Dow Jones sprengte alle rekorder

Wall Street har kvittet seg med tapene fra finanskrisen.

REKORDDAG: Aksjemeglerne på New York-børsen var tirsdag vitne til at Dow Jones gikk opp nesten 100 poeng i åpningsminuttene.
  • Stine Grihamar
Publisert:

Ved børsslutt ligger Dow Jones-indeksen nesten 90 poeng over rekorden fra oktober 2007. Totalt endte børsen opp 0,89 prosent.

Dermed er tapene fra finanskrisen som har rammet verdensøkonomien de siste årene, hvisket bort fra den amerikanske børsen.

E24 Børs: Følg børsene i USA her

Bykset oppover

- Frykten for at sentralbanken kommer til å stoppe pengetrykkingen er over, sier porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning til E24.

Gjennom en stimuli-ordning har den amerikanske sentralbanken Federal Reserve hver måned pumpet penger inn i markedet ved å bruke opptil 85 milliarder dollar på å kjøpe obligasjoner.

- Nervøsiteten begynte i januar da flere i rentekomitéen ifølge et referat uttrykte redsel for at stimulipakken både var for dyr og for ekspansiv. Men sentralbanksjef Bernanke ga i forrige uke signaler om at pengetrykkingen vil fortsette, sier han.

- Rentene er falt tilbake, og ballen er lagt død, fortsetter Chen.

LES OGSÅ: Olav Chen: - Den gode stemningen er sårbar

Ifølge Reuters gikk den amerikanske visesentralbanksjefen Janet Yellen senest ut i går og beroliget markedet med at Federal Reserve skal fortsette med kjøpene.

De to andre børsindeksene i USA gjorde også et kraft byks i dag:

* S&P 500 er opp 0,96 prosent.

* Nasdaq er opp 1,32 prosent.

Kina bidrar

Også dagens nyheter fra Kina bidro til å sette fart på rekordnoteringene i USA.

Den kinesiske statsministeren uttalte tirsdag at landet har et mål om å opprettholde veksten på 7,5 prosent i 2013.

Regjeringen har også planer om å øke de statlige utgiftene med 10 prosent. Det sendte børsene i Asia rett opp.

LES OGSÅ: Asia-børsene slo tilbake

Til E24 sier Chen at han tror veksten vil holde seg på mellomlang og lang sikt.

- Vi er fortsatt positive til aksjemarkedene. Vi venter en svak, men fortsatt global vekst samtidig som sentralbankene fortsetter pengetrykkingen, svarer han.

Han er likevel redd for at markedene har steget for mye på kort tid.

Porteføljeforvalteren viser til at aksjemarkedene siden november i fjor er opp hele 15 prosent, og frykter det kan dukke opp støy som kan føre til korreksjon på kort sikt.

- Vi har hatt en overvekt i aksjer i våre porteføljer siden november, men velger å ta gevinst og gå over til normalvekt i norske aksjer fra mars. Vi er ikke pessimistiske, men mer forsiktige, sier han.

Overrasket markedet

Ferske tall fra den såkalte ISM-indeksen, en undersøkelse i den amerikanske servicesektoren, overrasket også markedet positivt i dag.

Undersøkelsen, som er temperaturmåler på amerikansk økonomi, viser at amerikanske innkjøpssjefer alt fra helse- til finanssektoren er langt mer optimistiske enn analytikerne hadde spådd på forhånd. Indeksen var ventet å falle marginalt til 55 i februar. I stedet økte den til 56.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Børs og marked

Flere artikler

  1. Olav Chen: - Den gode stemningen er sårbar

  2. Wall Street fortsetterbørs-rallyet

  3. - Enhver nedtur er nå en kjøpsmulighet

  4. USA løftet Asia

  5. Børsoppgangen fortsatte i USA