Storebrand vil innta førersetet i nordisk private equity: – Noe av det som vokser mest internasjonalt

Med kjøpet av private equity-selskapet Cubera denne uken øker Storebrand satsingen på alternative investeringer. Målet er å bygge opp et ledende miljø i det nordiske markedet, sier konsernsjef Odd Arild Grefstad.

TALLSLIPP: Konsernsjef Odd Arild Grefstad i Storebrand etter resultatpresentasjonen onsdag.

Foto: Asgeir Aga Nilsen/E24
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:,

Storebrand-sjef Odd Arild Grefstad sier aktivaklasser som eiendom, private equity (investeringer i selskaper som ikke er børsnotert), infrastruktur og gjeldsfinansiering av unoterte selskaper er «noe av det som vokser mest internasjonalt».

– Vi ser etterspørsel etter det hos våre institusjonelle kunder, og det at vi klarer å bygge opp et kompetansemiljø som er ledende innenfor disse aktivaklassene i Norge og i Norden, er det vi tar mål av oss om å gjøre. Og dette kjøpet er en viktig del av veien dit, sier han til E24.

Les også: (+) En milliard grunner for O’Leary å bringe Ryanair-kursen tilbake til 2017-nivå

Kjøpet av Cubera ble varslet mandag. Storebrand blar opp 300 millioner kroner for selskapet som har kontorer i Oslo og Stockholm og investerer i andre nordiske oppkjøpsfond.

Storebrand-sjefen la onsdag frem resultatene for fjerde kvartal, et tallslipp som var preget av børsuroen på tampen av fjoråret, og svakere enn analytikerne hadde forventet.

Les også: Storebrand vil «kvele» kullinvesteringene

– Private equity har tjent oss veldig godt

Storebrand forvalter i dag over 700 milliarder kroner i pensjons- og sparemidler.

Det meste av forvaltningskapitalen, 60 prosent, er plassert i ulike rentepapirer, mens 34 prosent er i aksjer og 6 prosent i alternative investeringsklasser, altså investeringer som er gjort utenfor børs.

– Vi har veldig god erfaring med private equity. Vi har jo hatt private equity i systemet vårt i over 20 år. Vi har årganger av private equity som har tjent oss veldig godt, sier Grefstad.

Cubera har ni milliarder under forvaltning for internasjonale investorer. Fra før forvaltet Storebrands private equity-system 19 milliarder kroner.

Grefstad sier alternative investeringer som private equity har gitt en meravkastning, altså en større avkastning enn markedet, noe han forventer vil være tilfellet også fremover.

– Vi har et miljø selv på det, som er et lite team, og vi synes dette er en veldig spennende voksede aktivaklasse. Og når vi da har muligheter til å kombinere vårt eget system på private equity med dette ledende systemet i Norge, så synes vi det er kjempespennende, sier han.

– Kan det bli flere oppkjøp innen samme kategori?

– Det kan det bli. Samtidig har vi nå en plattform og et miljø som jeg mener vi kan vokse veldig godt og organisk ut ifra, sier Grefstad.

Les også: Storebrand-sjefen om børsuroen

Tilleggsutbytter

Utbyttebetalingene i Storebrand har kommet etter at konsernet i flere år arbeidet for å oppfylle EU-direktivet Solvens II. Det omfatter forsikringsselskaper og stiller blant annet kapitalkrav som den såkalte solvensgraden.

Les også

Fondssparere vet ikke hva de betaler

Storebrand-styret foreslår et utbytte på 3 kroner per aksje for 2018, tilsvarende en økning i det ordinære utbyttet på 43 prosent fra 2017.

Fremover kan ekstra utbetalinger til aksjonærene komme tidligere enn selskapet har indikert frem til nå.

– Vi skal betale ut i overkant av 50 prosent av inntjeningen i utbytte, og det skal være stigende. I tillegg til stabilt økende utbytter fra driften av virksomheten, når solvensgraden vår går over 180 prosent, da opplever vi at vi har mer kapital enn vi trenger for å drive denne virksomheten på en effektiv måte, og vi kan betale tilleggsutbytter, sier finansdirektør Lars Løddesøl.

Ved kapitalmarkedsdagen i mai i fjor var signalet at slike tilleggsutbytter var forventet i 2021, ifølge Løddesøl.

– Med den solvensen vi har ved utgangen av året ser vi, basert på normaliserte markeder, at det kan inntreffe tidligere, kanskje allerede i 2020, sier han.

Les også

Rekordmye fisk i sjøen

Les også

Overskuddet stuper for meglerhus

Les også

Rekord for Schibsted – men nedskrivninger tynger

Her kan du lese mer om

  1. Storebrand
  2. Regnskap og resultater
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Medvind fra aksjer for Storebrands forvaltning: Økte kapitalen med 61 milliarder

  2. Storebrand tjente nær en kvart milliard mindre

  3. Storebrand ruster seg for kamp om sparekroner – tar teknologer inn i toppledelsen

  4. Annonsørinnhold

  5. Storebrand-sjefen om børsuroen: – Ikke større enn vi må forvente

  6. Storebrand-sjefen om fossilselskaper: – Er en del av fremtiden