Feberhet aksjehandel bremser: Tror grønn knekk ga flere en «nesestyver»

Privatinvestorenes aksjehandel eksploderte i fjor, men har de siste månedene bremset hos flere megleraktører.

AKTIVITETEN AVTAR: Aksjehandelen til småinvestorene har avtatt siden januar.
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Etter at aksjehandelen steg til rekordnivåer i januar hos meglerhuset til DNB og nettmegleren Nordnet, har aktiviteten bremset i det siste.

– Det holdt seg ganske bra i februar og mars, og så har det dalt litt nedover i april, sier Bård Kittelsrud, leder for aksjehandel på nett i DNB Markets, til E24.

Les også

Fondsrush og aksjeboom i banker og meglerhus

 • Meglerhusets tall viser at privatinvestorenes kjøp og salg av aksjer økte med 180 prosent fra januar 2020 til januar 2021.
 • I april hadde veksten i handelsaktivitet bremset til rundt 75 prosent, også det sammenlignet med januar 2020.
 • Nordnets tall over kundeaktivitet viser at antall handler per dag falt fra 411.000 i januar til 297.500 i april. Det nivået er fortsatt nesten tre ganger så høyt som i 2019 – året før aksjeboomen tok av for alvor.

Investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet peker på at situasjonen i deler av markedet har endret seg siden nyttår.

– Det var lavere renter, men vekstimpulser i økonomien. De grønne aksjene fyrte på alle sylindre. Alt av teknologiaksjer steg voldsomt. Det var høyere risikotoleranse, sier han til E24.

SER ROLIGERE MARKED: Bård Kittelsrud, leder for aksjehandel på nett i DNB Markets.
Les også

Investorer kaster seg på container-bonanza: – Ratene er gjennom taket

Børsverdiene i fornybar- og miljøselskaper, også omtalt som ESG-aksjer, steg voldsomt i fjor, men har fått en knekk etter nyttår.

– Det kom litt motbør etter at rentene begynte å stige litt. Så tror jeg det var en del som kanskje fikk seg en liten nesestyver etter at en del ESG-aksjer er ned mellom ti og førti prosent. Da stopper ting litt av seg selv, sier Johannesen.

– Et roligere marked

Kittelsrud i DNB Markets sier at året startet med mye kortsiktig handel, men at dette har avtatt i det siste. I starten av 2021 kastet mange småinvestorer seg over blant annet Gamestop-aksjen.

Han sier det har skjedd en dreining fra handel på markedsplassen Euronext Growth til større aksjer på hovedlisten på Oslo Børs.

– De beveger seg heller ikke så mye. Så det er heller ikke så interessant å sitte og «daytrade». Det er et litt roligere marked.

Aksjeboom

Småsparerne har stormet inn på børsen under pandemien. Bare i første kvartal ble 37.800 nye privatpersoner aksjeeiere, ifølge stiftelsen AksjeNorge.

Aksjeinteressen har bidratt til at kundene har strømmet inn hos aktører som Nordnet, som fikk flere nye kunder i Norge i første kvartal 2021 enn i hele 2019. Veksten i nye kunder fortsatte også i april.

Oslo Børs sin markedsplass Euronext Growth, et hett marked for nye vekstselskaper, har også lokket flere småsparere. Nesten 95.000 satt med aksjer her ved utgangen av mars, ifølge AksjeNorge.

Les også

Tjener rått på nordmenns økende interesse for aksjer og sparing

– Det har vært en voldsom handel i spesielt disse Euronext Growth-aksjene, ikke minst de grønne aksjene. Det har vært store svingninger som har gjort det mulig å gjøre korte klipp, ved å gå litt inn og ut intradag, sier Johannesen.

– Men nå de siste par ukene har det vært vanskeligere, spesielt for de grønne aksjene som har falt kraftig, sier han.

Les også

Privatinvestor har doblet pengene i skadeskutt Fredriksen-aksje

Overvekt av kjøp

Kittelsrud påpeker at tallene svinger en del fra måned til måned. Påskens plassering i april har også gitt noen færre handelsdager.

Privatinvestorene kjøpte mer enn de solgte, slik at nettokjøpet endte på 550 millioner kroner i april, ifølge Kittelsrud. Det er opp fra rundt 50 millioner i mars.

Aktiviteten er også fortsatt på et høyere nivå enn det var tidligere, med blant annet et høyere antall aktive privatinvestorer i år enn i fjor, fremholder han.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Aksjehandel
 2. Nordnet
 3. DNB Markets

Flere artikler

 1. Småinvestorer stormer til børs: 37.800 nye privatpersoner ble aksjeeiere i første kvartal

 2. Betalt innhold

  Her er aksjene småsparerne kastet seg over under invasjonen

 3. Milliardtap for Euronext Growth-selskapene i fjor

 4. Beregning viser Euronext Growth-knekk: 38 milliarder barbert bort siden nyttår

 5. Investorer kaster seg på container-bonanza: – Ratene er gjennom taket