Slik blir oljeguruens nye hedgefond-hverdag

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus er i ferd med å planlegge «livet etter DNB». Han har planer for hvordan man kan tjene penger på de store trendene i oljemarkedet.

BYTTER BEITE: Etter en årrekke som profilert oljeanalytiker i DNB Markets skal Torbjørn Kjus igjen over å trading-siden i oljemarkedet.

Foto: Thomas Winje Øijord NTB scanpix
 • Anders Park Framstad
Publisert:

– Det ser jo selvsagt litt rart ut å starte en avdeling for energi-trading i et farmasiselskap, medgir Torbjørn Kjus.

I midten av mars ble det kjent at den profilerte oljeanalytikeren forlater DNB Markets til fordel for en sentral rolle i Norges første noterte energifokuserte hedgefond.

Det nye fondet opprettes i børsnoterte Vistin Pharma, som i utgangspunktet driver med diabetes-medisin.

I forrige uke ble imidlertid formålsparagrafen i selskapets vedtekter endret til å også omfatte «handel med energiderivater og andre energirelaterte eiendeler», og det ble vedtatt en rettet emisjon på 300 millioner kroner for å finansiere det nye forretningsområdet.

Les også

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus blir med i Vistins energisatsing: Får lukrativ opsjonspakke

Spetalen-initiativ

Kjus forteller at den noe utradisjonelle forretningskombinasjonen er et resultat av et initiativ fra Øystein Stray Spetalen.

INITIATIVTAGER: Investor Øystein Spetalen.

Foto: Audun Braastad NTB scanpix

– Dette kom i stand fordi Øystein Stray Spetalen er største aksjonær i Vistin, og han har tro på at Kenneth Tveter og undertegnede vil være i stand til å ta posisjoner i energimarkedene som vi skal få god avkastning på, sier han.

Tveter og Kjus har sammen over 26 års erfaring i oljemarkedene, og den lange fartstiden har gitt dem et bredt kontaktnett.

– Det betyr blant annet at vi vet hvem det er best å «plukke hjernen» til med tanke på alle mulighetene som finnes i de markedene vi ser på, sier sistnevnte.

Investering foran trading

I den nye jobben vil Kjus fortsatt analysere markedene for råolje og raffinerte produkter for å avdekke såkalt asymmetrisk risiko – enkelt forklart mulige investeringer der oppsiden er større enn nedsiden.

Målet er å være tidlig ute med å identifisere store temaer og fundamentale endringer i markedene, for å tjene penger på dette.

– Vi kommer ikke til å fokusere på kortsiktig trading, der man går inn og ut av posisjoner fra uke til uke. De posisjonene vi vil ta blir mer fundamentalt basert enn kortsiktig trading, og det blir kanskje riktigere å kalle det vi skal drive med for investeringer heller enn tradisjonell trading, sier Kjus.

Han ser for seg at de vil kjøpe og selge derivater med en investeringshorisont på ett til to år.

Les også

Oljeanalytiker: – Dette er et fantastisk spill fra Saudi-Arabia

– Vi kjenner disse markedene godt gjennom å ha jobbet i over ti år med dette i DNB. Det er der vi har vår styrke, og vi ønsker ikke å utsette oss for kortsiktige svingninger i markedene som påvirkes av algoritmehandel og makro- eller overskriftsbasert trading. Vi kommer til å gå dypt ned i materien i tilbud og etterspørsel etter spesifikke produkter og spesifikke råoljer, sier Kjus.

Ser på shippingregler

Planen er så å utvide til flere andre markeder.

– For min del blir det altså ikke slik at jeg forlater oljemarkedet, slik enkelte andre norske analytikere har gjort i det siste. Jeg skal derimot grave enda dypere i dette markedet enn noensinne. Jeg tror vi er i en periode de neste fem årene som vil by på flere muligheter i oljemarkedet enn jeg har sett tidligere i de snart 17 årene jeg har vært oljeanalytiker, sier Kjus.

Som et eksempel på et tema som kan åpne investeringsmuligheter trekker Kjus frem IMO 2020. Dette er en regelendring fra Den internasjonale sjøfartsorganisasjonen som strammer inn i på svovelinnholdet i bunkersolje.

– Det faktum at global shippingbransje får en tilstramming i miljøkrav fra 2020 byr på store endringer i både fraktmarkeder og markeder for forskjellige raffinerte produkter. Råoljemarkedene vil også påvirkes. Vi har allerede identifisert flere store endringer i markedene som vi ønsker å utnytte, sier Kjus.

Les også

Rederiforbundet skjerper klimakrav

Han legger til at det er et tema de vil grave mer i fremover.

– Faktisk har vi allerede i forrige uke brukt betydelige beløp av de pengene vi hentet i den rettede emisjonen til å ta posisjoner som skal utnytte markedsendringer utløst av dette temaet, avslører han.

Vurderer aksjer

Kjus trekker også frem at verdens etterspørsel etter olje fortsetter å vokse sterkt i Asia, mens veksten i oljeproduksjon stort sett vil komme fra Nord- og Sør-Amerika.

– Dette betyr blant annet lengre reisevei for olje enn vi har sett tidligere, og dermed mer risiko rundt verdens oljelogistikk. Dette vil påvirke kostnader for frakt, men også prisforskjeller mellom regioner, sier han.

Det ovennevnte er bare to av en rekke ideer Kjus har – han trekker også frem tekniske faktorer som kvalitetsdifferensialer, arbitrasjedifferensialer og tidsspreader – og åpner for aksjekjøp.

– Vi kan også komme til å kjøpe og selge aksjer i selskaper som opererer i olje- og energibransjen. Ettersom vi får brede mandater blir det ikke noen relevant «benchmark» å måle vår avkastning mot. Men jeg vil for min del neppe være fornøyd med mindre vi slår Oslo Børs med god margin, sier han.

I den nye virksomheten skal Kjus og co. ta posisjoner på selskapets egen bok, men de vil også åpne for temafond der investorer kan skyte inn penger.

– Vi tror mange investorer er skeptiske til videre oppgang på børsene de neste årene, der stigende renter ligger i kortene. Dermed er det antagelig mange som vil synes det er attraktivt å investere i råvare- og energibaserte fond, som kan stige i verdi selv om verdens børser skulle falle i verdi, sier han.

Les også

Vil ikke bli mindre oljeavhengig - ennå

Les også

Pareto har mistet flere av sine beste tallknusere

Les også

Kan tjene millioner på opsjonspakke

Her kan du lese mer om

 1. Torbjørn Kjus
 2. Olje og gass
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Torbjørn Kjus slutter i Vistin

 2. Betalt innhold

  Dette tapte oljestjernene Kjus og Tveter på å forlate Spetalens Vistin Pharma

 3. Oljeanalytiker skal kopiere Vistin Pharma-strategi for hedgefond i London

 4. Annonsørinnhold

 5. Spetalen-selskap endret oljeveddemål: Fikk saftig corona-smell

 6. Vistin Pharmas kontroversielle oljeveddemål går enda litt dårligere enn før