Bred nedgang på Børsen

Oslo Børs følger resten av Europa, og sender kursen ned.

FØLGER EUROPA: Oslo Børs endte ned onsdag.

Vegard Grøtt
Publisert:,

Av de ti mest omsatte selskapene var ni i rødt (se faktaboks). Dermed er det ingen overraskelse at Hovedindeksen også endte ned 1,18 prosent til 537,22 poeng onsdag.

Handelen i Oslo følger samme trend som i Europa.

  • Dax-indeksen i Frankfurt er ned 1,2 prosent
  • FTSE100-indeksen i London er ned 0,9 prosent
  • CAC40-indenksen i Paris er ned 1,4 prosent

- Jeg tror dette understreker det faktum at vi fortsatt er i et kortsiktig negativt marked, og at de som har vært «long» som følge av den tyrkiske renteøkningen, har sikret gevinster nokså tidlig, sier markedsanalytiker Craig Erlam i Alpari UK til Marketwatch.

- Problemene vi har sett den siste måneden har blitt større enn bare å være en «fremvoksende markeder-krise», legger han til.

Tyrkias sentralbank kunngjorde massive renteøkninger natt til onsdag med hele 4,25 prosentpoeng. Renten er dermed 12 prosent.

Beslutningen kom etter et krisemøte i sentralbanken tirsdag kveld. Over natten har liren styrket seg om lag 4 prosent.

Selskapsfall

Oslo har vært preget av økokrims razzia i ettermiddag. Selskapet siktet for brudd på verdipapirhandelloven, deriblant for ikke å ha ført innsidelister på forskriftsmessig vis.

  • Funcom endte ned 22,14 prosent

Hydro falt etter skattesmell

Norsk Hydros aluminaraffineri Alunorte i Brasil blir påført en solid ekstrabeskatning fra månedsskiftet januar-februar, dersom myndighetene i den brasilianske delstaten Parà får viljen sin.

Det var nyheten selskapet sendte ut til markedet før onsdagens børsåpning.

Halvannen time før stengetid på Oslo Børs var aksjen ned 6,88 prosent til 27,74 kroner.

Telenor fortsetter nedtur

Telenor endte ned 4,42 prosent tirsdag, og fortsetter fallet onsdag.

Bakgrunnen er datterselskapet Vimpelcom, der Telenor er nest største aksjonær med 45 prosent, som meldte meget kraftig utbyttekutt tirsdag.

Kutt i utbytte kom overraskende sa Jon D. Gjertsen, analytiker i Pareto Securities til E24.

- Ja det vil jeg påstå. Den nye utbytteguidingen på 0,035 dollar per år er drastisk ned fra tidligere guiding på 0,8 dollar per år. Dette kuttet bidrar til å redusere Telenors kontantstrøm med totalt 5,4 milliarder kroner for 2014 og 2015.

Fredrik Baksaas deler ikke analysen.

- Dette vil ikke tynge vår kontantstrøm. Den er sterk nok til å tåle dette, sier konsernsjef Jon Fredrik Baksaas i et intervju med nyhetsbyrået Reuters onsdag.

- Det er fornuftig at Vimpelcom reduserer gjelden, selv om vi kanskje har et annet syn på hvordan det burde gjennomføres, sier han videre.

NB: E24 er et heleid datterselskap av VG, som igjen er eid av Schibsted. Enkelte medarbeidere eier aksjer i Schibsted.

Les også:

Økokrim sikter Funcom for markedsmanipulasjon«Januarsalget» i markedet er overApple ble tuktet av markedetTelenor-datter varsler utbyttekuttAsia bremser nedgangen - venter på Fed

Her kan du lese mer om