Ocean Yields skipsfloke kan være løst

Aker-selskapet Ocean Yields pengemaskin, skipet Dhirubhai-1, har stått uten kontrakt siden september i fjor. Nå kan det ende opp på arbeid for Aker Energy i Ghana. 

SOLNEDGANG: Solen går ned over Dhirubhai-1 utenfor Indias østkyst. Her fra det det var på kontrakt med Reliance.

Foto: Ocean Yield
  • Anders Nybakken Kvale
Publisert:,

Det Aker-kontrollerte skipseiende selskapet Ocean Yield melder tirsdag kveld om en avtale med et annet Aker-selskap, Aker Energy, for en opsjon på en såkalt bareboat-leiekontrakt (utleie av skip uten mannskap journ.anm.).

Avtalen gjelder Ocean Yields flytende produksjonsskip Dhirubhai-1. Hvis opsjonen blir benyttet vil avtalen ha en varighet på 15 år.

Aker Energy betaler tre millioner dollar for opsjonen, som kan utøves før 1. mai i år. Det kan også forlenge opsjonsperioden med ytterligere 30 dager.

Står uten leieavtale

Skipet Dhirubhai-1 ble i 2008 leid ut til olje- og gass-selskapet Reliance på en kontrakt med ti års varighet. I årene etter var det svært viktig for Ocean Yields pengekasse, men i slutten av september i fjor ble ikke kontrakten med Reliance forlenget, noe flere analytikere trakk frem som negativt for selskapet.

I etterkant har Ocean Yield skrevet ned den bokførte verdien av skipet.

Nå kan skipet imidlertid ende på Aker Energys nye oljefelt i Ghana, dersom opsjonen benyttes. Aker Energy er selskapet bak Kjell Inge Røkke og Akers oljesatsing i Ghana, som eier 50 prosent av oljefeltet Deepwater Tano Cape Three Points.

Les også

Aker Energy har boret den første av tre brønner i Ghana: Innen 80 dager skal utbyggingsplanen være klar

«Det flytende produksjonsskipet er tiltenkt brukt i en tidlig fase av produksjonen offshore Ghana», fremgår det i meldingen.

Ocean Yield-sjef Lars Solbakken kommenterer i at selskapet forventer inntekter fra skipet allerede i år dersom Aker Energy benytter seg av opsjonen.

Pengemaskin

I den ferske rapporten for fjerde kvartal skriver Ocean Yield imidlertid er at det er en risiko for ytterligere nedskrivninger av skipets bokførte verdi dersom Aker Energy ikke benytter seg av opsjonen og det ikke klarer å leie ut skipet til noen andre.

Tidligere har bidraget fra skipet vært viktig for at Ocean Yield, som har en markedsverdi på 9,9 milliarder kroner, har betalt kvartalsvise og stigende utbytter til hovedeieren Aker og de andre aksjonærene siden børsnoteringen i 2013.

I rapporten for fjerde kvartal fremgår det at selskapet betaler sitt 22. kvartalsvise utbytte på rad.

Gammelt tankskip

Dhirubhai-1 er et tankskip fra 1979 som Kjell Inge Røkkes Aker bygde om til et flytende produksjonsskip i 2008.

Dersom opsjonen utøves vil Ocean Yield finansiere modifikasjonen på skipet mot en konkurransedyktig charterrate som reflekterer dets bokførte verdi og kostnaden av modifikasjonene, ifølge meldingen.

Ocean Yield vil ikke være eksponert mot risiko knyttet til en eventuell modifikasjon eller være involvert i driften av skipet.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Ingen løsning på Ocean Yields skipsfloke: Opsjonsavtalen med Aker Energy avsluttet

  2. Resultatrush og oljepris løftet Oslo Børs til ny årstopp

  3. Betalt innhold

    Børskommentar: Ocean Yield må få sparket i gang pengemaskinen sin igjen

  4. Annonsørinnhold

  5. Kjell Inge Røkkes Ocean Yield tar milliardnedskrivninger

  6. Et Aker-selskap kan få leid ut skipet sitt – hvis et annet finner nok olje