Oljeprisen på høyeste nivåer siden 2014: Analytikere spår rekordtall for Statoil

Med en oljepris som bikket 70 dollar per fat før helgen, det høyeste siden kollapsen for tre år siden, tror flere analytikere at Statoil vil levere rekordhøy inntjening i 2018.

SPÅR STATOIL-REKORD: Analytikere har tro på oppsving i Statoils resultater. Her Oseberg feltsenter. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Det analytikerne er opptatt av i Statoil er fri kontantstrøm, altså hvor mye penger selskapet sitter igjen med etter at investeringene er betalt, men før aksjonærene har fått sitt utbytte.

Og flere spår rekordtall for oljekjempen med dagens oljepris.

I Pareto Securities er estimatet at Statoil vil få en fri kontantstrøm på rundt 6,5 milliarder dollar både for 2017 og 2018, ifølge analytiker Trond Omdal. Det tilsvarer mer enn 16 kroner per aksje, noe som er historisk høyt.

– Det er det høyeste selskapet har hatt siden børsnoteringen, sier Omdal til E24. Han har enn så lenge en kjøpsanbefaling med kursmål 185 kroner på Statoil.

Danske Bank tok opp Statoil til kjøp med kursmål 190 kroner i midten av november, med tanke på forbedring i kontantstrømmen i 2018 og at fjerde kvartal kommer til å bli veldig bra, ifølge analytiker Anders Holte.

– All time high

Les også

Ståle Kyllingstad frykter oljeprisen er for høy

– Dette er ikke blitt mindre styrket nå som oljeprisen er på dagens nivåer. Statoil kommer til å levere all-time high på kontantstrøm i 2018, gitt dagens oljepris, sier han.

I meglerhusets estimater fra november er fri kontantstrøm på 13 kroner per aksje for 2018.

– Med dagens oljepris er man fort oppe på 14–15 kroner per aksje, sier Danske Bank-analytikeren.

På Oslo Børs har investorene svart på oljeprisoppgangen med å sende Statoil-aksjen opp fra 136 kroner i juli til 185 kroner. Børsens største selskap er dermed priset til 615 milliarder kroner på dagens kurs.

Saken fortsetter under grafen.

OLJERALLY: Den grønne grafen viser Statoil-aksjens utvikling siden i fjor sommer, mens den blå grafen viser oljeprisens utvikling.

Siden sommerens nivåer på 40-tallet har oljeprisen klatret stadig høyere, og nådde før helgen 70 dollar fatet – til glede for oljeprodusentene.

Flere faktorer har bidratt til at oljemarkedet nå ser lysere ut for oljeselskapene, deriblant hjemlige Statoil, det største selskapet på Oslo Børs.

Ikke minst har produksjonskuttene fra oljekartellet Opec og andre viktige produsentland gitt en bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel i et marked som til tider nærmest svømte i olje.

Sensitivt

I tillegg vokser verdens økonomier raskere enn det som har vært vanlig de siste årene, noe som bidrar til vekst i oljeetterspørselen.

Statoil har tidligere gitt ut estimater som gir et visst inntrykk av hvor sensitive resultatene i regnskapet er for endringer i viktige faktorer som oljepris, gasspris og valutakurs.

I årsrapporten for 2016 anslo Statoil at ti dollar høyere oljepris ville gi en positiv effekt på nettoresultatet og driftsresultatet på henholdsvis 1,4 og 3 milliarder dollar i 2017, forutsatt at alle andre faktorer holdes uendret.

Les også

Oljetoppene frykter for sokkelens fremtid: – Bekymret for 2020-tallet

Trenger 50 dollar fatet

Selv svarte oljeselskapene på oljenedturen med å snøre igjen pengesekken. Når da oljeprisen stiger igjen i kombinasjon med redusert kostnadsnivå gir det en dobbel effekt på fortjenesten.

Les også: Norske utbygginger tåler mye lavere oljepris

Etter rundene med kutt i kostnader og investeringer fortalte Statoil i fjor sommer at selskapet klarer å dekke både investeringer og utbytte ved en oljepris på 50 dollar fatet, en halvering av det selskapet trengte for tre år siden.

Les mer: Statoil trenger ikke lenger skyhøy oljepris

Blant eksemplene på prosjekter som har blitt lønnsomme på lavere oljepris er det gigantiske Johan Sverdrup-feltet. Der har investeringsanslagene blitt redusert flere ganger.

Les mer: Derfor bruker Statoil mindre penger

Ved forrige korsvei, resultatrapporten for tredje kvartal i oktober, sa Statoils finansdirektør Hans Jakob Hegge at oljeprisen som kreves for at Johan Sverdrup skal være lønnsom å bygge ut har gått til under 20 dollar fra over det dobbelte.

Les også

Ekspertene: Slik vil oljeprisen gå i 2018

Les også

Statoil gir kontrakter for ni milliarder på nytt prosjekt

Les også

Statoil med gigantoppkjøp i Brasil

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Olje og gass
 2. Equinor
 3. Nordsjøen
 4. Norsk olje og gass
 5. Oljebransjen

Flere artikler

 1. Spår toppår for Equinor

 2. Analytiker om Statoil-rapporten: – Bunnsolid avslutning på 2017

 3. Venter pengedryss til Equinors eiere: – Det blir et veldig sterkt resultat

 4. Dropper program for utbytteaksjer og øker investeringene

 5. Equinor og Aker BP håver inn: – Vil bli knallsterkt