Ekstremhandel i Sbanken på tampen av dagen etter budnyheter

Hovedindeksen endte uten de store endringene på Oslo Børs, hvor Yara-aksjen krøp mot rekordnivåer.

FLATT: Etter en hel dag med flat utvikling endte Børsen uten de store endringene mandag.
Børsdagen
 • Ine Brunborg
 • Eivind Bøe
 • Infront TDN Direkt
 • Hanna Ghaderi
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Av enkeltaksjer på Oslo Børs var det Yara som skilte seg ut, med en oppgang på 2,85 prosent til 468,9 kroner. Tidligere på dagen snuste aksjen på rekordnivåene fra 2008, men endte omtrent fem kroner unna rekordnivået.

I en børsmelding mandag like før børsstenging kom DNB med det de kaller «en siste forlengelse» av tilbudet på Sbanken. Banken skrur nå tilbudet deres opp til 108,85 kroner per aksje, en økning fra det forrige (og opprinnelige) tilbudet på 103,85 kroner.

Børsmeldingen tikket inn klokken 16:20, altså bare ti minutter før Oslo Børs stengte handelen for dagen.

På de få minuttene rakk Sbanken-aksjen å sprette opp i sluttauksjonen, fra 103 kroner til en sluttkurs på 107,8 kroner - noe som gir en oppgang for dagen på 4,9 prosent

Det var ikke bare kursen som spratt opp i de siste minuttene på tampen av børsdagen, det gjorde også handelen.

Handelsdata som E24 har hentet ut viser at hele 124 av de totalt 128 millioner kronene som Sbanken-aksjen ble handlet for mandag, ble handlet etter at børsmeldingen kom.

Yara snuste på rekord

Før børsåpning kom det frem at Yara har inngått en intensjonsavtale med råvarekjempen Trafigura. De to selskapene skal samarbeide innen utvikling og markedsføring av ammoniakk som rent drivstoff innen skipsfart.

Nordea Markets oppgraderer Yara til en hold-anbefaling med en fair value på 460 kroner pr aksje, ifølge en oppdatering mandag.

Anbefalingen er endret som følge av sterkere fundamentale forhold enn tidligere ventet. Mens ureamarkedet er ventet å være stramt er europeiske gasspriser høye og utligner mye av de økte gjødselprisene, heter det i rapporten. Resultat per aksjer for 2021 økes med 15 prosent, mens 2022-2023 holdes uendret, ifølge meglerhuset.

«Yara er, etter vår mening, ikke underpriset med en P/E på 12,8 og P/B på 1,7 ganger 2021-estiamter på toppen av sykelen. På den andre siden, gitt sannsynligheten for en langvarig sykel, kan Yara fortsette å levere sterke finansielle tall en stund», skriver meglerhuset.

Aksjen endte som den nest mest omsatte , bak Equinor som steg 0,7 prosent til 192,38 kroner.

Oljeprisen (brent spot) er samtidig svakt opp eller uendret fra stengenivået fredag, og ett fat handles for 71,66 dollar i spotmarkedet – opp 0,08 prosent for dagen.

Hovedindeksen endte flatt på ukens første handelsdag.

Oppgang for Harmonychain

Harmonychain har meldt at deres datterselskap Lokotech har signert en rammeavtale med Keytouch Technology, der Keytouch skal produsere Lokotechs nye datamaskin. Den estimeres å være verdt 900 millioner kroner, og har en varighet på fem år.

Harmonychain-aksjen steg 4,84 prosent, etter et kraftig løft tidligere på dagen.

På morgenen har også Byggma meldt at toppsjef Geir Drangesland har informert styret i selskapet at han og hans nærstående skal se på muligheter som kan redusere eierskapet deres.

Drangsland har vært den klart største aksjonæren i Byggma i over 20 år, og sitter på en andel på rundt 88,6 prosent, ifølge selskapet.

Byggma-aksjen faller 12,45 prosent mandag, men er kraftig opp den siste tiden. Så langt i år har kursen steget 138 prosent, ifølge tall fra Infront.

Det har også kommet ferske tall for den norske industriproduksjonen, som falt med 1,9 prosent fra mars til april. Nedgangen kommer etter tre strake måneder med oppgang. På forhånd ventet DNB Markets en økning på 0,2 prosent.

Oppgang i Europa

Europa-børsene stiger svakt mandag ettermiddag.

Før dagens utslag har utviklingen vært blandet på Asia-børsene, etter en positiv avslutning på forrige uke på Wall Street.

Før helgen kom det frem at det ble skapt færre jobber enn analytikerne ventet i USA forrige måned. Fasiten på 559.000 nye jobber er samtidig flere enn oppreviderte 278.000 fra måneden før.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Børsdagen
 2. Oslo Børs
 3. Hovedindeksen OSEBX

Flere artikler

 1. Harmonychain etter kursras: Utsetter oppstart med flere måneder

 2. Beskjeden oppgang på Oslo Børs – Krypto-selskap halvert

 3. DNB-jafs av Sbanken mens Oslo Børs steg

 4. Nok en rekord på Oslo Børs

 5. Svak oppgang på Oslo Børs, men kraftig hopp for Link Mobility