Nordea åpner for fire rentehevinger på ett år

Norges Bank valgte som ventet å beholde styringsrenten på null, men varsler at første renteheving kan komme i september. Det kan bli den første av i alt fire rentehevinger det neste året, mener økonomer.

PEKER PÅ LEDIGHETEN: Sjeføkonom Kjetil Olsen mener fallet i arbeidsledigheten har ført til økt sannsynlighet for renteheving i september, og utelukker ikke flere rentehevinger det neste året.
Publisert:

Det har vært bred enighet blant ekspertene om at styringsrenten ikke skulle bli endret på torsdagens rentebeslutning.

Samtidig har det blitt knyttet spenning til når Norges Bank vil signalisere neste renteheving. Norges Bank signaliserer at banken «mest sannsynlig» vil sette opp styringsrenten i september.

– Dette var som vi hadde forventet på forhånd, men det ligger en overveiende sannsynlighet for at det kommer en renteheving i desember også, forteller Kjetil Olsen i Nordea Markets til E24.

Sjeføkonomen utelukker imidlertid ikke at det kan bli mer «renteaction» neste år.

– Det kan også komme en renteheving i mars og juni neste år. Vi ser en klar oppjustering av rentebanen som følge av at det går raskere og bedre i norsk økonomi.

Les også

Norges Bank varsler sannsynlig renteheving i september

Hovedårsaken til en potensiell renteheving er at arbeidsledigheten har falt mye mer enn ventet, og at norsk økonomi henter seg inn raskere enn Norges Bank hadde forventet, mener han.

Marius Gonsholt Hov, seniorøkonom i Handelsbanken, er langt på vei enig med Olsen. Han viser til at Norges Bank priser inn rentehevinger i september og desember, og deretter også i mars neste år.

– Her kan det komme tre hevinger på rappen, noe som er mer «haukete» enn ventet, forklarer han.

Også makroøkonom Oddmund Berg i DNB Markets peker på at fall arbeidsledigheten og stadige lettelser i restriksjoner, i kombinasjon med at stadig flere blir vaksinert, kan forklare rentebanen Norges Bank nå legger opp til.

– Det tyder på renteheving i september, desember, mars og juni, skriver Berg i et notat.

Seniorøkonom: - Fall i ledigheten er hovedårsaken

Utviklingen er i tråd med hva Nordea hadde forventet, forteller Olsen, og sier at en oppjustering av rentebanen ikke var overraskende.

Sjeføkonomen peker på at en lavere rentebane betyr at sannsynligheten for rentekutt øker, mens en høyere betyr at sannsynligheten for renteheving er større.

Seniorøkonom Hov i Handelsbanken støtter sine kollegers konklusjoner om ledighetsfallet.

Les også

Øker kapitalkravet til bankene

– Det har vært bredt forventet at Norges Bank ville oppjustere rentebanen siden gjenåpningen har gått bra med tanke på utviklingen i det siste, hvor vi har sett et omslag i realøkonomien.

Også Hov fremhever fallet i arbeidsledigheten som en sentral faktor bak torsdagens rentebeslutning.

– Arbeidsledigheten har falt mye siden mai, og mer enn Norges Bank hadde sett for seg. Det er nok det viktigste forholdet her, og hovedårsaken til at de guider mot renteheving i september nå.

Les også

Kronen svekkes etter rentebeskjed

Publisert:
Gå til e24.no