Telia endte fjoråret med gigantunderskudd: Spår forsiktig vekst i 2021

Det svenske telekonsernet Telia går fra overskudd til 24,5 milliarder i underskudd i fjerde kvartal, takket være to sure regnskapseffekter. Samtidig anslår Telia en forsiktig underliggende vekst i 2021.

Allison Kirby, konsernsjef i Telia
Publisert:

Fredag morgen har Telia offentliggjort resultatet for fjerde kvartal og 2020, og klokken 11:00 sparker konsernet i gang sin årlige kapitalmarkedsdag.

Selv om gigantunderskuddet har vært varslet i to ulike meldinger i forkant, er det nesten så man tror det er en kommafeil hvis man leser regnskapet uten å kjenne til disse meldingene.

Konsernet hadde en omsetning i fjerde kvartal som økte fra 22,84 til 23,46 milliarder svenske kroner, eller 2,7 prosent målt mot samme periode året før.

Den underliggende utviklingen i omsetningen justert for valutakurser og strukturendringer (like-for-like-salg) var ned 1,9 prosent.

Samtidig falt det justerte brutto driftsresultatet (justert EBITDA) fra 7,91 til 7,48 milliarder.

Så kommer man til bunnlinjen, der det står at resultat etter skatt gikk fra 1,37 til −24,45 milliarder – og det er ingen kommafeil. Tapet var varslet:

  • Telia sendte den 20. januar ut et resultatvarsel der selskapet blant annet varslet en nedskrivning i Finland på 7,8 milliarder, et tap som er større en hele overskuddet til konsernet i 2019 på 7,1 milliarder.
  • Selskapet varslet også i juni i fjor at salget at tyrkiske Turkcell ville gi et stort tap, hovedsakelig grunnet svekkelsen av den tyrkiske liren: Først et tap på tre milliarder i andre kvartal i fjor og deretter et tap på rundt 17 milliarder i fjerde kvartal.

Trekker man Finland-tapet på 7,8 milliarder og Tyrkia-tapet på 17,96 milliarder i kvartalet ut, endte resultat etter skatt på 1,31 milliarder svenske kroner i fjerde kvartal – sammenlignet med 1,37 milliarder på samme tid året før.

Selskapet varslet også i forkant et utbytte på 2,0 svenske kroner for regnskapsåret 2020, noe som er ned 18,4 prosent fra fjorårets utbyttenivå på 2,45 svenske kroner. Samtidig skrev styret at de «anser to svenske kroner per aksje som et bærerkraftig minstenivå for utbytte i de kommende årene».

Les om Telias resultater i Norge lenger ned i saken!

Les også

Telia varsler stortap i Finland: Større enn hele konsernets overskudd i 2019

Jakter medinvestorer til tårnselskap

Telia varsler at de på sin kapitalmarkedsdag vil presentere et nytt forbedringsprogram.

Det skal bedre brutto driftsresultat (EBITDA) før investeringer med tre milliarder innen 2023 og fem milliarder innen 2025. Driftskostnadene skal ned henholdsvis to og fire milliarder til de samme tidspunktene.

I tillegg varsler Telia et annet grep som det har vært spekulert i tidligere: Selskapet skiller ut tårnvirksomheten.

Dette skal ligge under selskapet Telia Asset Management som ifølge konsernsjef Allison Kirby skal «eie og forvalte utvalgte eiendeler».

Denne omorganiseringen åpner også opp muligheten for at Telia «kan invitere inn eksterne investorer og akselerere infrastrukturutviklingen», ifølge Kirby.

Les også

Bakgrunn: Telia på jakt etter sjef til nytt norsk tårnselskap

– Det tyrkiske salgspuslespillet

Nedskrivningen i Finland forklarte Telia med «Covid-19, en noe svakere underliggende ytelse, samt økte nettinvesteringer i forhold til den opprinnelige forretningsplanen».

Tapet i Tyrkia kommer i kjølvannet av den store opprydningen tidligere konsernsjef Johan Dennelind satte i gang da han ble sjef etter at korrupsjonsskandalen i Usbekistan ble avdekket. Dennelind startet arbeidet med å trekke Telia ut av Asia og Midtøsten.

I juni varslet Telia at de skulle selge sin eierandel av tyrkiske Turkcell til landets statlige pensjonsfond for 530 millioner dollar. «Den siste delen av det tyrkiske salgspuslespillet» som konsernsjef Allison Kirby kalte det.

Med det satte Telia også en sluttstrek for et trøblete eierskap, der det var mye konflikt mellom eierne, inkludert LetterOne – investeringsselskapet som eies av russeren Mikhail Fridman.

Fridman var også mannen Telenor hadde store uenigheter med da de satt som eiere sammen i Vimpelcom.

Da de inngikk salgskontrakten på rundt fem milliarder svenske kroner, hadde Telia bokført eierandelen i Turkcell til åtte milliarder, noe som isolert sett ga et tap på rundt tre milliarder.

Dette ble bokført i andre kvartal i fjor.

På toppen av dette sørget «svekkelsen av den tyrkiske liren mot svenskekronen i Telias eierskapsperiode i Turkcell» til at det hadde opparbeidet seg et samlet valutatap på rundt 17 milliarder svenske kroner.

Dette ble bokført i fjerde kvartal.

Samtidig påpekte Telia at de gjennom årene hadde investert rundt 13 milliarder i Turkcell, og fått igjen samlede inntekter og utbytte på rundt 28 milliarder etter skatt gjennom 20 år. Siden 2002 var nettogevinsten i løpende kontantstrøm altså rundt 15 milliarder.

Les også

Telia selger Telia Carrier for milliarder

Spår forsiktig vekst

Selv om Telias omsetning og inntekter fra leverte tjenester hadde et underliggende fall i fjor, så tror selskapet at de i 2021 skal klare å levere enten en flat eller svak ensifret prosentvekst.

Selskapet tror det samme om det justerte driftsresultatet.

Fallet i tjenesteinntektene i fjor skyldes primært coronaeffekter og lavere reklameinntekter. På tjenesteinntektene utgjør dette rundt 400 millioner i fjerde kvartal og 200 millioner på justert driftsresultat.

I året som har gått har Telia blant annet blitt rammet av avlyste sportsarrangement, som ga lavere inntekter i TV-virksomheten.

Telia brukte totalt 13,64 milliarder svenske kroner på investeringer i 2020, noe ned fra året før. I 2021 regner selskapet med å bruke 14,5 til 15,5 milliarder. Tallene inkluderer ikke kostnader til mobillisenser og den solgte Telia Carrier virksomheten.

I sitt brev til aksjonærene skriver konsernsjef Allison Kirby om hvor viktig virksomheten har vært under pandemien, hvordan selskapet fortsetter den tunge satsingen på 5G og et sammenkoblet helhetstilbud – på fiber, mobil og TV.

– Telia har nå et veldefinert veikart for å muliggjøre vekst, utvikle våre eiendeler og nullstille kostnadsbasen vår. Det gjør det mulig for oss å gjenoppfinne oss til fordel for kunder, ansatte, aksjonærer og de nordiske og baltiske samfunnene, avslutter konsernsjefen.

Bedre marginer i Telia Norge

Telia Norge leverer samlet sett en stabil totalomsetning på 3,5 milliarder norske kroner målt mot samme periode året før.

Det justerte driftsresultatet økte samtidig fra 1,43 til 1,59 milliarder kroner.

Inntektsveksten er drevet av mobil- og bedriftsmarkedet, samtidig hadde Telia et kundefall på mobil i fjerde kvartal og dette skyldes at man mistet bedriftskunder.

Telia endte året med 29.000 færre mobilkunder enn man startet med. I fjerde kvartal forsvant 18.000 og man endte på 2,25 millioner kunder.

Antallet bredbåndskunder økte imidlertid med 24.000 til 469.000, og antallet TV-kunder falt med 11.000.

Telia Norge hadde en bedring i månedlig snittinntekt per mobilkunde (ARPU) gjennom året, som økte fra 251 til 256 kroner.

For Telia Norge var det et hektisk år der man både skulle håndtere pandemien, rulle ut 5G, lansere trådløst bredbånd og bytte navn på Get til Telia.

– 2020 ble et veldig annerledes år enn hva vi hadde forutsett, hvor koronapandemien gjorde at vi måtte tilpasse planer, aktiviteter og ikke minst arbeidshverdagen vår. Jeg er svært stolt over at vi på tross av situasjonen klarte å holde et høyt aktivitetsnivå, sier Telia Norge-sjef og konserndirektør Stein-Erik Vellan i en uttalelse.

– Videre var Telia på bedriftssiden Norges raskest voksende mobilaktør, og nye viktige avtaler ble blant annet inngått med Politiet, Sporveien i Oslo og forsikringsselskapet Gjensidige, sier Vellan.

Publisert:
Gå til e24.no