Nå starter Aksjeligaen opp igjen

Aksje-NM er over, men fortvil ikke. Allerede denne uken fortsetter spillet i Aksjeligaen. Registrer deg for å bli med i kampen om ukentlige premier.

JUBEL: Ekspertene tror du kan få flere jubelopplevelser av å investere i aksjer, men da må du tenke mer langsiktig enn i Aksje-NM.
Publisert: Publisert:

Fredag var siste dag i Aksje-NM 2015, og da konkurransen sluttet var det spilleren Texas med en totalavkastning på over 50 prosent som stakk av med seieren over 20.631 andre spillere.

Mandag åpner det seg nye muligheter når E24s Aksjeliga starter opp igjen ved børsåpning.

Les mer om spillet her. Første ukespremie (uke 10) er på 2.000 kroner.

Her finner du masse tips til hvordan du går frem, enten du er nybegynner eller «veteran»:

Les også:

Prøve Børsen?

Mange av deltakerne i Aksje-NM eller ligaen lurer trolig på om de kunne gjort det bra på den virkelige Børsen.

Ifølge investeringsøkonom Karl Oscar Strøm i Nordnet er det noen forskjeller mellom fiktiv og faktisk aksjehandel som kan være greit å få med seg:

– I Aksje-NM må du satse på små selskap med mye risiko om du skal klare å vinne konkurransen, dersom du skal tjene på aksjer i virkeligheten er det viktig å ha god risikokontroll, sier han.

Strøm understreker at risikobildet kanskje er en av de viktigste tingene du ikke bør bringe med deg fra spillet og over i den virkelige handelen.

– Dette er mye vanskeligere med de små selskapene enn med det større mer likvide selskapene. En kjent trader sa engang at det finnes gamle tradere, og det finnes modige tradere, men det finnes ingen gamle og modige tradere, sier han.

Les også

Her er Norwegian-gründerens aksjetips: - Pratmakere vil aldri lykkes

Ikke ta for store sjanser

– Vi ser mange nybegynnere blåse store deler av kapitalen sin på å ta store sjanser på Børsen. Dette skjer selvfølgelig erfarne investorer og, men blant dem som er nye på Børsen er det vanligere, sier Strøm.

Han vil derfor understreke at det er viktig å ha en risikoprofil du kan håndtere dersom du skal handle aksjer.

Strøm legger til at en også bør ta en titt på om det mulig å kjøpe derivater fremfor aksjer.

Les også

– Jeg kan lære dem om hvordan en skal handle i virkeligheten

– Ved første øyekast kan dette kanskje virke litt gresk, men det er ikke så vanskelig som det ser ut, sier Strøm.

– Det handler i bunn og grunn om å finne de verdipapirer som gir deg høyest avkastning om du har rett, og med håndterbar risiko om du tar feil.

GIR RÅD: Investeringsøkonom Karl Oscar Strøm i Nordnet

Sjekk priser

Når en handler aksjer er det vanlig å enten bruke aksjehandelskonto i en av bankene, eller hos ett av meglerhusene på nett. Strøm legger til at hvor du velger å ha konto kan ha mye å si for det du sitter igjen med når dagen er omme.

– En av de største kostnadene en har når en handler aksjer er kurtasjer. Det er absolutt mye penger å spare dersom en ser seg litt rundt etter de meglerhus som tilbyr lavest kurtasje, sier Strøm.

Han legger til at det er ofte slik at de tradisjonelle bankene ligger høyere i pris enn de rene nettmeglerne.

Les også

Dette er selskapene alle vil ha

– Det kan gjerne virke som dette er små beløp, men om du handler mye blir dette en betydelig utgift etter hvert, sier investeringsøkonomen.

Invester i noe du kjenner

– Når det gjelder hvilke aksjer du bør kjøpe er det ingen fasit. Mitt beste råd er å kjenne de aksjene du handler, og hvilken risikoprofil de har. Det er bedre å kjøpe seg inn i et fåtall aksjer du er trygg på i starten enn å skaffe seg en stor, uoversiktlig portefølje, sier Strøm.

TIPSER: Daglig leder Lene Refvik i Aksje Norge.

Han peker også på at en bør holde seg til et marked en er godt kjent med fra før, og hvor en kjenner prosessene.

Her mener han også at de større selskapene er lettere å sette seg inn i enn de mindre selskapene hvor det ofte vil være et fåtall investorer som er mer oppdatert på hva som skjer i selskapet enn hva du som privatperson er.

Daglig leder Lene Refvik i Aksje Norge er enig med Strøm i at en bør sikte seg inn på et marked en allerede kjenner fra før.

– Det gjør det enklere å fange opp hendelser som er relevant for de selskapene man investerer i, samt at det gjør det mer interessant å følge med på sin egen portefølje, sier Refvik til E24.

Stien er opptråkket

– Dette er verdens mest konkurransepregede marked, og om du ikke er forberedt kan du tape store penger på dette. Heldigvis er det mange som har gått denne stien før deg, og det er absolutt lurt å søke råd av disse, sier Strøm.

Han tror det kan lønne seg å lese om hva andre har gjort før en, og sier det er mange bøker om temaet en kan ha nytte av å lese før en kaster seg ut på aksjemarkedet.

– Det er som med det meste annet: Følg bruksanvisningen, sier Strøm.

Tjener til pensjon

Både Strøm og Refvik understreker at aksjer er den absolutt beste måten å sikre seg til alderdommen på.

– Jeg anbefaler at man etablerer en månedlig spareavtale for pensjonssparing så tidlig som mulig da regelmessig kjøp av verdipapirer gir god langsiktig avkastning samtidig som den reduserer de totale markedssvingningene, sier Refvik.

Les også

Dette er verdens mest attraktive markeder

Hun legger til at jo lengre sparehorisont man har, jo lavere er risikoen og høyere er avkastningen ved å gå inn i aksjemarkedet.

– Men husk å spre investeringene til flere selskaper og gjerne i aksjefond, sier Refvik.

Les også

Ulltveit-Moe: – Feilene jeg har gjort, har vært dyr lærdom

Les også

Matu satser heftig på banan-shipping i Aksje-NMs siste uke

Les også

Derfor skyr kvinner Børsen

Publisert:

Her kan du lese mer om