Vipps og Nets med ny avtale: Vil ta livet av 160 millioner papirfakturaer

Vipps og Nets har en ambisjon om å kutte hver tredje papirfaktura i år og på lengre sikt gjøre Norge til verdens første papirfaktura-løse land. 

UTVIDES: Det har vært mulig å betale eFakturaer med Vipps tidligere, men ikke i samme grad som nå.

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix
  • Hans Jordheim
Publisert:,

– Bare ved å øke antallet brukere, garanterer vi å kutte 30 millioner papirfakturaer i år, men vi er litt mer offensive enn det. I 2019 håper vi å redusere antallet med 60 millioner, sier Vipps-sjef Rune Garborg til E24.

Med 160–170 millioner årlige papirfakturaer, vil det i så fall bety et kutt på mer enn hver tredje ikke-elektroniske regning.

Det skal skje gjennom et samarbeid mellom mobilbetalingstjenesten Vipps og betalingsselskapet Nets som leverer eFaktura-tjenesten til de norske bankene.

Gjennom samarbeidet blir kundebasen som kan ta imot digitale regninger økt fra 1,2 til ca. 3 millioner brukere, forklarer Garborg.

– De aller fleste regninger kan nå betales ved å bruke Vipps eFaktura bare ved å oppdatere appen og samtykke til avtalen, sier Garborg og legger til:

– Det er litt på overtid det her, at vi betaler 160 millioner papirfakturaer i året. Jeg tror det skal være realistisk at Norge blir verdens første land der papirfaktura blir helt borte.

Slipper KID-inntasting

Vipps-sjef Rune Garborg og landsjef i Nets, Frode Åsheim, peker på flere fordeler ved samarbeidet.

For forbrukerne er bonusen at de unngår purringer og slipper å taste KID-nummeret. Ifølge Åsheim betales 85 prosent av elektroniske regninger i tide, omtrent dobbelt så mye som tallet for papirfakturaer.

Les også

Paypal lanserer vennebetaling i Norge – lar deg overføre over landegrensene

Det kaster også av seg for dem som skal ha betalt, hevder duoen.

– Ser man på inkassostatistikk viser dette at halvparten av sakene omhandler slurv fra forbrukerens del. Ved å gjøre kundene til bedre betalere, slipper bedriftene å sende ut purringer og de får pengene tidligere.

SAMARBEIDER: Landsjef i Nets, Frode Åsheim (t.v.) og Vipps-sjef Rune Garborg.

Foto: Vipps

Skanner-funksjon

Avtalen sørger for at brukerne kan betale alle sine digitale fakturaer i Vipps, og at bedrifter som sender digitale regninger kan nå langt flere forbrukere enn tidligere. Regninger som tidligere kun var tilgjengelig i Vipps blir også tilgjengelig sammen med øvrige eFakturaer i nett- og mobilbank.

Du som kunde velger selv om du vil betale gjennom Vipps, nettbank, mobilbank eller en annen løsning. Disse snakker sammen og oppdateres på tvers.

– Kundeundersøkelser viser at oversikt over betalingen er det aller viktigste. Når du betaler med Vipps blir også historikken synlig i nettbanken din, sier Vipps-sjef Rune Garborg.

Om to uker kommer det en skanner-funksjon for papir- og PDF-fakturaer. Da tar man bilde av papirfakturaen og så gjør appen resten. Kunden slipper å taste inn KID-nummeret manuelt.

– Og når du har skannet den første fakturaen åpner du for at bedriften kan sende den neste digitalt, sier Garborg.

Les også

Bank-utfordrer lanserer norske kontonumre: Mener nordmenn stoler for mye på banken

Mulig å utrydde papirfakturaen

Utgangspunktet for samarbeidet var en «mismatch» mellom folks preferanser og hva de faktisk gjør. Ifølge Vipps-sjefen svarer kun 8 prosent av nordmenn at de ønsker å ha papirfakturaer samtidig som de utgjør 40 prosent av totalen.

Det vil ta litt tid, men innen noen år tror Garborg og Åsheim at det bør være mulig å ha utryddet papirfakturaen.

– Er dere nå ferdig utviklet på dette feltet?

– Det er en rekke muligheter på toppen av regninger, som purringer og oppfølging, som vi vil ta fatt på for å gjøre det enda enklere, sier Åsheim.

Her kan du lese mer om

  1. DNB

Flere artikler

  1. Det ble betalt 140 millioner eFakturaer i 2019

  2. Nets og Vipps med ny avtale: – Forbereder oss på et kontantløst samfunn

  3. Betalt innhold

    Enklere, billigere, raskere, tryggere: Derfor blør Vipps penger

  4. Annonsørinnhold

  5. Vil formidle kreditt: Nå vil Vipps «legge ut» for regningene dine

  6. Betalingsproblemer for DNB-kunder