Global vareskvis dempet Kongsberg Automotive-resultatet med over 200 millioner kroner

Bildelsprodusenten økte inntektene kraftig og kuttet underskuddet i andre kvartal, men selskapet fikk også merke krisen i globale verdikjeder, viser kvartalsrapporten fredag.

TALLSLIPP: Kongsberg Automotive reduserte underskuddet i andre kvartal.
 • Asgeir Aga Nilsen
 • Infront TDN Direkt
Publisert:

Kongsberg Automotive skriver at selskapet i likhet med resten av bilindustrien er rammet av mangel på halvledere og råvarer som blant annet metaller.

Bare i andre kvartal i år dempet det selskapets justerte driftsresultat med 20 millioner euro, ifølge selskapet. Det tilsvarer over 200 millioner kroner.

Det viser kvartalsrapporten fredag.

Kraftig hopp i inntektene

Kongsberg Automotive fikk inntekter på 296 millioner euro i andre kvartal, opp fra 154 millioner euro i tilsvarende periode i fjor.

I samme periode steg driftsresultatet til 5,1 millioner euro fra minus 117 millioner euro, mens resultatet før skatt ble bedret til 1,6 fra negative 123 millioner euro.

Det justerte driftsresultatet steg til 5,2 millioner euro fra minus 33,5 millioner i tilsvarende periode i fjor.

Les også

Jernmalm-prisen nær høyeste på ti år

Kongsberg Automotive ble i fjor hardt rammet av coronakrisen. Nå peker selskapet på at innhentingen etter pandemien gir en betydelig økning i resultatene.

«Imidlertid ble denne positive utviklingen markant motvirket av økte råvarekostnader og tilknyttede fraktkostnader, som følge av begrensninger i verdikjeden i bilindustrien», skriver selskapet i kvartalsrapporten.

Opprettholder omsetningsmål

Kongsberg Automotive gjentar også omsetningsmålet på 1.130 millioner euro for 2021, hvilket er en økning fra 969 millioner euro i omsetning for året 2020.

I førstekvartalsrapporten ble omsetningsmålet noe oppjustert fra tidligere mål om 1.100 millioner euro.

I tidligere guiding har Kongsberg Automotive kommunisert et mål om positiv fri kontantstrøm fra og med første halvår 2021.

Les også

Global plastmangel gir trøbbel for båtprodusent - varsler prishopp neste år

I dagens kvartalsrapport fremgår det at hittil i år har selskapet en fri kontantstrøm på 8,8 millioner euro, og at den var 4,0 millioner euro i andre kvartal.

I presentasjonsmaterialet kommer det videre frem at Kongsberg Automotive forventer at den vil være positiv i hvert påfølgende halvår. Ellers ser Kongsberg Automotive fortsatt en fri kontantstrøm på om lag 10 millioner euro i 2021.

Mangel på deler

Hva gjelder tredje kvartal skriver selskapet at de ser en topplinjerisiko grunnet bortfall eller mangel på deler, på toppen av det som beskrives som sesongmessige svingninger.

Kongsberg Automotive skriver at bortfall av halvledere hovedsakelig påvirker deres virksomheter «Interior Comfort Systems» og «P&C Passenger Car».

Dette bortfallet fører blant annet til lengre ledetider og høyere kostnader ved kjøp i spotmarkedet, og som til slutt kan føre til egen produksjonsbortfall hvis materialer ikke er sikret innen tilstrekkelig tid.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Kongsberg Automotive
 2. Resultatrushet

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Derfor bør du vurdere Kongsberg-aksjen nå

 2. Betalt innhold

  Det kan være lurt å kaste seg inn i den siste gjenåpningsbilen

 3. Kongsberg Automotive varsler svakere resultat

 4. Betalt innhold

  Tre resultater å se opp for denne uken

 5. Betalt innhold

  Fallet i Kongsberg Automotive-aksjen er en åpenbar kjøpsmulighet