Første uke på Oslo Børs i 2016: Blodrød nyttårseffekt

Verdien av aksjene på Oslo Børs faller mer enn syv prosent etter den første uken med handel i 2016. Nyttårseffekt fordunstet i Kina-uro og oljeprisfall.

SUSTE NED: Utviklingen i aksjekursene den første uken i 2016 gir ingen grunn til å juble for investorene på Oslo Børs.

Erik Johansen NTB scanpix
 • Jan Lilleby
Publisert:,

Nyttårseffekten refererer til den positive utviklingen vi ofte ser i aksjemarkedet rundt nyttår.

For årets første uke er Hovedindeksen ned med hele 7,62 prosent. Ved børsslutt står indeksen i 563,75 poeng.

Man kan derfor trygt si at nyttårseffekten på Oslo Børs har uteblitt etter den første uken med handel i 2016. Avkastningen på 5,9 prosent som investorene fikk med seg fra aksjene på Hovedindeksen i 2015 er borte vekk.

Les også

Blodbad for seismikkaksjene: – Svært utfordrende

Oljepris-smell

Oljeprisen hoppet mandag morgen på nyheten om at Saudi-Arabias utenriksminister ga iranske diplomater 48 timer på å forlate landet. Men oljeprisen skulle ikke fortsette videre opp – langt der ifra.

Torsdag morgen hadde oljeprisen for første gang siden påsken 2004 falt til under 33 dollar fatet. Fredag ettermiddag står prisen for et fat nordsjøolje i 33,50 dollar.

Til tross for lavere priser enn på noe tidspunkt under finanskrisen, mener flere eksperter at det vil ta lang tid før prisen på Nordsjøolje går opp igjen.

(Saken fortsetter under bildet.)

BLODRØD START: Hovedindeksen ved Oslo Børs faller mer enn syv prosent den første uken i 2016. Det er en nedgang større enn hele oppgangen i 2015.

Infront

– Jeg tror oljeprisen godt kan falle mer. Det er helt åpenbart. Det er store overskuddslagre, og det produseres fortsatt for mye, sa Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Swedbank da E24 traff han på NHOs årskonferanse torsdag.

Andreassen mener vi godt kan ha 30 dollar fatet, både i kvartaler og år, før prisene kommer opp igjen, men at det er et spørsmål om tid før prisen på det svarte gullet skal stige igjen.

– Jeg tror ikke en oljepris på 30 dollar fatet vil vare evig fordi det er for få steder det er lønnsomt å produsere olje, og jeg tror vi vil ende opp med for lite olje om en stund, sier sjeføkonomen.

Les også

Per Valebrokk: Norge er overraskende lite oljeavhengig

Kina-uro

Kinesiske myndigheter så seg nødt til å pause handelen på Shanghai-børsen etter et panikksalg og fall på syv prosent mandag. Mandagens kursfall i Kina førte til ras på flere av de store børsene verden over det neste døgnet.

Ved nyttår innførte kinesiske myndigheter en ny mekanisme som fører til automatisk stengning av børsene ved høye kursfall. Systemet ble for første gang tatt i bruk mandag, og er ment å dempe uforutsigbarheten i markedet.

(Saken fortsetter under bildet.)

STUP: Oljeprisen står over 12 prosent lavere fredag ettermiddag enn den gjorde mandag morgen.

Infront

Ved slutten av uken snudde utviklingen og fredag er Shanghai-børsen opp mer enn to prosent, og det kan trolig forklares med nye støttekjøp fra landets myndigheter.

Ifølge Bloomberg har statskontrollerte fond kjøpt store volumer av tungt vektede aksjer fredag. Dette er i så fall minst den andre gangen myndighetene griper inn i markedet denne uken.

Oppturen i det kinesiske aksjemarkedet kommer etter bratte fall tidligere i uken. Også torsdag ble Shanghai-børsen stengt før tiden grunnet panikksalg og fall på syv prosent.

I går annonserte i tillegg kinesiske myndigheter at det lite populære automatiske handelspausesystemet suspenderes, og yuan-kursen har blitt satt høyere.

Les også

USA ber Kina ta grep overfor Nord-Korea

Oljesmurt verdiskrell i Statoil

Børsgiganten Statoil endte uken ned mer enn 10 prosent, godt hjulpet av nedgangen i oljeprisen. At oljeprisen svinger er ikke noe nytt for toppledelsen i Statoil, som fortalte E24 at selskapet holder hodet kaldt når oljeprisen raser.

– Det er vi helt nødt til. Denne bransjen er en langsiktig bransje. Dette er ikke en bransje hvor du handler på dagens oljepris, men jobber med langsiktige prosjekter, sa Eldar Sætre, konsernsjef i Statoil til E24 når vi møtte han i Oslo Spektrum på torsdag.

(Saken fortsetter under bildet.)

VERDISKRELL: Oljeselskapet Statoil mistet over 10 prosent av verdien sin i uken som gikk, godt hjulpet av en fallende oljepris.

Infront

Selskapet tildelte to nye langsiktige kontrakter for til sammen 11 milliarder kroner til Berenberg Corp og Pezisio Linjebygg i uken som gikk.

Kontraktene gjelder såkalte ISO-tjenester som er forkortelsen for isolering, stillas og overflatebehandling. Kontraktene gjelder leveranser til 20 av Statoils 29 installasjoner på norsk sokkel.

På tampen av uken ble det kjent at børsgiganten inngår nok et langsiktig samarbeid med leverandørindustrien for å kutte kostnadene på norsk sokkel.

Les også

Statoil-sjefen freder aksjonærutbyttet i krisen

Norwegian i rødt med knalltall

Flyselskapet Norwegian ender fredagen opp mer enn tre prosent, etter å ha levert knalltall, men ender uken ned nesten 6,5 prosent.

Tallene for desember viste at Norwegian fløy ni prosent flere passasjerer sammenlignet med samme periode året før.

Les også

Nordiske flyaksjer tok av i 2015: Steg med over 13 milliarder

Den sterke årsavslutningen betyr at selskapet satt passasjerrekord i 2015 med 25,7 millioner reisende, en økning på to millioner. Fyllingsgraden for året var på 86 prosent, opp fra 81 prosent i 2014.

Kjos og hans medaksjonærer nyter godt av lave oljepriser. Drivstoff er Norwegians klart største enkeltutgift. Selskapet noterer imidlertid tap på de drivstoffrelaterte sikringskontraktene i fjerde kvartal. 506 av 639 millioner kroner er urealisert.

Blant de andre aksjene på Oslo Børs som har fått juling er Fredriksen-dominerte Seadrill og Frontline (ned henholdsvis 17,61 prosent og 14,45 prosent), seismikkselskapet TGS (ned 18,65 prosent) og Det norske oljeselskap (18,18 prosent).

Les også

– Børsfallet får ingen store konsekvenser

Les også

Dette er årets flopper og topper på Oslo Børs

Les også

Julerally på Oslo Børs:
– Dette er klassisk for slutten av desember

Her kan du lese mer om

 1. Børs og marked
 2. Oslo Børs
 3. Equinor
 4. Norwegian

Flere artikler

 1. – Situasjonen er skjør

 2. Virusfrykt senket Oslo Børs torsdag

 3. Kinesiske børser stengt ut dagen etter kursras

 4. Annonsørinnhold

 5. Årets største fall for Oslo Børs

 6. Betalt innhold

  Oljeprisen faller kraftig