Tatt på sengen av oljesmell i Afrika: BW Energy-aksjen fortsatt tungt ned tross «overreaksjon»
BW Energy faller videre på børs etter at oljeselskapet raste nær 20 prosent på én dag i kjølvannet av sjokkmeldingen om tørr brønn. – Veldig fort å miste tilliten hvis du gjør en feil, sier finansdirektøren.
Sist uke ble det kjent at operatør BW Energy og partner Panoro Energy boret tørt på avgrensningsbrønnen «DHIBM-2» i Gabon, en utvidelse av Hibiscus-funnet som ble boret i 2019.
Forventningene til resultatet av boringen var store, og kursutviklingen indikerer at det har vært bredt forventet i markedet at utfallet ville være et annet enn smellen.
I dagene før oppdateringen steg blant annet BW Energy-aksjen etter at finansdirektør Knut Sæthre understreket overfor Finansavisen at «det er nok rimelig sikkert at vi finner olje. Spørsmålet er mer hvor mye vi finner».
Fant ikke mer olje på Hibiscus-feltet
Fortsetter å falle på børs
Oljeaksjen ble sendt ned nær 20 prosent etter brønn-meldingen. Analytikerkorpset ventet et fall, men flere påpekte senere at raset var for stort basert på fundamentale forhold.
«Klar overreaksjon», skrev Sparebank 1 Markets-analytiker Teodor Sveen-Nilsen i en oppdatering.
Siden har ikke oljeaksjen hentet seg inn, men i stedet falt nye fem prosent. I underkant av to milliarder kroner i aksjonærverdier er barbert bort.
Onsdag formiddag stiger aksjen rundt 1 prosent.
– Det er åpenbart at vi hadde store forhåpninger til brønnen, noe analytikerne også hadde. Det var mange som lå inne med at vi skulle finne noe her, sier finansdirektør Knut Sæthre til E24.
BW Energy har tidligere anslått at det opprinnelige funnet kunne være tre ganger så stort som dagens reserver på 46 millioner fat. Analytikere har gjentatt budskapet i kjøpsanbefalinger på BW Energy-aksjen.
– Når vi meldte at det ikke var et funn, justerte alle analytikerne som følger oss estimatene sine nedover. Noen tok oss også fra «buy» til «hold» i anbefalingen, og det har en påvirkning på aksjekursen.
Sæthre svarer følgende på spørsmål om hvorvidt han burde uttalt seg positiv til brønnen så kort tid før resultatet forelå:
– Vi hadde alle veldig store forhåpninger til brønnen. Det var ekstremt skuffende og straffet seg i aksjekursen. Før vi visste resultatet så vi på seismikken at dette så veldig lovende ut. Det andre var jo at vi hadde et stort funn i november 2019 på nesten 50 millioner fat rett på siden.
Terminert kontrakt for Fredriksens ulykkesrigg: – Brutalt i dagens marked
– Slikt skjer i oljeverdenen
BW Energys finansdirektør fremhever at selskapet nå «har ødelagt en veldig god statistikk». Fra før hadde selskapet funnet olje i de fem brønnene det hadde boret. På nummer seks ble det altså bom.
– Det har smittet litt over på markedet hvor god treffsikkerhet vi har hatt. Tillit er noe man bygger opp over tid og når du leverer på ting du sier, så får du den tilliten. Og så er det veldig fort å miste tilliten hvis du gjør en feil. Vi håper og tror at dette var noe som var kjedelig og en stor skuffelse, men at vi kan levere bedre fremover.
Forvalter Martin Mølsæter, som gjennom sitt First Generator-fond er blant de største aksjonærene, mener den positive uttalelsen rett før fasiten var «helt på sin plass». Han viser til at det tørre funnet skjedde i forbindelse med en avgrensningsbrønn, der man borer for å få mer data og avklare hvor stort et tidligere funn fra en letebrønn potensielt kan være.
– Tommelfingerregelen her er en teknisk funnsannsynlighet på ca. 80 prosent, mot 10–30 prosent for rene letebrønner. BW Energy hadde kjøpt en borepakke som gjorde at de kunne følge med «live» mens borehodet gikk gjennom bergartene på vei mot reservoaret. Alt stemte med modellene de hadde fra før, helt frem til selve reservoaret. Derfor tror jeg ledelsen hadde internt en justert teknisk funnsannsynlighet på kanskje opp mot 90 prosent da finansdirektøren kom med sin kommentar, skriver han i e-post.
– Panoro Energy økte nettopp sin eierandel i feltet, så de har også vært svært optimistisk til denne brønnen. Slikt skjer i oljeverdenen. Noen ganger blir det bom selv med avgrensningsbrønner som har høy funnsannsynlighet, legger han til.
Investeringsøkonom: Investorer har hatt stor tro
Norske småsparere er blant de største aksjonærene i BW Energy gjennom nettmegleren Nordnet. De sto for om lag 35 prosent av omsetningen i aksjen dagen den raste rundt 20 prosent.
– Hibiscus-feltet har både investorer og ledelse hatt stor tro på, så det er klart at markedet nok ble skuffet når det viste seg å ikke ligge hydrokarboner under bakken. Implisitt betyr jo tørre brønner mindre olje og således både lavere oljereserver og kontantstrøm frem i tid. Dette får påvirkning for fremtidige estimater og inntjening for selskapene, kommenterer Nordnets investeringsøkonom, Mads Johannesen.
Han fremhever at han tror de fleste investorer vet at oljeboring er forbundet med usikkerhet.
– Dette er en del av gamet som oljeutvinner og man ser at selv de store oljeselskapene som Aker BP og Equinor fra tid til annen borrer tørre brønner. Slikt sett synes jeg det blir vanskelig å si at dette vil ha betydning for kredibiliteten til selskapet, legger han til.
Aksjene som kan dempe risikosparernes fall
«Billig»
BW Energy gjør seg nå ferdig på feltet og går videre på borekampanjen offshore Gabon på Dussafu-lisensen for året, med produksjonsbrønnen «DTM-7H» på Tortue-feltet og deretter en letebrønn på Hibiscus North-prospektet.
Finansdirektør Sæthre fremhever at selskapet kommer til å «bore i hvert fall et par letebrønner i året» fremover.
E24s børskommentator skrev nylig at BW Energy kan bli en god utbytteleverandør over tid - tross oljesmellen i Gabon.
– Vi har signalisert at det er i 2024 at det kan bli aktuelt med utbytte. Vi må bruke pengene vi har til investeringene som ligger i planene våre først, sier Sæthre.
Aksjonær Mølsæter omtaler aksjen som «billig».
– Selskapet sitter med netto cash og er i ferd med å øke produksjonen sin betraktelig de neste årene. I 2023 vil de ha en P/E på 4-5x med en oljepris på 60 dollar. Analytikerne har en NAV (verdijustert egenkapital, journ.anm.) på 35-55 kroner per aksje uten denne brønnen. Hvis BW Energy øker produksjonen sin som ventet, vil NAV øke siden analytikerne har risket reservene som ikke er i produksjon. Det vil si at når selskapet annonserer produksjonsøkning så blir det automatisk kurstrigger, skriver forvalteren.
P/E (pris/inntjening) er et av de mest bruke målene for å vurdere prising av aksjer. Det uttrykkes som oftest ved et tall som utledes ved å dele aksjekurs på resultat per aksje. Et lavt tall, slik som Mølsæter trekker frem i sitatet over, indikerer at en aksje er billig eller underpriset. Et høyt tall indikerer det motsatte.