Vipps og Nets med ny avtale: Vil ta livet av 160 millioner papirfakturaer

Vipps og Nets har en ambisjon om å kutte hver tredje papirfaktura i år og på lengre sikt gjøre Norge til verdens første papirfaktura-løse land. 

UTVIDES: Det har vært mulig å betale eFakturaer med Vipps tidligere, men ikke i samme grad som nå.

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix
  • Hans Jordheim
Publisert:,

– Bare ved å øke antallet brukere, garanterer vi å kutte 30 millioner papirfakturaer i år, men vi er litt mer offensive enn det. I 2019 håper vi å redusere antallet med 60 millioner, sier Vipps-sjef Rune Garborg til E24.

Med 160–170 millioner årlige papirfakturaer, vil det i så fall bety et kutt på mer enn hver tredje ikke-elektroniske regning.

Det skal skje gjennom et samarbeid mellom mobilbetalingstjenesten Vipps og betalingsselskapet Nets som leverer eFaktura-tjenesten til de norske bankene.

Gjennom samarbeidet blir kundebasen som kan ta imot digitale regninger økt fra 1,2 til ca. 3 millioner brukere, forklarer Garborg.

– De aller fleste regninger kan nå betales ved å bruke Vipps eFaktura bare ved å oppdatere appen og samtykke til avtalen, sier Garborg og legger til:

– Det er litt på overtid det her, at vi betaler 160 millioner papirfakturaer i året. Jeg tror det skal være realistisk at Norge blir verdens første land der papirfaktura blir helt borte.

Slipper KID-inntasting

Vipps-sjef Rune Garborg og landsjef i Nets, Frode Åsheim, peker på flere fordeler ved samarbeidet.

For forbrukerne er bonusen at de unngår purringer og slipper å taste KID-nummeret. Ifølge Åsheim betales 85 prosent av elektroniske regninger i tide, omtrent dobbelt så mye som tallet for papirfakturaer.

Les også

Paypal lanserer vennebetaling i Norge – lar deg overføre over landegrensene

Det kaster også av seg for dem som skal ha betalt, hevder duoen.

– Ser man på inkassostatistikk viser dette at halvparten av sakene omhandler slurv fra forbrukerens del. Ved å gjøre kundene til bedre betalere, slipper bedriftene å sende ut purringer og de får pengene tidligere.

SAMARBEIDER: Landsjef i Nets, Frode Åsheim (t.v.) og Vipps-sjef Rune Garborg.

Foto: Vipps

Skanner-funksjon

Avtalen sørger for at brukerne kan betale alle sine digitale fakturaer i Vipps, og at bedrifter som sender digitale regninger kan nå langt flere forbrukere enn tidligere. Regninger som tidligere kun var tilgjengelig i Vipps blir også tilgjengelig sammen med øvrige eFakturaer i nett- og mobilbank.

Du som kunde velger selv om du vil betale gjennom Vipps, nettbank, mobilbank eller en annen løsning. Disse snakker sammen og oppdateres på tvers.

– Kundeundersøkelser viser at oversikt over betalingen er det aller viktigste. Når du betaler med Vipps blir også historikken synlig i nettbanken din, sier Vipps-sjef Rune Garborg.

Om to uker kommer det en skanner-funksjon for papir- og PDF-fakturaer. Da tar man bilde av papirfakturaen og så gjør appen resten. Kunden slipper å taste inn KID-nummeret manuelt.

– Og når du har skannet den første fakturaen åpner du for at bedriften kan sende den neste digitalt, sier Garborg.

Les også

Bank-utfordrer lanserer norske kontonumre: Mener nordmenn stoler for mye på banken

Mulig å utrydde papirfakturaen

Utgangspunktet for samarbeidet var en «mismatch» mellom folks preferanser og hva de faktisk gjør. Ifølge Vipps-sjefen svarer kun 8 prosent av nordmenn at de ønsker å ha papirfakturaer samtidig som de utgjør 40 prosent av totalen.

Det vil ta litt tid, men innen noen år tror Garborg og Åsheim at det bør være mulig å ha utryddet papirfakturaen.

– Er dere nå ferdig utviklet på dette feltet?

– Det er en rekke muligheter på toppen av regninger, som purringer og oppfølging, som vi vil ta fatt på for å gjøre det enda enklere, sier Åsheim.

Her kan du lese mer om

  1. DNB
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Det ble betalt 140 millioner eFakturaer i 2019

  2. Betalt innhold

    Enklere, billigere, raskere, tryggere: Derfor blør Vipps penger

  3. Nå kan du «vippse» deg opp i luften

  4. Annonsørinnhold

  5. Norge dropper kontanter: – En velsignelse

  6. Payr og Hudya slår seg sammen