Knekk for shippingaksjer etter tilspisset handelskonflikt

Kinas innstilling av en økonomisk avtale med Australia skaper nervøsitet i tørrlastmarkedet, ifølge analysesjef.

Forretningsmennene John Fredriksen og Tor Olav Trøim er storeiere i hvert sitt tørrlastrederi på Oslo Børs, henholdsvis Golden Ocean og 2020 Bulkers. Trøim var Fredriksens høyre hånd før de to brøt fra hverandre i 2014.
Publisert: Publisert:

Shipping har vært en knallsterk sektor på børs i år, i lys av kraftig inntjeningsvekst for skipene til rederier innenfor blant annet tørrlast, LNG-frakt og containerfrakt.

Situasjonen har sendt shippingindeksen på Oslo Børs til høye nivåer, men i løpet av torsdagens handel fikk aksjene til flere rederier hard medfart.

Verst gikk det utover selskaper som eier skip som frakter tørrlast som kull, malm og korn.

John Fredriksen-rederiet Golden Ocean falt 6,3 prosent, mens Tor Olav Trøim-rederiet 2020 Bulkers raste 9,2 prosent.

Les også

Sterkeste tørrlastmarked på ti år: Analytiker venter mer ratehopp

– Tar profitt

Utviklingen kom etter at Kina innstilte en økonomisk avtale med Australia på ubestemt tid.

Analysesjef Eirik Haavaldsen i Pareto Securities sier til TDN Direkt torsdag at nyheten har ført til mer nervøsitet i markedet, men at det er uklart hva konsekvensene blir.

Havneaktiviteten i Kina står for rundt 40 prosent av tørrlastimporten i verden.

Spotinntjeningen til store tørrlastskip, kalt Capesize, falt noe tilbake torsdag etter et større byks så langt i år.

– Det som direkte skjer er at tradere som handler i FFA-er (forward-kontrakter, red.anm.) tar profitt og indeksen faller litt, noe som også går over på aksjene, forklarer Haavaldsen overfor TDN Direkt.

Spotratene til Capesize falt med 4,8 prosent torsdag til 42.852 dollar per dag, ifølge Baltic Dry-indeksen.

I begynnelsen av mars var nivået på rundt 10.000 dollar.

Les også

Analytikere: Milliardkjøp positivt for kriserammet seismikkmarked

Forholdet brutt sammen

Haavaldsen trekker overfor TDN Direkt frem hvor viktig det kinesiske markedet er for tørrlast, og at det vil være positivt dersom Kina har som intensjon å skaffe råvarene sine fra andre steder enn Australia.

Det vil imidlertid være negativt for tørrlastmarkedet dersom Kina isteden prøver å øke sin egen produksjon, fremhever analysesjefen til nyhetsbyrået.

– Men det er for tidlig å ta den konklusjonen ennå, sier han.

Golden Ocean er så langt i år fortsatt opp over 80 prosent, mens 2020 Bulkers har steget drøyt 65 prosent siden årsskiftet.

Målet med avtalen mellom Kina og Australia - kalt China-Australia Strategic Economic Dialogue - har vært å øke handelen og investeringene mellom de to landene. Forholdet mellom dem har imidlertid brutt sammen etter at sistnevnte ba om en uavhengig gransking av hvordan coronaviruset oppsto i Kina og utelukket Huawei fra 5G-nettverket i Australia, skriver NTB.

Forrige måned suspenderte Australias statsminister, Scott Morrison, en avtale mellom Kina og delstaten Victoria som var ledd i Kinas massive Belt & Road-plan for infrastruktur. Han har også truet med å skrote en avtale om å la et kinesisk selskap leie havnen i Darwin, ifølge NTB.

Les også

Containerboom ga beste start på et shippingår siden finanskrisen

Les på E24+

Tre eksperter: Disse shippingaksjene er mest attraktive nå

Les på E24+

Aksjene som kan stå foran superprofitt

Publisert: