Lunken interesse for Robinhood før gigantnotering: – Inntjeningen er sårbar

Den amerikanske handelsplattformen er klar for børs torsdag ettermiddag og frir samtidig til småsparere. En tredjedel av aksjene i selskapet selges via egen mobilapplikasjon. Dermed kan småsparere slå kloa i aksjer verdt nær syv milliarder kroner.

STORNOTERING: Robin Hood-gründer Vlad Tenev tar selskapet han startet sammen Baiju Bhatt på børs med en vanvittig verdsettelse.
  • Joachim Birger Nilsen
Publisert:

Da selskapet tidligere i juli annonserte sine planer om å gå på børs, ble det avslørt at aksjene i selskapet selges i intervallet 38–42 dollar per aksje.

Torsdag ettermiddag kom bekreftelsen på at selskapet har bestemt seg for å gå på børs til kurs 38 dollar per aksje, skriver Wall Street Journal, som omtaler etterspørselen som «lunken».

Gitt noteringskursen og 55 millioner aksjer kan Robinhood dermed hente 2,09 milliarder dollar, eller rundt 18,3 milliarder kroner.

Noteringskursen verdsetter selskapet til rundt 32 milliarder dollar, eller drøyt 280 milliarder kroner.

CNBC har tidligere skrevet at Robinhood kunne bli verdsatt til så mye som 35 milliarder dollar, eller drøyt 312 milliarder kroner. Robinhood står bak appen med samme navn, som gjør det mulig for brukere å kjøpe og selge aksjer og andre finansprodukter. Bruken av appen har eksplodert under coronapandemien.

– Jeg tror en verdsettelse på 35 milliarder dollar blir utfordrende, det er en voksen pris. Det er alltid vanskelig å spå, men jeg synes det høres mye ut, sier Mads Johannesen, investeringsøkonom for handelsplattformen Nordnet, til E24.

Selskapet har også avslørt at en tredjedel av aksjene i børsnoteringen vil bli tilgjengelig for kjøp gjennom mobilapplikasjonen. Det betyr at småaksjonærer kan kjøpe aksjer til en verdi av 696 millioner dollar, eller drøyt 6,1 milliarder kroner, gitt noteringskursen på 38 dollar.

Det vil i så fall være en mye høyere andel hobbyinvestorer som eier Robinhood enn som eier de fleste andre selskap, skriver flere kilder, som Wall Street Journal og New York Times. Aksjene som settes av til privatinvestorer vil være tilgjengelig på Robinhoods egne aksjeplattform.

– Prisingen gir et øyeblikksbilde av risiko-appetitten i markedet. Den vil nok bli satt på en høyere multippel enn sammenlignbare selskaper gitt den høye veksten og vil nok i ettertid handle mye i takt med denne type vekstaksjer, uttaler Erling Haugan Kise til E24.

Han er en av forvalterne av fondet DNB Teknologi, og følger det amerikansk aksjemarkedet tett.

Robinhood-gründerne Vlad Tenev og Baiju Bhatt i kontoret i Palo Alto tilbake i 2015 da selskapet feiret at man hadde passert en million kunder. Ved utgangen av 2020 hadde selskapet 13 millioner aktive brukere.
Les også

Robinhood kan verdsettes til over 300 mrd. kroner ved børsnotering

Trenger et ess i ermet

Normalt er det såkalte hjørnesteinsinvestorer som står for majoriteten av investeringene ved en slik børsnotering, men selskapet ønsker en mer åpen notering i tråd med egen filosofi, ifølge New York Times.

I forbindelse med at selskaper går på børs holdes det typisk av én til to prosent av alle aksjer til kunder av selskapet, og normalt avholdes presentasjoner av ulike investorer bak lukkede dører på Wall Street, men Robinhood ønsker nå å endre hvordan børsnoteringer gjennomføres, skriver avisen.

Som en del av strategien har selskapet engasjert investeringsbanken Goldman Sachs for å selge aksjer til småaksjonærer i forkant av noteringen, et grep som normalt rettes mot institusjonelle aktører og profesjonelle fondsforvaltere.

– Det er et interessant grep, men det er vanskelig å se hva som skal bringe merverdi til selskapet på sikt, spørsmålet er om de har et ess i ermet, sier Johannesen.

Haugan Kise poengterer at Robinhood ønsker å markedsføre seg som «privatinvestorenes plattform», og tror grepet kan gi større lojalitet hos kundene.

Mads Johannesen er investeringsøkonom i handelsplattformen Nordnet.

Bakteppet er at 81 prosent av selskapets omsetning i årets første kvartal stammer fra såkalt «order flow», eller salg av kundedata til institusjonelle aktører og høyfrekvenshandlere, ifølge Wall Street Journal.

Det er salg av denne typen data som gjør det mulig for handelsplattformen å la kunder handle uten å betale kommisjon, men etter Gamestop-dramet tidligere i år skal det amerikanske finanstilsynet (SEC) være i gang med å gjennomgå praksisen, ifølge samme kilde.

– Inntjeningen er sårbar når hele 81 prosent kan forsvinne eller bli kraftig redusert som følge av regulatoriske tiltak, påpeker Johannesen, og legger til:

– Slik dagens klima er tror jeg det er kapitallette selskaper med en skalerbar forretningsmodell som blir de langsiktige vinnerne, de kan vokse billig. Spørsmålet er om Robinhood er blant disse.

Enkelte kan få pandemismell

Haugan Kise i DNB ser fortsatt sterke digitaliseringstrender i samfunnet, og mener vekstutsiktene for teknologibransjen er «solid». Samtidig noterer han seg risikovilje blant investorer «på et veldig høyt nivå».

– Deler av teknologisektoren er priset på verdsettelser som gir lite rom for oppside, sier forvalteren.

– Vi tror også at de aksjene som har hatt store fordeler av covid, ikke i tilstrekkelig grad har tatt høyde for normalisering ved gjenåpning i verdsettingen, legger han til.

Les på E24+

Investorguide: Hvilke faktorer påvirker aksjekursene?

Omdiskutert selskap

Robinhood vil bli notert på Nasdaq, en indeks med overvekt av teknologi- og vekstselskaper. I søknadsbrevet til SEC skriver selskapet at det på plattformen er 22,5 millioner investeringskontoer, opp fra 18 millioner i årets første kvartal.

Selskapet ble grunnlagt i 2013 av Vlad Tenev og Baiju Bhatt i California.

Handelsplattformen revolusjonerte aksjehandel ved å ikke kreve gebyr eller avgift for handler. Det førte til at hele industrien måtte gi opp slike betalinger i 2019, ifølge CNBC.

Det har gjort plattformen populær blant unge som vil kjøpe og selge aksjer for første gang, skrev CNBC. Robinhood fikk likevel krass kritikk fra mange av deres mest iherdige støttespillere da de stoppet handelen i Gamestop-aksjer midt under det største dramaet tidligere i år.

Les også

Robinhood betaler over 600 millioner kroner i forlik

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Robinhood
  2. Børsnotering
  3. USA
  4. Wall Street

Flere artikler

  1. Robinhood kan verdsettes til over 300 mrd. kroner ved børsnotering

  2. Robinhood søker børsnotering – avslører eksplosiv vekst

  3. Robinhood doblet omsetningen etter kraftig kryptoøkning

  4. Robinhoods falt kraftig etter dårlig nytt mens Wall Street satte ny rekord

  5. Kino-aksje raste etter gårsdagens eventyrlige oppgang