Apple-resultat i kveld: Lave forventninger etter Cooks varsel om Kina-smell

Etter Apples egne nedjusteringer av forventet inntjening ved begynnelsen av året er også analytikerne moderate før tallslippet tirsdag kveld. 

KONTROLL: Tim Cooks guiding til Apple-resultatet tidligere i januar er sannsynligvis riktige, mener ekspert.
Publisert: Publisert:

Etter at New York-børsen stenger tirsdag kveld slipper Apple resultatrapport for kvartalet oktober-desember.

I forkant har analytikerne nedjustert sine forventninger, etter at Apple-sjef Tim Cook helt i starten av året kunngjorde at flere negative faktorer kom til å påvirke resultatet for kvartalet som inkluderer julehandelen.

Da sa Cook at han ventet inntekter på rundt 84 milliarder dollar for kvartalet – en nedjustering fra tidligere guiding på mellom 89 og 93 milliarder.

Bruttomarginen spådde han til 38 prosent, og konsensusforventningen blant analytikerne for bunnlinjen lyder tirsdag på 4,17 dollar per aksje, ifølge Nasdaq.

– Tim Cook er spesialist på logistikk. Det betyr at han antageligvis har veldig god kontroll på tallene som slippes i kveld. Det er lite rom for overraskelser, sier Salvador Baille, konsulent og analytiker innen innovasjon og teknologiledelse, til E24.

– Men det er helt klart et par ting som er interessante, legger Baille til.

Salvador Baille, konsulent og foredragsholder innen innovasjon og teknologi.

Kina-smell

I brevet til investorene presiserte Tim Cook at handelskrigen mellom USA og Kina har hatt en markant negativ effekt på iPhone-salget i Kina.

– Selv om vi ventet noen utfordringer i sentrale fremvoksende markeder, klarte vi ikke å forutse omfanget av den økonomiske bremsen, spesielt i Kina, skrev Cook i brevet.

Resultatslippet vil gi fasiten på hvor mye Kina-bremsen har påvirket Apple.

Ifølge Baille selges 45 prosent av alle iPhone XS Max til Kina. Dette er den dyreste telefonen til Apple, som de antageligvis også har høyest marginer på.

Dermed bidrar det til enda større utslag på resultatet dersom kinesiske forbrukere setter nye telefonkjøp på vent som følge av den økonomiske utviklingen.

Spørsmålet, ifølge Baille, er hvordan det går med konkurrerende telefonprodusenter. Han mener uansett at Kina-bremsen antagelig vil være et problem kun på kort sikt gitt at handelskrigen mellom USA og Kina avtar.

– Det blir interessant å se når Huawei slipper sine tall for 2018. Da vil vi se om det er en generell nedgang i mobiltelefonmarkedet, eller om det bare er Apple som lider, sier han.

Huawei venter selv at inntektene i 2018 økte med 21 prosent, tross alt trøbbelet de har hatt internasjonalt, ifølge Reuters. Det tilsvarer inntekter på 109 milliarder dollar, og vil i så fall være første gang de overstiger 100 milliardermerket. De forventer også at salget av smarttelefoner overstiger 200 millioner enheter.

Les også

Nedtur på Wall Street – verste Apple-fall på seks år

– Setter brukeropplevelsen i fare

Baille mener dog at Apple står overfor et større og mer langsiktig problem enn den økonomiske utviklingen i Kina.

– Filosofien i selskapet er basert på tett integrering av programvare og maskinvare, med stor kontroll hos Apple. Nå begynner de å gå slipp på den kontrollen i større grad, ved at de åpner mer og mer for at deres programvare blir brukt i andres maskinvare, sier han, og viser til at de fleste applikasjoner vi som forbruker benytter oss mest av, som Facebook eller Google Maps, ikke er kontrollert av Apple.

– De setter brukeropplevelsen i fare. Deres mantra var at de integrerte programvare og maskinvare tett fordi det bedrer brukeropplevelsen. Nå går de litt vekk fra det, og det kan gi et inntrykk til forbrukerne om at de er som alle andre.

– Jeg tror dette er den største trusselen de har på sikt. Det burde analytikerne se mer på, fastslår Baille.

Les også

Svakt Kina-salg rammer Apple: Andre kan stå for tur

Tøff start på året

Den sjeldne kunngjøringen til Tim Cook den 2. januar sendte aksjen kraftig ned de påfølgende dagene. Siden nyttår er Apple-aksjen ned i underkant av 1 prosent, til tross for at de fleste andre teknologiaksjer har sett et løft de siste ukene etter en turbulent desember.

Like før han sendte ut brevet til investorene, skal Cook også ha meddelt til de ansatte i Apple at ville kutte i antall nye ansettelser en periode, fordi salget hadde gått dårligere enn forventet.

En drøy uke senere kom det også meldinger om at Apple hadde bedt sine leverandører om å kutte produksjonen av iPhone X med 10 prosent i første kvartal.

Her kan du lese en liste CNBC har utarbeidet over de store investeringsbankenes forventning til Apple-resultatet.

Publisert:

Her kan du lese mer om