Elin (76) satser stort i Aksje-NM

- Jeg forstår ikke hvorfor folk er så livredde aksjer.

OPPDATERER SEG PÅ AKSJEBILDET: Elin Wilskow Jenssen har sin daglige rutine hvor hun sjekker utviklingen på børsen.
Publisert:

- Jeg synes Aksje-NM er kjempemoro. Her kan man boltre seg fritt uten å være redd for å gå på noen tap. Samtidig gir det litt ekstra spenning i hverdagen. Det holder de små grå i aktivitet.

Det sier Elin Wilskow Jenssen (76), på telefon fra Rygge kommune.

Elin, som ble kontaktet av E24, er tydelig på at flere burde utnytte muligheten og delta i konkurransen.

DU KAN FORTSATT MELDE DEG PÅ!

- Så fort man nevner aksjer tror folk det er snakk om noe farlig. Mange er jo livredde sånne ting.

- Men saken er vel egentlig at det heller skyldes uvitenhet, og alle er jo litt usikre på ting de ikke kjenner så godt til. Dermed er denne konkurransen en flott mulighet til å bli bedre kjent med aksjer.

Veddemål med barnebarnet

Elins engasjement i Aksje-NM begynte allerede under fjorårets konkurranse.

Barnebarnet Sebastian Wilskow Jenssen, som til daglig studerer økonomi ved BI Nydalen, utfordret nemlig bestemoren, og hun var ikke vanskelig å overtale.

- Jeg er en sånn person som aldri kjeder meg, og jeg synes dette virket interessant. Så når barnebarnet kom og utfordret meg var det ikke noe å lure på. Vi ble enige om at vinneren skulle få 500 kroner.

- Nå var jo han litt bedre innsatt i dette, så du kan jo gjette hvem som tapte. Men jeg ble jo en erfaring rikere, og jeg fikk lyst til å forsøke igjen i år. Jeg kommer nok til å være med på dette så lenge det er mulig jeg.

- Lett å bruke

E24 har siden første gang i 2009 lagt vekt å at konkurransen skal gi et så godt bilde av virkeligheten som mulig - men på en enkel måte.

Og ifølge Elin er det ikke noe hokus pokus å være med på dette.

- Alt sammen er veldig fint lagt opp. Det er enkelt å gå inn og enkelt å bli med.

Les også

Theodor (15) er blant de 10 beste

- Jeg har tipset venner og bekjente, og har tilbudt dem å vise hvordan det kan gjøres.

Så langt virker det imidlertid som usikkerhet til konkurransen har holdt Elin arbeidsledig som «aksje-rådgiver».

- Begynn i det små

Elin, som selv begynte å jobbe i bank i 1957, har god erfaring med aksjerådgivning og er klar når E24 spør henne hvilke råd som er viktigst for de som ønsker å gå ut i aksjemarkedene for første gang.

Ifølge henne er det viktigst å begynne i det små, og aldri kjøpe mer enn hva man har råd til å tape.

- Denne konkurransen er jo en fantastisk mulighet til å trene og lære seg litt. Man behøver jo ikke engang satse ekte penger.

- Dersom man etterhvert føler at man forstår dette, og samtidig kan bruke fornuften, ja, da kan man jo gå videre og opprette en aksjekonto.

Bred portefølje

I konkurransen har Elin valgt en ganske trygg profil, som betyr at man satser penger i mange aksjer over flere ulike markeder. På den måten vil tap i en aksje veies opp med oppgang i en annen.

Så langt har porteføljen steget med nesten 3 prosent i løpet av fire uker, noe som tilsvarer en årlig gevinst på over 30 prosent.

Les også

«Luksusfellen»-programleder med i Aksje-NM

- Jeg leser jo en del aviser og følger litt med, men valget av aksjene er nok en blanding av fornuft og magefølelse.

- Jeg bruker å selge meg ut når aksjer har steget en del i verdi, samtidig som jeg noen ganger går inn i aksjer som har falt mye og som begynner å flate ut.

Aksje-NM 2014

27. januar gikk startskuddet for Aksje-NM 2014 som varer i seks uker. For sjette år på rad vil hver påmeldte deltaker få 100.000 «lekepenger» å investere for.

Den som vinner konkurransen stikker av med en tur til New York sammen med Nordnet, en pengepremie på 30.000 kroner og en VAIO Tap 11 fra Sony.

Som tidligere er flere kjente ansikt med i konkurranse, deriblant: Espen «Shampo» Knutsen, Tommy Sharif, Nikita-gründer Inger Ellen Nicolaisen, «Luksusfellen»-programleder Hallgeir Kvadsheim og Mimir Kristjansson.

Forfatter Mimir Kristjansson, Nikita-gründer Inger Nicolaisen, tidligere «Luksusfellen»-programleder Hallgeir Kvadsheim, forretningsmann Tommy Sharif og ishockeyprofil Espen «Shampo» Knutsen.
Publisert:

Her kan du lese mer om