Om en uke kommer Statoil-tallene: Analytikerne venter halvering

Statoil vil nok en gang levere et kvartalsresultat som er omtrent halvert fra året før, spår ekspertene som følger selskapet.

SNART KLARE: Konsernsjef Eldar Sætre (t.v.) i Statoil legger neste uke frem selskapets resultater og oppdaterte strategi i London. Her er han avbildet med direktør for konsernkommunikasjon, Reidar Gjærum, på selskapets kontorer på Fornebu utenfor Oslo.
Publisert: Publisert:

Det er nå bare en uke igjen til Statoils årlige kapitalmarkedsdag avholdes i London.

Under den årlige samlingen vil selskapet presentere resultatene for året som har gått (denne gang 2015) og i tillegg presentere endringer i strategi, investeringsbudsjettene og andre satsinger.

Det var under kapitalmarkedsdagene i henholdsvis 2014 og 2015 at selskapets ledelse fortalte om de store kutt- og effektiviseringsplanene sine i milliardklassen.

I forkant av kvartalstallene har Statoil som vanlig hentet inn og offentliggjort konsensusforventningene til analytikerne som dekker selskapet.

Denne gang er det 28 analytikere som har bidratt med sine estimater, og ikke overraskende ventes fortsatt svake tall fra oljeselskapet, som har blitt rammet hardt av oljeprisfallet som alle andre i bransjen.

Halvvering

Det ventes at Statoil leverer et justert driftsresultat før skatt på 13,8 milliarder kroner i fjerde kvartal 2015. Det vil i så fall være en halvering fra samme periode i 2014, da selskapet hadde et justert resultat på 26,9 milliarder kroner.

Til sammenligning lå den samme resultatsposten på 42,3 milliarder for 2013.

Driftsresultatet etter skatt er estimert til 3,1 milliarder kroner, mot 4,3 milliarder i fjerde kvartal 2014.

Det er ikke overraskende at Statoils resultater ligger langt under hva vi så i 2014. I tredje kvartal i fjor hadde det justerte resultatet nesten halvert seg fra 30,9 til 16,7 milliarder kroner, noe som var enda dårligere enn det analytikerne hadde spådd den gangen. Da konsernsjef Eldar Sætre la frem tallene for andre kvartal i fjor sommer, var tallene imidlertid noe bedre enn ventet, eller fryktet om man vil.

Les også: Etterlengtet kontrakt til Aker Solutions: Skal finne ut hvordan Åsgard-skipet skal ta imot mer olje og gass

Spår enda større underskudd utenlands

Selv om oljeprisfallet fra toppen i 2014 på rundt 115 dollar fatet til dagens nivå på 30 naturligvis får store konsekvenser, går det ikke dårlig i alle Statoils avdelinger.

Den norske virksomheten har merket oljeprisfallet, men har likevel levert overskudd hvis man ser på det justerte driftsresultatet.

Det samme har MPR-virksomheten, som omfatter markedsføring, prosessering og fornybar. Selskapets olje- og gasstradere har nemlig klart å gjøre gode penger i den tøffe perioden som vi har lagt bak oss, og det har løftet resultatene til denne delen av Statoil med milliardbeløp.

Analytikerne venter fortsatt at denne trenden vil gjøre seg gjeldende i resultatene for fjerde kvartal, som vi får servert neste torsdag.

Konsensus er at den norske virksomheten vil levere et justert resultat på 14,6 milliarder (ned fra 24,2 milliarder i samme periode i 2014), og at MPR-virksomheten vil levere et resultat på 4,9 milliarder (ned fra 5,1).

Det er i den internasjonale virksomheten at oljebremsen virkelig har surnet bildet.

Analytikerne venter et justert resultat på -5,3 milliarder kroner i denne delen av Statoil, som inkluderer alt fra virksomheten på land og offshore i USA til flere afrikanske land. Ett år tidligere var tapene i denne virksomheten på 2,8 milliarder i fjerde kvartal.

Til tross for oljeprisfallet og tøffe tider venter analytikerne at Statoil har klart å holde produksjonen sin over to millioner fat dagen, nærmere bestemt 2,04 millioner fat oljeekvivalenter per dag.

I snitt legger analytikerne til grunn at Statoil fikk 39,8 dollar per fat olje de utvinnet fra Nordsjøen i fjerde kvartal og 36 dollar per fat olje de utvinnet internasjonalt.

Du finner hele den detaljerte oversikten over hva analytikerne venter fra Statoil her.

Les også

E24-kartlegging: Gjeldsbomben i oljebransjen

Les også

Oljebremsen får første prioritet: – Ikke en vanlig syklisk svingning

Les også

Slik halverte de regningen

Publisert:

Her kan du lese mer om