Børsene i Asia

Børshopp i Australia - finansnedtur i Hongkong

Det er blandet stemning på børsene i Asia- og Stillehavsområdet. Hongkong-indeksen falt markant i morgentimene, mens det er langt bedre stemning i Sydney etter rentemøte i sentralbanken. Oljeprisen holder seg over 73 dollar.

Det blir ingen nedtrapping når det gjelder obligasjonskjøp riktig enda, viser referat fra siste møte i Australias sentralbank. Markedet i Sydney gjorde positive utslag i etterkant.

TORSTEN BLACKWOOD / AFP
 • Joachim Birger Nilsen
Publisert:

Det er ingen klar retning på børsene i Asia- og Stillehavsområdet tirsdag morgen, og i skrivende stund ser det slik ut:

 • Nikkei 225 i Tokyo opp 0,96 prosent
 • Hang Seng i Hongkong ned 0,71 prosent
 • Kospi i Seoul opp 0,2 prosent
 • Shanghai Composite ned 0,92 prosent
 • FTSE Straits Times i Singapore opp 0,7 prosent
 • ASX 200 i Sydney opp 0,92 prosent

Samtidig er prisen for ett fat nordsjøolje (brent spot) ned 0,1 prosent siden midnatt, og handles nå til 73,02 dollar fatet. Den amerikanske lettoljen (WTI) faller noe mer, med 0,22 prosent siden midnatt, til 71,01 dollar per fat.

Sentralbankmøte i Australia

Det er særlig referatet fra møtet i den australske sentralbanken som får markedet til å hoppe i Sydney, ifølge CNBC. Styret i sentralbanken skal ha blitt enige om at det fortsatt er for tidlig å trappe ned kjøp av langsiktige obligasjoner.

Tiltaket er en del av sentralbankens pengepolitiske verktøykasse, og er et balansepolitisk verktøy. Slike kjøp trekker opp prisen og reduserer rentene på disse papirene, og sentralbankers kjøp av statsobligasjoner kan også fungere som et signal om fortsatt lave styringsrenter.

Kyle Rodda, analytiker for handelsplattformen IG, forteller om nervøs stemning i markedet, ifølge Reuters. Han mener den litt avventende stemningen i markedet vil vedvare til torsdagens oppdatering fra den amerikanske sentralbanken («Fed»).

Les også

Oljefondet er storeier: Australia gransker kasinoer for mulig hvitvasking

Les også

Storbritannia og Australia er enige om frihandelsavtale

Motgang for bank og finans

Dagens nedgang i Hongkong drives blant annet av en svak handelsdag for bank- og finanssektoren, skriver South China Morning Post. Det er særlig gigantene BOC Hong Kong og Citic som leder an med en nedgang på 1,81 og 2,84 prosent, henholdsvis.

Dagens store vinner er Xtep International som stiger nær 16 prosent etter å ha inngått en strategisk samarbeidsavtale med Hillhouse Capital. Sistnevnte har også forpliktet seg til å kjøpe konvertible obligasjoner fra Xtep til en verdi av rundt 64 millioner amerikanske dollar.

I Shanghai faller også bank- og finanssektoren, hvor ICBC (Industrial and Commercial Bank of China) faller med 0,58 prosent. Selskapet er det nest største på Shanghai-indeksen med en markedsverdi på 2.295 milliarder kroner.

Les også

Libanons sentralbanksjef etterforskes for korrupsjon i Frankrike

Aksjeturbulens etter vaksinenyhet

Ellers sikret gårsdagens oppgang på Wall Street ny rekordnotering for den teknologitunge Nasdaq-indeksen. Oppgangen ble drevet av selskaper som Apple og Netflix, som styrket seg med over to prosent mandag kveld.

Novavax annonserte før mandagens børsåpning at deres covid-19-vaksine er 90,4 prosent effektiv mot viruset samlet sett, og 100 prosent effektiv mot alvorlige sykdomstilfeller. Vaksinen antas å bli særlig viktig for innsatsen mot coronaviruset i fattige land, ettersom den er lett å lagre og transportere. Selskapet har ikke meldt om noen alvorlige bivirkninger, som blodpropp eller hjerteproblemer, i testgruppen av vaksinen.

Aksjen hoppet umiddelbart rundt åtte prosent, men endte i null.

Ellers fortsetter fremtredende kryptovalutaer den siste tidens fremgang. Bitcoin har det siste døgnet styrket seg med 3,56 prosent og handles i skrivende stund til 40.367 dollar. Ethereum følger med en oppgang på 4,38 prosent og handles til 2.585 dollar, viser tall fra MarketCap.

Les også

Novavax sier covid-vaksine er over 90 prosent effektiv

Les også

Dårlig vaksine-nytt for Norge: Pfizer leverer færre doser i juli enn FHI regnet med

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Børsene i Asia
 2. Tokyo-børsen
 3. Hongkong-børsen
 4. Seoul-børsen
 5. Shanghai-børsen
 6. Singapore-børsen
 7. Sydney-børsen

Flere artikler

 1. Bred oppgang i Asia

 2. Tekstilgigant steg kraftig i Asia

 3. Stemningen snudde i Tokyo etter rentebeslutning

 4. Avventende børsstemning i Asia

 5. Stemningen surnet i Asia etter japanske rekordtall