Har fem milliarder kroner klare for olje og gass-oppkjøp

Aker-sjef Øyvind Eriksen mener de største mulighetene og oppsidene ligger i olje- og gassektoren. Med fem milliarder kroner i krigskassen kan Aker straks bli en enda større aktør. 

HAR KRIGSKASSE: Aker-systemet og konsernsjef Øyvind Eriksen (t.h.), her sammen med finansdirektør Frank O. Reite, bygger opp milliarder til oppkjøp.

Foto: Lise Åserud NTB scanpix
  • Johan Hammerstrøm
Publisert:

FORNEBU (E24): – Oslo Børs er priset nær all time high, mens olje- og gassverdiene er relativt sett lave i et historisk perspektiv. Det eksisterer et markant skille mellom olje og gass og andre segmenter, sier Aker-sjef Øyvind Eriksen til E24.

Med andre ord: De anser det som en billig mulighet å gå inn i olje- og gass nå.

Han har akkurat avsluttet presentasjonen sin på Akers kapitalmarkedsdag på Fornebu. Der minnet han publikum på Aker-aksjonær Kjell Inge Røkkes oppfordring fra tidligere i år: «Selg Aker, om du ikke tror på olje».

For etter å ha solgt seg ut av Havfisk og Norway Seafoods i forrige uke, i tillegg til tidligere å ha solgt kontorlokalene på Fornebu, har Aker nå cirka fem milliarder kroner til disposisjon for oppkjøp.

Eriksen er tydelig på at han ser de største mulighetene innenfor olje og gass.

– Aker kommer til å utvikle sin portefølje med investeringer både i og utenfor olje og gass i årene fremover. Det at vi vektlegger olje og gass skyldes utelukkende at vi har 45 prosent av verdiene våre i dag der, og at vi ser store muligheter til å vokse, sier Eriksen.

Vil gjøre Solstad større

I dag morges varslet Aker at selskapet kjøper halvparten av offshorerederiet Solstad Offshore.

Den transaksjonen vakte ikke udelt glede i markedet.

Nordea skriver i sin analyse «at det er vanskelig å se den industrielle og finansielle logikken i å gå inn i den hardt prøvde OSV-sektoren på dette tidspunktet uten store ettergivelser fra kreditorene».

Den analysen stiller Eriksen seg uforstående til.

– Dette er en investeringsmulighet som vi har blitt invitert inn i. Vi innser at det er risiko, både fordi det er mye gjeld i Solstad og fordi det er inne i en nedgangskonjektur. Men det er et market vi forventer skal komme tilbake som vil gi en reprising av Solstads portefølje. Og inntil det skjer vil det skape muligheter for vekst gjennom oppkjøp og restrukturering, sier Eriksen.

I skrivende stund er Aker-aksjen opp 1,34 prosent tirsdag, mens Solstad ikke ovverraskende er blant dagens vinnere med 12 prosents oppgang.

– Og disse oppkjøpene skal Aker gjøre for Solstad?

– Vi har tilført Solstad 500 millioner kroner i dag og en vesentlig del av disse midlene er øremerket vekst, sier Eriksen.

(saken fortsetter under videoen fra VGTV:)

Aker driver allerede med båtvirksomhet gjennom den svært lønnsomme eierposten i Ocean Yield.

Selskapet leier ut båter på langtidskontrakter, men Eriksen avviser at Solstad-kjøpet er gjort med tanke på å hente synergier mellom Solstad og Ocean Yield.

– Det var ikke en del av begrunnelsen for oppkjøpet. Hvis det skal skje så må Solstad selv identifisere de mulighetene.

Håper på Biomarine

Under presentasjonen fortalte Eriksen at han aldri ville ha sett for seg at oljeselskapet Det Norske ville utgjøre Akers største investering i 2016 da han begynte i selskapet. Det Norske utgjør i dag 28 prosent av porteføljen til Aker.

– Hva tror du blir den neste investeringen til Aker som overrasker deg?

– Erfaringen viser at det ikke er lett å forutse, men det hadde vært veldig hyggelig å se potensialet i Aker BioMarine realisert i løpet av de neste år, sier Eriksen.

Men inntil videre ser det altså ut til at Aker vil bli en enda større aktør i olje- og gassektoren enn tidligere. Eriksen nevnte det grønne skiftet i presentasjonen og gjør det klart at han er fult klar over hva som er i emning.

– Trenden er klar, men det kommer til å ta lengre tid enn de største optimistene tro. Vi forventer at olje og gass vil være en sentral kilde til energi i mange generasjoner fremover.

– Hvilke analyser støtter dere på?

– Vi støtter oss på mange kilder, men til slutt må vi stå ansvarlige for våre egne analyser.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Aker
  2. Det norske oljeselskap

Flere artikler

  1. Går mot utbyttehopp for Aker-aksjonærene

  2. Utbyttet økes med 60 prosent for Røkke og Aker-aksjonærene

  3. Akers verdivekst stoppet opp: Men utbyttene rant inn

  4. Annonsørinnhold

  5. Vil ikke bli mindre oljeavhengig - ennå

  6. Røkke får 900 mill. i utbytte fra Aker