Aksjen hans hoppet da han trakk budet på Entra

SBB ble umiddelbart belønnet med kursoppgang etter å ha trukket budet på Entra. – Aksjonærene setter pris på at vi står opp for våre prinsipper, sier SBB-sjefen.

NOK ER NOK: SBB og gründer Ilija Batljan gir opp jakten på Entra.
Publisert: Publisert:

Så var det slutt for det svenske eiendomsselskapet SBBs to uker lange jakt på Entra.

Onsdag kl. 12.15 kunngjorde SBB i en børsmelding at det trekker sitt bud på 165 kroner per aksje, som priset Entra til 30 milliarder kroner.

SBBs aksjekurs rykket umiddelbart i været etter kunngjøringen, og steg med 1,6 prosent på Stockholm-børsen de neste 45 minuttene. Aksjen endte til slutt dagen opp 0,7 prosent.

I mellomtiden hadde SBB-sjef Ilija Batljan avholdt en pressekonferanse der han langet ut mot Entras styre for en urealistisk verdivurdering av egne eiendommer, samt en angivelig forfordeling av andre budgivere i prosessen.

Den børsnoterte konkurrenten Castellum, som har varslet at det vil legge frem et eget bud på Entra før jul, endte samtidig ned 0,8 prosent. Siden budet ble varslet 26. november, har Castellum-aksjen falt nær syv prosent.

– SBB-aksjen stiger i dag, det ser ut som aksjonærene dine er fornøyde med at dere ikke skal kjøpe Entra likevel?

– Jeg tror aksjonærene setter pris på at vi holder en åpen dialog og står opp for våre grunnleggende prinsipper, og at det er derfor aksjen stiger i dag, sier Batljan til E24.

Les også

SBB trekker budet på Entra

– Har blitt oppringt av flere Entra-aksjonærer

Da budet fra SBB først ble kjent, skrev E24 at DNB Markets var skeptisk til den finansielle risikoen i selskapet. SBB-aksjen falt over fire prosent på Stockholm-børsen samme dag som budet ble annonsert.

– De må jo ut med over 20 milliarder i cash, uten at det er klart hvordan de skal finansiere dette utover en avtale med Goldman Sachs. Det er helt klart usikkerhet rundt finansieringen her, sa DNB Markets-analytiker Simen Mortensen til E24 den gang.

Les også

Kampen om Entra: Kritisk analytiker må plutselig holde munn

Nyheten om SBBs exit kom få timer etter at Entra selv hadde annonsert en ny verdivurdering av selskapets eiendomsportefølje på 56,5 milliarder kroner, opp hele 4,7 milliarder kroner fra nivået som ble kommunisert i forbindelse med rapporteringen av tredje kvartal.

Økningen i verdsettelsen forklares i hovedsak med lavere renter og et tilhørende økt prisnivå på sammenlignbare eiendomstransaksjoner de siste månedene.

På en direktesendt telefonkonferanse onsdag ettermiddag sa Batljan at den oppdaterte verdsettelsen ikke var på linje med tidligere praksis, og dermed skapte usikkerhet om Entras historiske rapportering.

Han gikk også langt i å anklage Entras styre for å rigge budprosessen til Castellums fordel, noe Entra-styreleder Siri Hatlen i etterkant har avvist.

– Dessverre fikk vi ikke en fair mulighet til å konkurrere om Entra. Det er beklagelig, og jeg har blitt oppringt av mange Entra-aksjonærer i dag som synes det er leit at vi er blitt behandlet slik, sier Batljan til E24.

SER STØRRE VERDIER: Entra og styreleder Siri Hatlen.

Hentet gigantlån

Tirsdag ettermiddag annonserte SBB utstedelsen av ny obligasjonsgjeld på totalt 12,7 milliarder kroner.

– Det er den største utstedelsen for et nordisk eiendomsselskap noensinne, som demonstrerer kvaliteten på våre eiendommer og tilliten vi har i kapitalmarkedet. Det viser også hvorfor det hadde vært en bra deal for Entras aksjonærer å få oss som partner, sier Batljan.

– Vil du se på flere muligheter til å øke eksponeringen i Norge?

– Jeg liker Norge, vi har mange dyktige ansatte der, og kommer til å investere mye i landet fremover, sier Batljan.

Entra-aksjen falt 3,4 prosent til 175,50 kroner onsdag.

Markedet ser dermed ut til å spekulere i at det fortsatt kan komme flere lukrative bud, til tross for at Castellums varslede bud, som involverer et betydelig oppgjør i egne aksjer, nå utgjør under 164 kroner etter kursfallet de siste ukene.

Mandag denne uken ble det kjent at et annet svensk eiendomsselskap, Balder, hadde kjøpt over fem prosent av Entra for 1,6 milliarder kroner. Balder-sjef Erik Selin har imidlertid avvist at selskapet har planer om å legge inn et bud på selskapet.

E24 har vært i kontakt med Castellum for å få en kommentar til dagens utvikling, men selskapet ønsker ikke å uttale seg foreløpig.

Les også

Reklamerer med høyeste bud i Entra – har det laveste

Publisert:

Her kan du lese mer om