Oslo Børs ender en vinglete handelsdag flatt etter markant fall

Oslo Børs falt markant fra start fredag morgen, og endte dagen flatt. Internasjonale markedsforhold drevet frem av short-skvis er bakgrunnen for svingningene, mener strateger.

Store utslag i selskaper som Gamestop og AMC Entertainment har vært i fokus den siste tiden.
Publisert:

Hovedindeksen falt én prosent fra start fredag morgen, og har siden svingt mellom opp- og nedgang. Hovedindeksen avslutter uken med en marginal oppgang på 0,12 prosent - uendret fra gårsdagens nivåer.

For uken sett under ett har Hovedindeksen falt 3,8 prosent.

I Europa er de største børsene markant ned. Både den tyske, franske og britiske børsen faller mer enn én prosent. Samtidig styrer indeksene på Wall Street mot nedgang fra start. Også de asiatiske børsene falt i morgentimene.

Store bevegelser i aksjer som Gamestop og kinoselskapet AMC Entertainment har bidratt til svingninger i markedene den siste tiden, mener flere strateger.

– Det er for øvrig naturlig å anta at volatiliteten vil opprettholdes i tiden som kommer, skriver Nordnets aksjeekspert Roger Berntsen i en kommentar.

– Skaper usikkerhet

Før dagens utslag falt Oslo Børs seks dager i strekk. Torsdag hentet Hovedindeksen imidlertid seg noe inn, med en oppgang på 0,33 prosent.

Sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank mener nedgangen den siste tiden blant annet kan ha blitt drevet frem av spekulative veddemål i amerikanske aksjer.

– Det har vært stor interesse for å kjøpe aksjer i selskaper som ikke tjener penger, har dårlig lønnsomhet og svak balanse. Disse er også populære å shorte av store hedgefond, sier Lie.

Hedgefondene må dermed dekke inn posisjonene sine i selskapene ved å kjøpe tilbake aksjene, forklarer han.

– Det har drevet opp kursoppgangen i en del selskaper, blant annet Gamestop.

Gamestop steg 134 prosent på Wall Street onsdag, etter at private investorer oppfordret til å kjøpe aksjen i et Reddit-forum. Torsdag falt aksjen tilbake med 44 prosent, men fortsatte oppgangen i etterhandelen.

Når hedgefond skvises til å dekke inn short-posisjonene sine må de endre på hele porteføljesammensetningen sin. Da selger de også aksjer der de er posisjonert for oppgang i aksjen.

– Når de omrokkerer skaper det usikkerhet og forventet volatilitet i markedet. En del med andre strategier som tilpasser seg forventet volatilitet i markedet må ta ned risikoen sin, sier Lie.

Les også

Kongressen holder høring etter Gamestop-saken

Mener Gamestop smitter over

Også aksjestrateg i DNB Markets, Paul Harper, peker på internasjonale markedsforhold og short-skvis for å forklare nedgangen.

– Er det shortingen i Gamestop som ligger bak fallet på børsene?

– Det er der det startet antageligvis. Men sånne effekter smitter fort over på mye annet, sier Harper.

– En sommerfugl kan skape en orkan et annet sted i verden, og alt blir forsterket av at alle markedene er tilknyttet hverandre, sier Harper.

Siden markedet har hatt en god periode og har høy prising, er det også sårbart for negative triggere, mener han.

Men vi har ikke kommet til et nivå der dette er ekstraordinært, understreker Harper.

– Jeg hadde vært mer bekymret hvis markedet falt fordi det kom dårlige nyhet om økonomien. Da hadde det hadde vært mer grunn til å tro at dette kunne bli mer alvorlig.

Les også

Nordnet etter Gamestop-drama: Vil ikke hindre kjøp av aksjen

Sen vaksineutrulling

Samtidig tror Christian Lie i Danske Bank at flere i markedet begynner å miste optimismen på at økonomien skal raskt tilbake til normalen.

– De har priset inn en voldsom økonomisk rekyl fra midten av året drevet av en vellykket vaksineutrulling og tilnærmet kontroll på virusutviklingen, sier Lie.

Men de siste dagene har man sett at det går saktere med vaksineutrulling og det er usikkerhet rundt Astrazeneca-vaksinen i EU, trekker Lie frem.

Verken han eller Harper kaller den negative utviklingen en korreksjon.

– Det er for tidlig å si at dette er en korreksjon, men det er en sunn «reality check». Markedet trenger en liten pustepause etter at det har vært oppgang så lenge, sier Lie.

Publisert: