Analytikerkorpset: Svakt fra Statoil

Statoil-analytikerne ventet bedre tall fra Statoil enn det oljekjempen klarte å levere.

AKSJEN FALLER: Aksjekursen på Statoil falt etter at konsernsjef Helge Lund presenterte selskapets kvartalstall på selskapets Fornebu-kontor torsdag morgen.
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Statoil meldte torsdag morgen om et justert driftsoverskudd på 42,4 milliarder kroner, en nedgang fra 59,2 milliarder året før.

Driftsoverskuddet var et godt stykke under de 47,6 milliardene analytikerne i snitt hadde ventet seg på forhånd.

- Statoil rapporterte et noe svakt første kvartal, og alle forretningsområdene bommet på forventningene, skriver DNB Markets i en kommentar.

Markedet er tydelig ikke fornøyd med tallene som konsernsjef Helge Lund presenterte. Aksjen er ned 2,77 prosent til 136,80 kroner torsdag formiddag.

DNB forklarer forskjellene mellom analytikernes forventninger og fasiten med en kombinasjon av lavere priser, svake tradingresultater og høyere kostnader.

Paretos analytikere peker også på at den relative andelen internasjonal gassproduksjon økte, særlig i USA, noe som demper resultatene på grunn av lavere priser der.

- Vi kommer trolig til å revidere våre anslag for realiserte gasspriser i 2013 på bakgrunn av høyere enn ventet amerikansk gassproduksjon og høyere kortsiktige driftskostnader i den norske produksjonen, skriver oljeanalytiker Trond Omdal i Arctic.

Omdal tror likevel situasjonen vil bedre seg når den norske gassproduksjonen tar seg opp neste år.

DNB tror at dagens tall vil føre til at analytikerne nedjusterer sine prognoser med tre til fire prosent i snitt.

Produserte mer enn ventet

Den samlede egenproduksjonen falt med ni prosent, til like under to millioner fat oljeekvivalenter per dag (1,998).

Her klarte faktisk Statoil å levere bedre enn ventet, da analytikerne hadde anslått en produksjon på 1,987 millioner fat oljeekvivalenter per dag.

I tillegg til den forventede nedgangen, forklarer Statoil produksjonsfallet med driftsavbruddet på Snøhvit, Troll og Peregrino i Brasil.

- Vi liker aldri å ha produksjonsavbrudd, og nå hadde vi avbrudd på tre store installasjoner, sier Helge Lund til E24.

- Men ingen ting av dette er tapte ressurser, understreker han.

Ser man bort i fra Troll, mener Lund at produksjonen kunne vært 50-60 tusen fat høyere per dag, hadde det ikke vært for de uventede problemene.

Statoil varslet allerede i fjor at produksjonen ville bli lavere i år enn i fjor. Selskapet har et mål om en daglig produksjon på 2,5 millioner fat oljeekvivalenter innen 2020.

- Etter vårt syn kan selskapet komme til å slite med å opprettholde både vekst og bunnlinje mot slutten av tiåret, skriver Citi i sin analyse av Statoil-tallene.

Statoil anslår nemlig at veksten vil ta seg opp fra 2016 og utover, når «en ny bølge av prosjekter ventes å komme i produksjon».

Guidingen ligger fast

Selv om både produksjonen og driftsresultatet har falt, gjorde konsernsjef Helge Lund det klart at Statoils guiding for 2013 ligger fast.

- Produksjonen har vært lavere enn vi ventet, men det endrer ikke vår guiding, sier Statoil-sjefen.

- Vil dere måtte ta grep for å nå målet, gitt den nedgangen man hadde på produksjon i begynnelsen av året?

- Vi legger alltid en fleksibilitet inn i våre anslag. Men det er klart at når vi har hatt store anlegg ute av drift må vi ha større regularitet i resten av året. Men det mener vi er innenfor rekkevidde, sier Helge Lund.

Statoil skriver i kvartalsrapporten at kostnadene økte ved driftsanlegg, samt produksjonsutgifter knyttet til oppstart og økning i produksjonen i den internasjonale virksomheten.

«Selv om produksjonen gikk ned, ble ikke kostnadene tilsvarende redusert, siden en stor del av driftskostnadene er faste på kort sikt. Den underliggende kostnadsutviklingen er stabil», skriver Statoil.

Les også

Statoil skufferStatoil: - Stor suksess med «fast track»-utbyggingerStatoils Algerie-gransking er i ruteStatoils finansdirektør til angrep på investorer og analytikereStatoil: - Betydelig oljefunn på Gullfaks

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Equinor

Flere artikler

  1. Helomvending for Statoil

  2. Statoil kutter 30 milliarder i investeringsbudsjettet

  3. Betalt innhold

    Ekspertene venter ny opptur fra Statoil

  4. Dette ventes i denne ukens resultatskred

  5. Småsmeller senker Statoil-resultatet