172 millioner i pluss for Stensrud-familien: - Men Norwegian har kostet mye

– Jeg har ikke peiling på hvordan det kommer til å gå med Norwegian, men uten selskapet vil det koste 7.000 kroner for en billett til London og 4.000 kroner til Oslo. Én vei.

 • Kjell-Ivar Gilje Grøndal (Stavanger Aftenblad)
Publisert:

Det sier en lettere ironisk Skagen-gründer Kristoffer Stensrud med klar hentydning til hva som kommer til å skje med billettprisene til SAS dersom de ikke får konkurranse av Norwegian i framtiden.

Det er ingen hemmelighet at Stensrud alltid har likt Norwegian. I august for to år siden kontrollerte Skagen-gründeren 800.000 aksjer som på den tiden var verdt 55 millioner kroner.

Fortsatt storeier i Norwegian

Men så kom koronakrisen. Norge stengte ned og flyene ble satt på bakken - i flere måneder. Etter en enorm turbulens har flyselskapet enn så lenge klart å unngå konkurs gjennom en gigantisk «redningsaksjon» hvor flere milliarder ble hentet inn.

Den var Kristoffer Stensrud med på.

– Vi har to millioner aksjer i Norwegian og er med det blant de største private aksjonærene, sier Stensrud til Aftenbladet.

Norwegian-aksjen er i dag verdt litt over én krone, mens den høsten 2015 ble handlet til godt over 300 kroner da ryktene gikk om et mulig oppkjøp. På sitt mest optimistiske spådde Stensrud at Norwegian-aksjen kom til å ha en verdi på mellom 400 og 500 kroner.

Les på E24+

Børskommentar: Fantaserer Skagen-Stensrud når han drømmer om Norwegian-aksjens verdi?

Parkerte Norwegian-fly på Stavanger lufthavn, Sola. Jarle Aasland

Har ikke regnet på tapet

Men slik gikk det altså ikke. Og da melder følgende spørsmål seg:

– Hvor mye har du tapt på Norwegian, Stensrud?

– Det har jeg ikke regnet på. Refinansieringen i år kostet mye, men vi fikk tross alt solgt de gamle aksjene til en bra pris. I tillegg ble vi med på refinansieringen hvor vi også solgte en del, svarer Stensrud, som i det store bildet er mer opptatt av avkastningen som Norwegian ga kundene i Skagen i perioden fra 2002 til 2017.

– Tapene i år er peanøtter sammenlignet med verdioppbyggingen i de 15 årene Skagen var inne på eiersiden. Våre lojale kunder fikk god verdiutvikling og vår jobb er å bygge opp - ikke rive ned. Tålmodige er vi også. Derfor følte jeg en forpliktelse til å fortsette som eier i Norwegian da Skagen valgte å selge seg ut i 2017. I dag er jeg en glad og stolt eier.

172 millioner inn i fjor

Kristoffer Stensrud har også all mulig grunn til å trekke på smilebåndet av de økonomiske resultatene i fjor. De rykende ferske regnskapene viser at Stensrud-familien dro inn 172 millioner kroner i 2019 gjennom de tre selskapene Stavanger Forvaltning, Solbakken og Månebakken. I tillegg har familien plassert 100 millioner kroner i det heleide datterselskapet Asteroidebakken AS. Samlet egenkapital i de fire selskapene er to milliarder kroner.

 • Stavanger Forvaltning: Resultat før skatt på 79,3 millioner kroner. Egenkapital: 749 millioner kroner.
 • Solbakken: Resultat før skatt på 50,9 millioner kroner. Egenkapital: 573 millioner kroner.
 • Månebakken: Resultat før skatt på 41,8 millioner kroner. Egenkapital: 601 millioner kroner.
 • Asteroidebakken AS: 100 millioner i egenkapital som skal brukes til å investere i vekstselskaper, unoterte muligheter og eventuelle venturefond.

– Tallene er bra, men litt under vår målsetting om 20 prosent avkastning over en periode på to år - den samme målsettingen vi hadde i Skagen helt fra oppstarten i 1993, sier Kristoffer Stensrud.

Og fortsetter:

– Men vi kan ofre forholdsvis kortsiktige avkastningsmål mot å bygge langsiktige verdimål. Det er fordelen med å være privat investor mot kontinuerlig å være i offentlighetens søkelys.

40 millioner i utbytte

Månebakken AS er Kristoffer Stensruds personlige selskap, mens Stavanger Forvaltning er familiens investeringsselskap hvor de har samlet alle sine børsnoterte investeringer. Der har Kristoffer Stensrud 12 prosent av aksjene, mens hans fire barn har 22 prosent hver.

«Selskapets fokus skal være på undervurderte selskaper, upopulære selskaper og bransjer», heter det i årsberetningen.

Videre står det: «Resultatet for 2019 ble litt skuffende ut fra målsettingen, men godt nok til at styret foreslår 1 kr. i utbytte/aksje for 2019 med til sammen 39,9 millioner av et resultat på 79,3 millioner.»

Les på E24+

Dette bryggeriet merker en helt ny trend

– Vi er verdensmestere i ølbrygging, sier Kristoffer Stensrud om Lervig. Han har alltid hatt troen på bryggeriet i Hillevåg.

«Vi har verdens beste øl»

De siste årene har Kristoffer Stensrud brukt mye av tiden sin på å forvalte familiens formue, men han er også involvert i en rekke andre ting. I mars i fjor åpnet han sitt nye luksushotell, Eilert Smith, på Holmen i Stavanger - og han er fortsatt storeier i bryggeriet Lervig som i fjor satte omsetningsrekord med 73,5 millioner kroner.

– Det har tatt tid, men resultatene nå er vel bedre enn i mine største drømmer, sier Stensrud, som fram til 2015 nærmest ene og alene dekket Lervig-underskuddet på mer enn 80 millioner kroner.

– Helt siden starten i 2005 har vi hatt et enkelt mål om å brygge verdens beste øl. Den visjonen står fortsatt malt på veggen i brygghuset. Og nå er vi der. Jeg vil si vi er verdensmestere i ølbrygging - og det gjør meg stolt og glad.

– Selskapet har en sterk balanse og selv i dette korona-året har vi god inntjening. Det skal daglig leder Anders Kleinstrup og bryggerimester Mike Murphy ha all ære for, sier Stensrud.

Eilert Smith Hotel har fått en tøff start på tilværelsen som byens ferskeste luksushotell. I fjor ble resultatet minus 9,9 millioner kroner før skatt.

Luksushotellet sliter

Tyngre går det med Eilert Smith Hotel som i fjor leverte et resultat før skatt på minus 9,9 millioner med en omsetning på 1,8 millioner kroner. Ifølge regnskapet er all egenkapitalen i selskapet tapt.

– Vi gjør det vi kan for å skape en av verdens beste destinasjoner - som Skagen for 25 år siden og Lervig for 15 år siden. Kortsiktige resultater er lite interessante så lenge tilbakemeldingene fra gjestene er positive. Det tar tid, arbeid og penger å bygge opp noe, men vi ser at det er den eneste måten å komme oss videre på, sier Kristoffer Stensrud, som i årsberetningen til Eilert Smith Hotel skriver at han som eier kommer til å tilføre hotellet nødvendig driftskapital.

I årsregnskapet kommer det også fram at hotellet kostet rundt 120 millioner kroner å bygge. I utgangspunktet ble det bygget en penthouseleilighet i de to øverste etasjene som det var tiltenkt at sønnen Kristian skulle bo i, men denne er nå en integrert del av hotellet.

«Eilerts Residence er ment for private opphold, og rommer inntil tre personer. Diskret service inngår. Pris på forespørsel.», står det på hjemmesiden til hotellet.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Kristoffer Stensrud
 2. Norwegian
 3. Aksjer
 4. Skagen
 5. Konkurs
 6. Mike Murphy
 7. Ølbrygging

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Dette er Stavangers dyreste hotellrom

 2. Skagen-gründer Kristoffer Stensrud er død

 3. Betalt innhold

  Fondenes makt

 4. Betalt innhold

  Krangler om millioner etter hotell-oppussing

 5. Betalt innhold

  Nå selges dette ærverdige hotellet for 160 millioner