Yara foreslår tilleggsutbytte etter sterkere resultat

Yara leverer sterkere tall i tredje kvartal enn på samme tid i fjor. Selskapet foreslår nå et tilleggsutbytte på 18 kroner per aksje.

Yara-sjef Svein Tore Holsether.
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Det kommer frem i selskapets kvartalsrapport, som legges frem tirsdag.

Yara leverer et resultat etter skatt på 339 millioner dollar i tredje kvartal, opp fra 74 millioner dollar på samme tid i fjor.

Det er sterkere tall enn ventet. På forhånd hadde et snitt av 18 analytikere ventet et resultat etter skatt på 306 millioner dollar, ifølge tall fra Infront/TDN Direkt.

Slik har utviklingen vært i Yaras brutto driftsresultat (ebitda, venstre figur) og inntjening per aksje (EPS, høyre figur) de siste syv kvartalene.

Omsetningen ble på 3,083 milliarder dollar i tredje kvartal. På samme tid i fjor hadde Yara en omsetning på 3,49 milliarder dollar.

Omsetningen var noe svakere enn forventningene. Analytikerne hadde ventet en omsetning på 3,206 milliarder dollar.

Yara påpeker at etterspørselen etter gjødsel og matvarer er motstandsdyktig også i krisetider, og at det å sikre matproduksjon og matforsyning har høy prioritet i alle land.

Yara og Ørsted satser på grønt hydrogen i Nederland

Foreslår tilleggsutbytte

Yara mener at tallene har vært så gode at selskapet foreslår et tilleggsutbytte på 18 kroner per aksje. Dette skal etter planen betales ut i år.

– Yara leverer sitt niende kvartal med økt kapitalavkastning, til tross for at resultatet påvirkes av lavere nitrogenpriser, sier Svein Tore Holsether, konsernsjef i Yara.

Han sier at selskapet har lykkes med satsingen på oppgraderte produkter (premium-produkter), som kundene er villige til å betale mer for.

Holsether påpeker at Yaras kontantstrøm har fortsatt å øke, og at Yara har levert 2,5 milliarder dollar i fri kontantstrøm over de siste fire kvartalene.

– Vi vil foreslå et tilleggsutbytte på 18 kroner per aksje for utbetaling i fjerde kvartal, som bringer kontantavkastning betalt eller kommitert til aksjonærene i 2020 til totalt 53 kroner per aksje, sier konsernsjefen.

Analytikerne har i snitt et kursmål på 414 kroner i Yara. Før åpning tirsdag er aksjen ned 5,59 prosent i år. Aksjen endte handelen på 344,80 kroner mandag.

Les på E24+

(+) Det begynner å lukte penger av Yara

Kjøper tilbake aksjer

I september og oktober har Yara kjøpt tilbake aksjer fra eierne sine i stor stil. Selskapet varslet tilbakekjøp av over 8,5 millioner aksjer i markedet etter salget av eierskapet i Qafco i Qatar for over ni milliarder kroner i mars.

Medregnet statens andel blir Yaras tilbakekjøp på totalt 13,4 millioner aksjer, eller om lag fem prosent av selskapets aksjebeholdning.

Så langt har Yara kjøpt tilbake over 2,1 millioner aksjer fra eierne sine i denne omgang.

Les på E24+

(+) Aksjene høyrisikoinvestorene snarest bør sikre seg

Venter høyere gasspris

Selskapets produksjon falt noe fra i fjor. Ammoniakkproduksjonen var på 1,94 millioner tonn i tredje kvartal, fra 2,2 millioner tonn på samme tid i fjor.

Samlet sett produserte Yara 5,4 millioner tonn gjødsel, fra 5,7 millioner tonn på samme tid i fjor. Også selskapets samlede leveranser gikk noe ned.

Yaras resultater påvirkes blant annet av prisen på naturgass, som er en viktig innsatsfaktor i produksjonen av gjødsel. I tredje kvartal betalte Yara 2,6 dollar per MMBtu for gassen selskapet kjøpte i Europa.

I tredje kvartal for ett år siden betalte Yaras en gasspris i Europa på 4,0 dollar per MMBtu.

Nå snur de lave prisene noe oppover igjen, fra rekordlave nivåer. Yara venter at gasskostnadene vil øke med 40 millioner dollar i fjerde kvartal fra samme periode året før.

Også i første kvartal neste år regner Yara med å betale 40 millioner dollar mer for gassen sin enn på samme tid året før.

Varsler økt grønn satsing

Yara meldte i september at selskapet vil trappe opp sin satsing på det grønne skiftet, og gjorde også noen endringer i ledelsen.

Selskapets USA-sjef Lair Hanzen flytter til Oslo for å være spesialrådgiver for konsernsjef Svein Tore Holsether.

Hanzen skal blant annet bidra til Yaras arbeid med grønn ammoniakk, og sette i gang en vurdering av fremtiden for selskapets gruveprosjekter.

Yara har blant annet planer om å produsere grønt ammoniakk fra hydrogen i Nederland. Kraften skal leveres fra danske Ørsteds havvindanlegg Borssele 1 og 2.

Yara skal ha et bærekraftsseminar med investorene sine den 3. desember. Her vil selskapet legge frem oppdaterte strategiske mål innen bærekraft (ofte omtalt som ESG, som står for «enviromental, social and governance»).

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Svein Tore Holsether
  2. Yara
  3. Aksjelive
  4. Hydrogen

Flere artikler

  1. Yara med milliardutbytte og ny, grønn enhet

  2. Yara snur fra minus til pluss

  3. Yaras eiere kan vente seg pengedryss: – Bare se på historien

  4. Yara-sjefen bekymret: – Kan gå fra en energikrise til en matkrise

  5. Yara legger grønn ammoniakk i ny enhet: – Potensialet er stort