Forvalter Marius Borthen knuste Børsen – har femdoblet fondet

Fondet Blueberry Capital fortsetter å levere kjempeavkastning, men hjernen bak holder bakkekontakten. – Jeg frykter et potensielt børskrasj til høsten.

Forvalter og grunlegger Marius Borthen i Blueberry Capital.
Publisert: Publisert:

Blueberry Capital leverte en avkastning på 8,1 prosent i mars måned. Fondet har dermed en avkastning på 14,2 prosent i første kvartal, mens hovedindeksen på Oslo Børs har levert 8,7 prosent.

Det betyr at én andel i fondet er femdoblet i verdi siden oppstart, fra 5.000 kroner til drøyt 26.000 kroner.

– Det er utrolig morsomt å nå en femdobling. Jeg har ventet på det lenge, sier forvalter Marius Borthen til E24.

Borthen grunnla Blueberry fra skolebenken på NHH i 2010 med 15 investorer på laget. Siden den gang har fondet steget 422 prosent.

– Nå forvalter vi rundt 200 millioner. Målet er å komme opp i 300 millioner. Vi ser at investeringsstrategien fungerer bra med noe økt kapital og samtidig med at vi skal vi ansette en person til er det kjekt at fondet vokser litt til, sier Borthen.

Men Borthen sitter ikke bare og handler aksjer foran PC-skjermen. Når E24 ringer langfredag, leter han etter en teltplugg i Nordmarka.

– Jeg dro ut i marka i påsken på impuls. Når du jobber opp mot finansmarkedet, er hverdagen preget av ekstremt mye støy, sier Borthen.

– Hvis du ikke får filtrert ut hva som er viktig vil du over tid ta masse feil beslutninger. Man kan gjerne gå vestover en periode, men skal man sørover så må kursen til slutt korrigeres.

Les også

Fond med kun «kvalitetsselskap»: Negativ avkastning så langt i år

Satser på bank, finans, olje og reiseliv

Borthen har advart E24s lesere om at børsferskinger kan være ekstra sårbare for en korreksjon. Nå sier forvalteren at han har vært «veldig skeptisk» til grønne aksjer, som har utgjort mange av noteringene, på grunn av «veldig høy verdsettelse».

– Det er ikke noe i veien med selskapene, men verdsettelsen. Det har blitt litt euforisk og minner mye om IT-boomen i 99. Da bruker jeg heller tiden på mer spennende sektorer, som bank, finans, olje og reiseliv. Det er der vinnerne kommer fremover, sier Borthen.

Twitter skriver Borthen at Blueberrys «beste ideer» er investeringer i Bank Norwegian, Eiendomsspar, Cadeler og Kindred.

– Vi kjøpte Kindred i fjerde kvartal i fjor fordi de var fryktelig mye billigere enn konkurrentene. Samtidig tjener de gode penger.

Kindred er en gamblingoperatør, som blant annet står bak merker som Unibet og Maria Casino.

– Bank Norwegian er i mine øyne veldig hyggelig verdsatt i forhold til nåværende egenkapitalavkastning og vekst fremover. Samtidig skal de betale utbytte og kjøpe tilbake aksjer. Banken er heldigital og har en veldig god ledelse. De huker av mange viktige faktorer for en god investering.

I starten av mars la svenske Nordax Bank inn bud på Norwegian Finans Holding, som driver Bank Norwegian, men styret i selskapet mente at budet var for lavt.

– Kanskje kommer det også et nytt bud fra Nordax. Men Bank Norwegian vil nok uansett fortsette å stige de neste årene, med eller uten et nytt bud. Det er ikke derfor vi sitter i aksjen. Men hvis det kommer et nytt bud, vil reprisingen åpenbart komme fortere.

Frykter børskrasj til høsten

Men Borthen seg også en mulig nedtur på horisonten.

– Jeg frykter et potensielt børskrasj til høsten, uten at jeg skal sitte og melde steinhardt at det kommer til å skje. Man må nesten ta uke for uke og analysere nyhetene som ramler inn, sier han.

– For det første er markedet historisk høyt priset. Det er en utmerket predikator for avkastningen de neste ti årene. Om det sprekker nå eller om to år sier den dog lite om.

Han ser derfor på andre indikatorer, som antall børsnoteringer og emisjoner, som han mener er et bedre varsel på mellomlang sikt.

– Nivået i vinter har vært svært høyt og det er så enkelt som balanse i tilbud og etterspørsel. Til slutt blir etterspørselen mettet og da faller prisene.

Han påpeker at høsten ofte har vært en dårlig periode historisk.

– Særlig hvis det har vært dårlig avkastning frem til august, men det vil det mest sannsynlig ikke skje i år. Høsten bringer ofte nedjusteringer og folk blir skeptiske inn i det påfølgende året.

BANK NORWEGIAN OG ENTRA: Borthen sammenligner Bank Norwegian med eiendomsselskapet Entra, der han også kjøpte aksjer før det kom bud fra nabolandet Sverige. – Vi satt ikke investert på grunn av bud, men da svenskene kom, var det hyggelig å få en rask gevinst. Svenskene ser litt det samme som vi ser: gode selskaper med god drift og god ledelse.

I mars var Blueberrys aksjeandel på rundt 85 prosent.

– Jeg var litt skeptisk etter den gode avslutningen på fjoråret, men har ikke solgt ned noe særlig i aksjer. Første halvår er ofte veldig bra i aksjemarkedet. Vi vet det kommer bedre nyheter inn mot sommeren, både når det kommer til vaksiner og men også gjenåpningen av samfunnet.

– Det som er usikkert er om gjenåpning og vaksinering vil skape en «booming» økonomi inn mot neste år. Det blir litt filosofisk, men det kan hende mye av det allerede er priset inn i markedet og at det ikke er så mye oppside igjen fra dagens nivå.

– Vi kommer nok til å ta ned aksjeandelen. Det er viktig å passe på nedsiden, sier Borthen.

Tapte på Tesla-veddemål

I desember veddet Borthen på et kursfall i Tesla, men det gikk ikke helt etter planen.

Planen var nemlig at aksjen ville falle etter at Tesla ble en del av den brede amerikanske børsindeksen S&P 500.

Men aksjen suste oppover, og Borthen tapte på veddemålet.

– Tesla-shorten vår gikk på «stop-loss». Vi tapte 2–3 prosent, men det var ikke noe problem. Vi hadde en klar strategi på at aksjen skulle falle etter den ble tatt inn i S&P 500-indeksen, men da det ikke skjedde, var det viktig å være klar på strategien, sier han.

– Det er morsomt å gjøre noen små veddemål innimellom. Snittet av veddemålene blir ofte veldig bra.

I ettertid har imidlertid Tesla-aksjen falt, og er ned 5,35 prosent i år.

Les også

Overraskende Tesla-rekord i første kvartal

– Viktigste er å beholde en ydmyk holdning

Borthen beholder bakkekontakten til tross for et knallsterkt kvartal.

– Det viktigste er å beholde en ydmyk holdning. Vi kan få rett og kan ta feil. Det vi vet er at solide selskaper med god ledelse og robust drift, og som også er hyggelig verdsatt, ofte gjør det bra selv om markedet er litt ruglete. Det er en av grunnene til at vi har lyktes i første kvartal.

Han mener det «ekstremt viktig» ikke være for skråsikker på ting hvis du skal lykkes med kapitalforvaltning.

En ting han har brukt mye tid på å analysere, men fortsatt er usikker på, er inflasjonen de neste 3–5 årene. Han har derfor bundet halve boliglånet sitt på fast rente i ti år for å posisjonere seg for ulike utfall.

– Det skjer ofte noe helt annet det man trodde. Da må man prøve å være tilpasningsdyktig.

– Som en god venn i bransjen sa til meg: «Marius, det går opp og det går ned.» Når det går opp, forventer jeg en dårlig periode senere. Det er viktig å ikke ta av når ting går bra, men heller ikke bli for depressiv hvis ting går dårlig.

– Nå er jeg ganske bekymret for et tilbakefall, men det er bare sunt.

Publisert:
Gå til e24.no