Shortsmell i Tesla – taper over 20 mrd.

Det er en blytung tirsdag for Tesla-shorterne, som vedder på kursfall, etter at selskapet tas inn i S&P 500-indeksen. Elbilaksjen stiger stort fra start og påfører spekulantene tap på over 20 milliarder kroner.

Tesla-sjef Elon Musk har tidligere gått hardt ut mot short-spekulantene i selskapets aksje, og har på Twitter pekt på at han mener de kommer til å «brenne seg».
Publisert:

Mandag kveld kom nyheten New York-noterte Teslas aksjonærer har ventet i spenning på.

Elbilprodusenten tas inn i den brede amerikanske S&P 500-indeksen i slutten av desember.

Beskjeden sendte Tesla-aksjen opp 13 prosent i både etterhandel og førhandel, og utviklingen holder seg slik også ved åpningstid tirsdag.

Det blant annet fordi beslutningen betyr at indeksfond må kjøpe seg betydelig inn i Elon Musk-aksjen.

Tesla-utviklingen skjer på en negativ Wall Street-dag ved åpning, tynget av svakere enn ventet detaljhandel i USA. Dow Jones faller 1,1 prosent, S&P 500 er ned 0,6 prosent og Nasdaq faller 0,1 prosent.

Les også

Les mer om hva S&P 500-inntoget betyr for Tesla her

Massive tap

Men det er ikke alle som jubler tirsdag.

Tesla-aksjen har skutt i været på Wall Street i år og gitt de såkalte shorterne, som vedder på kursfall i aksjer, sviende tap.

Den siste måneden har riktignok short-kortene blitt kastet ettertrykkelig i elbilaksjen.

Men short-spekulantene som fortsatt sitter med en slik posisjon hadde før børsåpning et papirtap på massive 26 milliarder dollar, eller 236 milliarder kroner, siden årsskiftet, ifølge S3 Partners.

Analysebyrået fremhever at børshoppet ved åpning på rundt 13 prosent dytter tapet opp ytterligere 2,5 milliarder dollar, eller over 22 milliarder kroner.

Regnestykket tar utgangspunkt i at 46,05 millioner Tesla-aksjer er lånt ut til shortsalg.

Les på E24+

Batterimilliardæren som er nøkkelen til Teslas suksess i Kina - og resten av verden

– Er nok mer en shortskvis enn noe annet

Tesla omtales gjerne som «alle shortskvisers mor».

En shortskvis er noe som skjer i aksjer som har en stor andel investorer som vedder på kursfall. Når slike aksjer plutselig stiger, faller verdien av disse investeringene, og dette kan føre til at shortselgerne enten ønsker eller blir tvunget til å kvitte seg med posisjonen.

Det skaper et unaturlig stort positivt trykk på aksjen, som gjerne fører til en betydelig kursoppgang.

Analysesjef Ihor Dusaniwsky i S3 Partners, som følger markedet for shortsalg tett, skriver på Twitter at han venter at oppgangen tirsdag vil tvinge noen av shorterne til å gi opp veddemålet sitt.

Mike Taylor, som er aksjehandler ved Mirabaud Securities i London, sier til Reuters at Tesla-oppgangen tirsdag nok i stor grad må tilskrives en shortskvis.

– Utviklingen på 12 prosent er nok mer en shortskvis enn noe annet. Jeg tror på å la det roe seg i noen dager, og så se hvordan ting utvikler seg i lys av hvor mye indekspenger som har stått bak dette, sier han til nyhetsbyrået.

Ikke første gang

Tesla-oppgangen er ikke første gang en aksje har steget stort på grunn av et inntog i S&P 500-indeksen.

I 1999 steg Yahoo-aksjen 64 prosent på fem dager etter det ble kjent at selskapet skulle legges til, ifølge Reuters.

Tesla har nå en markedsverdi på 435 milliarder dollar.

Markedsverdien gjør at det anslås at fondsforvaltere vil måtte selge aksjer i andre selskaper på indeksen for 51 milliarder dollar (462 milliarder kroner), for å veie opp for kjøpene som må gjennomføres i elbilprodusenten, skriver Reuters.

Børsfesten er positiv for toppsjef Elon Musk. Verdiene hans i Tesla stiger tirsdag rundt 15 milliarder dollar til 117,5 milliarder dollar.

Det betyr at Musk nå er verdens tredje rikeste person, etter å ha passert Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg, ifølge analyse- og nyhetsbyrået Bloomberg.

Les på E24+

Tesla-aksjen inn i indeks: Må rydde plass til en kjempe

Publisert:
Gå til e24.no