Tiltalt på ny: Slik havnet han i Økokrims søkelys
Den 59-årige tidligere gruvetoppen Jan Vestrum er igjen i politiets søkelys, og nok en gang er saken knyttet til konsulentarbeid for en russisk stålgigant.
I forrige uke skjerpet lagmannsretten en dom mot Jan Vestrum for grov korrupsjon knyttet til aksjesalg i selskapet Intex Resources i 2010 til 2012.
Onsdag ble det kjent at Økokrim hadde tatt ut tiltale mot Vestrum og to andre for lignende forhold.
Saken daterer seg til 2010, og er relatert til selskapet som den gang het Crew Gold Corporation.
Vestrum er fellesnevneren i begge sakene, ifølge førstestatsadvokat Håvard Kampen, som leder hvitvaskingsteamet i Økokrim.
– Mye av etterforskningsmaterialet i denne saken kommer fra dokumentasjon og forhold avdekket i forbindelse med Intex-saken, sier Kampen til E24.
Et annet fellestrekk i de to sakene er at Vestrum har bistått det russiske stålselskapet OAO Severstal eller tilknyttede selskaper med å kjøpe og selge aksjer, noe som ifølge Økokrim ikke har foregått etter boken.
Jan Vestrum skjønner ikke hvorfor han er tiltalt av Økokrim: – Må bero på en misforståelse
Onsdag fortalte Økokrim at Vestrum var tiltalt for grovt bedrageri av aksjonærer i Crew Gold Corporation, og for å manipulere markedet, sammen med meglertopp Petter Dragesund i Pareto Securities og en tidligere ansatt i samme meglerhus.
Les mer: Tre tiltalt for grovt bedrageri og markedsmanipulasjon
Beskyldt for markedsmanipulasjon
I 2010 skal de tre ifølge tiltalen ha bidratt til at opptil 12 selgere av aksjer i Crew Gold Corporation ble bedratt for sin avtalefestede godtgjørelse på opp mot 188,2 millioner kroner.
Dermed sparte kjøperen av aksjene, russiske Severstal, tilsvarende beløp, ifølge Økokrim.
Økokrim mener de kan ha blitt lurt for over 100 mill.: – Tilfreds med at det er tatt ut tiltale
Det russiske selskapet har ikke besvart E24s henvendelser onsdag. Det har heller ikke lykkes E24 å få tak i Jan Vestrum, som ifølge tiltalen bor i Nederland.
– Han kan ikke se hva hans rolle i dette skal ha vært, sier Vestrum gjennom sin forsvarer John Christian Elden.
– Han har aldri vært ansatt i Pareto, og er ikke kjent med de avtaler saken gjelder. Han tror dette må bero på en misforståelse.
Jan Vestrum er utdannet ingeniør fra NTNU og har oppgitt å ha jobbet hos Schlumberger, Baker Hughes og Merrill Lynch.
Dette er Intex-saken
Mandag fikk 59-åringen skjerpet straffen til fire års fengsel for grov korrupsjon og markedsmanipulasjon, knyttet til råd han ga til det russiske stålselskapet OAO Severstal om kjøp og salg av aksjer i Intex Resources.
Her er selskapene Økokrim mener ble lurt: – Har ingen informasjon som tilsier svindel
Les mer: Skjerper straffen for tidligere Intex-styreleder
Dette skjedde ifølge dommen i perioden 2010 til 2012.
Fra 2007 jobbet Vestrum som konsulent i sitt eget selskap, Kirkwick Consultants Ltd., og i 2010 hjalp han russiske Severstal med å kjøpe Umoe Invests aksjepost i Intex.
Men russerne kom ikke overens med styrelederen i Intex, og året etter ble Vestrum valgt til styreleder.
Severstal hadde tenkt å kjøpe seg videre opp, men ombestemte seg og solgte aksjeposten i 2012. Da hadde de tjent 55 millioner kroner på investeringen, ifølge lagmannsretten.
I forbindelse med aksjesalge tfikk Vestrum et honorar på 6,5 millioner kroner fra Severstal, etter å ha lagt til rette for et aksjesalg til så høy pris som mulig, ifølge lagmannsretten, som slår fast at Vestrum manipulerte salget.
Skjerper straffen for tidligere Intex-styreleder
Visste ingenting
Vestrums kolleger i Intex-styret har forklart i retten at de ikke visste om Vestrums konsulentoppdrag for russerne og honorarene hans før lenge i etterkant.
Lagmannsretten mente at det ikke hersket noen tvil om at Vestrum bevisst holdt sitt forretningsforhold med russerne hemmelig, både overfor alle i Intex og overfor selskapets rådgivere og omverdenen for øvrig.
Den tidligere gruvetoppen har lovet å anke Intex-saken.
– Vestrum er klar på at han ikke anser seg skyldig, sa advokat Elden til E24 mandag.
Økokrim tiltaler Pareto-ansatt for innsidehandel
Les mer: Dette er gullaksjesalget som syv år senere ender i retten
Eies av milliardær
Severstal er et russisk konglomerat som særlig er aktivt i stål- og gruveindustrien. Det kontrolleres av milliardæren Alexei Mordasjov, som ifølge Bloomberg er en av Russlands rikeste med en formue på over 15 milliarder dollar.
Severstals gullvirksomhet har vært børsnotert i London siden 2012 under navnet Nord Gold, men gikk av børs i mars fordi det mente at markedet ikke priset selskapet høyt nok, i en periode hvor gullprisen har steget.
Etter at Nord Gold gikk av børs eies det 98,37 prosent av Alexei Mordasjov.