Aksjeskolen

Slik bestemmes aksjekursene

AKSJESKOLEN 1: Hva driver aksjekursene? Kan folk flest tjene penger på aksjer?

Eivind Griffith Brænde
  • Øistein Svelle
  • Fredrik Loennecken
Publisert:,

Som 11-åring innledet Warren Buffett sin investorkarriere med å kjøpe aksjer i «Cities Services» for 38 dollar stykket. Etter en stund solgte han dem for 40 dollar, godt fornøyd med fortjenesten.

Senere steg imidlertid aksjekursen til 200 dollar, og Buffet har sagt at det var da han lærte seg viktigheten av langsiktige investeringer. Etter en lang investorkarriere er 80-åringen nå verdens tredje rikeste mann.

Les også: Verdens beste investor gir aksjeråd

I Aksje-NM utfordres deltagerne til å investere 100.000 «lekepenger» best mulig over fem uker. Konkurransen starter 18. mai, og påmeldingen har allerede startet.

I forkant av oppstarten av Aksje-NM vil E24 skrive om hvordan aksjemarkedet fungerer gjennom artikkelserien "Aksjeskolen".

Bli med på Aksje-NM og vinn 50.000 kroner! Meld deg på her: www.aksjenm.no

Les mer om konkurranseregler og premier i Aksje-NM.

Les mer om fjorårets vinner: - De skal «ta» sjefen i Aksje-NM

- Alle bør spare i aksjer

John Peter Tollefsen i stiftelsen Aksjenorge mener at alle bør spare i aksjer, enten direkte i enkeltaksjer eller ved å spare i aksjefond.

- Mange tror at aksjemarkedet bare er til for dem som har flere hundre tusen kroner å investere, men man kan også investere 5 000 eller 10 000 kroner for å komme igang. Også for mindre summer er det smart å bruke en spareordning som på sikt vil gi bedre avkastning, sier han til E24.

https://api.e24.no/integrations/static/ebdb82e0-618f-4173-82d9-07f24c142af7

Tollefsen viser til at aksjer historisk sett har gitt bedre avkastning enn rentene man får i banken, og at det derfor kan lønne seg for mange som har penger i banken å plassere dem i aksjer. Til gjengjeld må man tåle høyere risiko for at man kan tape penger.

Senere i Aksjeskolen skal vi komme tilbake til sammenhengen mellom risiko og avkastning på pengene i aksjeinvesteringer.

Tollefsen mener man ikke trenger å være «aksje-ekspert» for å finne noen enkeltaksjer man vil investere langsiktig i.

Aksjeguru Jan Eiler Fleischer:- Kun pessimist noen timer om natten

- De som har litt interesse for å følge næringslivet og vil ta litt ekstra risiko kan utmerket godt spare i enkeltaksjer. Imidlertid bør de aller fleste nøye seg med langsiktig sparing og ikke prøve seg på kortsiktig spekulasjon. Langsiktig aksjesparing handler om å finne noen selskaper man har tro på at vil være viktige selskaper i flere år fremover, som man regner med at kan gi verdistigning og utbytte, sier han.

Grunnleggende om aksjer

Hva er en aksje?

En aksje er en eierandel i et aksjeselskap, og gir rett til en andel av overskuddet i selskapet. De fleste aksjer gir også stemmerett på selskapets generalforsamling.

Les også: Børsdirektøren gir aksjeråd til nybegynnere

Hva bestemmer verdien av en aksje?

Aksjeverdien er til enhver tid det noen er villige til å betale for den. I utgangspunktet utgjøres aksjekursen "bare" av det forventede overskuddet til selskapet i fremtiden, fordelt på antall aksjer.

Selv om dette kan høres enkelt ut er det nesten uendelig mange faktorer som spiller inn på hva et selskap kan forventes å tjene i fremtiden. Driften av selskapet, utviklingen i verdensøkonomien og psykologi spiller alle sentrale roller.

Vil du gjøre som proffene? Prøv deg på Trendtechs analyseverktøy

Det er heller ikke slik at en aksje til ti kroner er "billigere" enn en aksje til hundre kroner. Den totale verdien av selskapet er antall aksjer ganget med aksjekursen. Den lavere aksjekursen kan derfor enten skyldes at det er trykket opp flere aksjer (slik at hver aksje utgjør en mindre eierandel i selskapet) eller at selskapet er mindre og derfor mindre verdt totalt sett.

Siden det forventningene om fremtidig inntjening som avgjør aksjekursen kan aksjekurser noen ganger gå i taket lenge før selskapet har begynt å tjene penger, fordi mange nok i markedet forventer at selskapet i fremtiden vil tjene mye penger.

Det var slike forventninger om eventyrlige inntekter fra det spennende internettet som drev opp aksjekursene til mange it-selskaper på slutten av 1990-tallet, og aksjekursene raste da det gikk opp for investorene at forventningene var ureralistiske.

Les mer om dotcom-boblen: Ti år siden IT-boblen sprakk

Hva får aksjekursen til å stige eller synke?

I utgangspunktet er det nyheter som påvirker hvor mye penger selskapet ventes å tjene i fremtiden som driver aksjekursen opp eller ned.

Hvert kvartal offentliggjør de børsnoterte selskapene hvordan de har gjort det de siste tre månedene. Da stiger gjerne kursen om de har gjort det bedre enn ventet, mens den vil synke om selskapet har gjort det dårligere enn forventet.

Markedets mottakelse av slike resultater avgjøres altså ikke nødvendigvis av om selskapet har gjort det bra eller dårlig, men om det har gjort det bedre eller dårligere enn forventningene. Høye forventninger har gjerne ført til at aksjekursen allerede er høy, så da må det enda mer til for at aksjekursen skal stige enda høyere enn det den ligger på.

Store nyheter om endringer i selskapet har også en tendens til å utløse store kursendringer, siden selskaper ofte må betale mer enn vanlig børskurs for å kjøpe et helt konkurrerende selskap.

Dermed kan aksjeeierne selge aksjene sine langt dyrere enn de har blitt omsatt for frem til oppkjøpet ble kjent.

https://api.e24.no/integrations/static/3f4480cb-3add-40a5-a4df-efb42bccf105

Da det i 2006 ble kjent at Statoil skulle slås sammen med Norsk Hydros oljedivisjon reagerte aksjemarkedet umiddelbart med å sende Hydro-kursen opp 23 prosent, en total verdistigning på rundt 50 milliarder kroner i løpet av et par minutter.

Les mer om Hydro-oppturen i 2006: Trampeklapp på børsen

Hva kan man tape?

Dersom et selskap går konkurs blir aksjene helt verdiløse, og da taper man alt man har investert i dette selskapet. Man bør derfor tenke seg godt om før man plasserer penger man ikke har råd til å tape i aksjer.

For store, børsnoterte selskaper er sannsynligheten for at en konkurs skal skje over natten svært liten, men store nedturer kan skje også med selskaper mange har tro på.

Et eksempel fra Norge er de 25.000 småinvestorene som har brent seg kraftig på nedturen i solenergiselskapet Rec de siste årene.

Her har aksjekursen sunket med over 90 prosent siden toppen ble nådd høsten 2007, så de som satset sparepengene på solskinn den gang har tapt nesten alt.

Les mer om et av norgeshistoriens største børsfall: 134 Rec-milliarder er forduftet

Man risikerer imidlertid ikke å tape mer enn de pengene man har kjøpt aksjer for, selv om selskapet skulle gå konkurs med stor gjeld.

Hva kan man tjene?

Belønningen for å ha pengene plassert mer usikkert kan til gjengjeld være stor.

Det selskapet som gikk aller best på Oslo Børs i 2010, var IT-selskapet Nordic Semiconductor. Selskapet hadde en fantastisk utvikling i 2010, med en verdiøkning på over 130 prosent. Toppen nådde aksjen 13. juni 2010, med en sluttkurs på 28,90 kroner.

Les mer: Slik gikk de til topps og bunns

Dette er likevel lite sammenlignet med børsvinneren i 2009, medisinselskapet Algeta, som steg med hele 790 prosent i løpet av året.

Kjøpte du aksjer for 1.000 kroner her i begynnelsen av året ville det ha steget til nesten 9.000 kroner etter bare ett år.

De større og mer stabile selskapene har gjerne mindre svingninger, og dermed også mindre sannsynlighet for slik enorm avkastning. Til gjengjeld kan man gjerne sove bedre om natten om sparepengene er plassert i noen av de store tunge selskapene på Oslo Børs.

Børsdirektøren oppsummerer børsåret 2010: - Mye bedre enn fryktet

Utviklingen på Oslo Børs i 2009: Beste børsår i moderne tid

00-tallet på de internasjonale børsene: Tapt tiår på børsene

Del 2 i Aksjeskolen handler om hvordan man velger vinneraksjene.

Onsdag 18. mai starter E24 opp Aksje-NM for tredje året på rad. Da kan du konkurrere med andre investorer om hovedpremien på 50.000 kroner.

Bli med på Aksje-NM og vinn 50.000 kroner! Meld deg på her: www.aksjenm.no

Her kan du lese mer om

  1. Aksjeskolen
  2. Aksje-NM
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Aksjeskolen: Slik bestemmes aksjekursene

  2. Aksjeskolen del 1:Slik bestemmes aksjekursene

  3. Aksjeskolen del 5:Bør du velge aksjer eller aksjefond?

  4. Annonsørinnhold

  5. Aksjer eller aksjefond?

  6. Hvordan velge vinneraksjene