BØRSFALL I USA: Tok sorgene på forskudd

Frykt for nedjustert vekst og svake boligtall stoppet oppgangen på Wall Street.

Publisert:

De viktigste indeksene i New York endte med svak nedgang mandag.

Dow Jones stoppet på 10.174,41 poeng, det vil si ned 0,38 prosent siden fredag, mens den bredere S&P 500-indeksen falt 0,40 prosent til 1.067,36 poeng.

Teknologiindeksen Nasdaq Composite havnet på 2.159,63 poeng, en nedgang på 0,92 prosent.

Venter nedjustering

Aksjehandelen mandag, som omsetningsmessig ifølge Reuters var en av de svakeste dagene så langt i år, ble preget av at det fredag legges frem oppdaterte anslag for utviklingen i amerikansk økonomi.

Det er ventet at myndighetene vil nedjustere BNP-veksten i andre kvartal fra 2,4 prosent til 1,3-1,4 prosent. Det vil i så fall være et nytt bevis på at den amerikanske økonomien langt fra er friskmeldt etter resesjonen i 2008-2009.

- Alle er redd for ny nedgang, sier Daniel Morgan, porteføljeforvalter hos Synovus Securities, til Market Watch.

Boligtall

Mens mandag var en stille dag for økonomiske nøkkeltall, gruer investorene seg for hva som kommer senere i uka. I tillegg til BNP-tallene fredag foreligger oppdaterte salgstall for brukte boliger tirsdag og nye boliger onsdag.

Både bolig- og arbeidsmarkedsstatistikk den siste tiden har vært nedslående lesning.

Arbeidsledigheten ligger stabilt tett oppunder 10 prosent, og inventaret av usolgte boliger befinner seg på rekordhøye nivåer.

LES OGSÅ: - USAs økonomi vil fortsette å slite

Budkrig om harddisker og gjødsel

Børsene åpnet mandag med en lovende oppgang, etter at kamp om harddiskprodusenten 3Par ga signaler om stigende oppkjøpsaktivitet.

Dells bud på 3Par fra forrige uke ble kontret av Hewlett-Packard, som høynet Dells innsats med 33 prosent. 3Par-aksjen steg med over 40 prosent som følge av budkampen.

Krig har det også vært omkring den kanadiske gjødselprodusenten PotashCorp. Selskapet er blitt forsøkt kjøpt opp av BHP Billiton, men også kinesiske Sinochem og brasilianske Vale skal være interessert, ifølge Bloomberg.

Et fat nordsjøolje ble handlet for 73,50 dollar da NYSE stengte klokken 22 norsk tid mandag kveld. Det var 20 cent mindre enn ved stengetid på Oslo Børs klokken halv seks.

Følg børsutviklingen på E24.

Til forsiden.

Publisert:

Her kan du lese mer om