Milliardskrell for Tesla Norway

Teslas norske datterselskap melder om kraftig tilbakegang i både omsetning og resultat for fjoråret. Selskapet skylder på pandemien.

NEDTUR: Tesla solgte langt færre el-biler i Norge i fjor, viser ferske regnskapstall.
  • Joachim Birger Nilsen
  • Harald Hoff
Publisert:

Tesla Norways ferske årsregnskap viser at selskapet solgte biler for 6,1 milliarder kroner i 2020.

Til sammenligning solgte selskapet el-biler for 11,34 milliarder kroner i 2019. Dermed er salget nesten halvert på årsbasis for bilgigantens norske datterselskap.

Også driftsresultatet falt, og endte på 92 millioner kroner. Det er en markant nedgang fra 170,1 millioner kroner i 2019.

Regnskapsrapporten viser at selskapet tjente 92 millioner kroner på driften i fjor, også det kraftig ned fra året før hvor Tesla dro inn over 170 millioner kroner.

Ved utgangen av september i fjor var det registrert 3.893 Teslaer, en nedgang på 77 prosent i forhold til samme tidspunkt i 2019 - noe som ga en 11. plass på listen over bilmerker med flest nyregistreringer.

Dette var også året Tesla Model 3 ble lansert i Norge.

Det var Nettavisen som omtalte årsregnskapet først.

Ny modell er salgsdriver

I første halvår 2021 var markedsandelen for elektriske personbiler 57,3 prosent totalt, skriver den norske el-bilforeningen i en pressemelding, basert på tall fra Opplysningsrådet for veitrafikken.

Den mest solgte personbilen i Norge så langt i år er Tesla Model 3 er den mest solgte bilmodellen i første halvår med 6.273 solgte eksemplarer.

Les også

Vegvesenet «freder» omstridt Tesla-ratt

Peker på pandemien

Tesla selv peker på coronapandemien som utslagsgivende for den nedadgående trenden.

– I 2020 var fabrikken vår stengt en periode på våren som følge av pandemien. Dette fikk følger for leveringssituasjonen i Norge. Mot slutten av året var vi tilbake til en mer normal leveringssituasjon, og i fjerde kvartal lanserte vi en oppgradert versjon av Model 3, med blant annet varmepumpe, som vi begynte å levere til norske kunder, sier kommunikasjonsmedarbeider i Tesla, Nora Wisløff Egenæs, i en mail til E24.

– Nå kommer Model Y i august, og det er det mange som gleder seg til. Mange nordmenn vil ha elbil og mange nordmenn vil ha SUV. Her får du begge deler, sier hun.

Bunnlinjesmell

Inntektsfallet lar seg høre også på bunnlinjen for bilprodusenten, som må se resultatet falle fra 99 millioner kroner i 2019 til nær 30 millioner kroner i fjor.

Dermed har Tesla Norge fått barbert bort nær 70 prosent av årsresultatet fra 2019.

Les også

Tesla dømt i forliksrådet

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Tesla
  2. Resultatrushet

Flere artikler

  1. Kraftig coronasmell for Tui

  2. Stordalen gikk inn med 165 mill. i kriseåret: Kunderas for Ving Norge

  3. Rekordresultat for Ellos i Norge

  4. Kriseåret ga rekord for lokale bilselgere

  5. Skeidar snudde til overskudd i 2020