Slik blir du en vinner i Aksje-NM

Uansett hva strategien din er – for å vinne Aksje-NM må du ha en større risikotoleranse enn du bør ha med ekte penger, mener fjorårets ekspertvinner.

AKSJESPILL: Aksje-NM 2017 starter onsdag 1. februar, og deltakerne får hver 100.000 fiktive kroner til å investere på Oslo Børs.

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix
  • Ingvild Sagmoen
Publisert:

Etter en lynrask sluttspurt i Aksje-NM i fjor, var det Indeksanalyse-trader Nicolay Steensen som sikret seieren i «kjendisligaen».

Selv mener han det var en god dose tålmodighet i kombinasjon med et klart markedssyn som gjorde at han vant.

– Da konkurransen begynte tidlig i 2016 lå oljeprisen under 35 dollar fatet. Jeg satset utelukkende på en bedring i oljeprisen og hadde oljerelaterte aksjer med en tese om at vi skulle over 40 dollar fatet innen konkurransen var over, sier Steensen.

– Det skjedde handelsdagen etter konkurransen var over og den siste uken med oljebonanza før konkurransen var over sendte meg i teten i kjendisligaen.

I år som i fjor deltar Steensen i Aksje-NM. Vil du prøve deg i konkurransen og se om du er bedre enn ham og resten av ekspertdeltakerne?

Meld deg på Aksje-NM her!

Vil ikke bli låst i oljeaksjer

Børsåret 2016 ble det beste siden 2013. Til tross for en laber start, som skapte utfordringer for mange Aksje-NM-deltakere, steg Hovedindeksen på Oslo Børs til en ny toppnotering på 692,27 poeng i første halvdel av desember.

Ekstra begivenhetsrikt ble året for de som følger oljeprisen. Fra 1. januar til bunnoteringen 20. januar falt prisen med over 27 prosent til litt over 27 dollar fatet.

DELTAR I AKSJE-NM: Indeksanalyse-trader Nicolay Steensen.

Privat

Oljeprisen kom seg imidlertid raskt over 30 dollar fatet igjen, og har ikke siden vært under. Ved årets slutt stod prisen i 57 dollar per fat.

Basert på utviklingen innen olje de siste månedene av 2016, tror Steensen at handelen i Aksje-NM 2017 blir det stikk motsatte av året før.

– I november og desember har oljeprisen og oljeaksjer på Oslo Børs steget mye, sier han.

– Det vil handle om ikke å bli låst i oljeaksjer som allerede har steget mye, ikke sitte altfor bredt i markedet, men være en god stock picker og lete etter de få aksjene som fortsatt har et potensial til å stikke av gårde.

Er du interessert i aksjer og ønsker å diskutere markedet eller Aksje-NM med andre? Det kan du gjøre på Aksjeforum!

– Det gjelder å finne ekstreme scenarier

Indeksanalyse bruker tekniske formasjoner med en alaysemetode kalt harmoniske formasjoner, som baserer seg på fibonacci-tallserien, når de handler aksjer.

Metoden skal fortelle perfekt snupunkt i en gitt trend basert på de siste prisbevegelsene en aksje har hatt.

Les også

Aksjeforvaltere: De største farene på Børsen i 2017

Med en vanlig formasjon får de som regel mellom 10 og 20 prosent avkastning i løpet av to-fire uker, forteller Steensen. For mange profesjonelle som trader aktivt er Aksje-NM en mye kortere periode enn det de vanligvis handler over. De fleste påpeker dermed at for å ta gevinst i NM må en ha en annen strategi enn en ville hatt om en handlet med ekte penger. Det mener også Steensen:

– Du vinner ikke Aksje-NM med ti prosent avkastning.

– Her gjelder det å finne ekstreme scenarier som kan utspille seg på kort sikt og være på riktig side av bevegelsen når den skjer. Enten du satser på resultatsesongen, teknisk eller fundamental analyse må du ha en større risikotoleranse enn du bør ha med ekte penger for å vinne.

Les også

Aksje-NM 2017: Dette kan du vinne

Populære aksjer blant deltakerne i Aksje-NM i fjor var Funcom, Bionor, Seadrill, Thin Film og Nel, blant andre. Felles for mange av disse aksjene er at kursen kan svinge ganske masse, og mange av aksjene er også populære i det virkelige aksjemarkedet blant de med kortsiktig horisont.

Studentliga og egen liga

I år som tidligere blir det en egen studentliga i Aksje-NM. Her kan du melde på skolen din og konkurrere mot andre studentlag. Les mer om hvordan du melder på studentlag her.

Det er også mulig å etablere sin egen liga innad i Aksje-NM. Dermed kan man konkurrere direkte mot venner og kolleger. Lag en liga via gruppesystemet, og inviter dem du vil skal delta.

Her kan du lese mer om

  1. Aksje-NM
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Velger helt motsatt strategi fra i fjor

  2. Klokken 09 i dag går startskuddet for Aksje-NM 2017

  3. – Det ble altfor enkelt i år

  4. Annonsørinnhold

  5. Slik melder du på studentlag i Aksje-NM

  6. Har som mål å være den mest aktive studentforeningen i Aksje-NM