Resultatrush på Oslo Børs: – Nå begynner det endelig

Det er duket for et skred av kvartalsrapporter denne uken, i tillegg til en rekke tall som kan indikere hvordan det går med verdensøkonomien.

Denne uken kommer rykende ferske resultater fra flere selskaper på Oslo Børs.
Kvartalsrapporter
 • Joachim Birger Nilsen
Publisert: Publisert:

– Det har vært et fantastisk halvår for Oslo Børs, helt i verdenstoppen, sier analysesjef Pål Ringholm i Sparebank 1 Markets til E24.

Han forklarer at den betydelige oppgangen skyldes at Børsen er nært knyttet til bransjer som gjør det bra når økonomien akselererer og gjenåpnes.

– Og makrobildet er fortsatt veldig sterkt, selv om prisingen har blitt mer krevende.

Kredittanalytikeren tror ikke man vil bli skuffet denne uken, og bemerker at «andre kvartal sjeldent ryster det store markedet», men at man bør se etter trender og detaljer i kvartalsrapportene.

– Klart for eksamen

Blant selskapene som kommer med ferske tall denne uken finner vi tunge verdiselskaper som Yara, Gjensidige og DNB.

Ringholm har merket seg at rotasjonen fra vekstaksjer til verdiaksjer tidligere i år er dempet. Flere av verdiaksjene har falt litt tilbake de siste ukene.

– Da vi fikk vaksine i november i fjor skulle verdi stå sterkere etter å ha fått juling i 15 år, men så skjedde det noe under det siste rentemøtet i Den amerikanske sentralbanken, forklarer han.

Realrenten, representert amerikanske statsobligasjoner med ti års løpetid, har falt markant tilbake det siste kvartalet.

– Verdicaset har blitt satt litt på vent, men generelt kan vi si at uansett om det er IT eller et grønt selskap, så må det etter hvert levere. Du må tjene penger, sier han, og legger til:

– Det er eksamen hvert kvartal, og nå begynner det endelig.

Pål Ringholm er analysesjef i Sparebank 1 Markets.

Kan bli «usedvanlig ubehagelig»

Ellers ser analysesjefen frem til en uke preget av både resultatrush og makrotall, men tror ikke på store overraskelser i Europa. Han ser heller til aksjemarkedet i USA.

– Det er en prising, sett over et par hundre år, som er på en av de absolutte toppene. Det er et dyrt marked som krever mye for å opprettholde dagens verdisetting, sier han.

– Hva er risikoen ved en slik prising?

– Norge er ikke en isolert øy, det kan få ringvirkninger, sier han.

Bakgrunnen er at det amerikanske aksjemarkedet «har priset inn en relativt perfekt fremtid», ifølge Ringholm.

Samtidig mener han at man «ikke bør bli skuffet denne uken», men at det i høst og neste år «ikke er rom for store skuffelser». Videre frykter han et permanent høyt inflasjonsnivå.

– Da vil det bli en usedvanlig ubehagelig morgen. Det har hverken aksjemarkedet eller rentemarkedet priset inn, advarer han.

Atle Hauge er senior porteføljeforvalter i Odin Forvaltning.

– Avgjørende for tradere

Atle Hauge er senior porteføljeforvalter i Odinfondene, og har ansvaret for Odin Norge hvor selskaper som DNB, Kongsberg Gruppen og Yara er representert.

– For vår del blir denne uken mer som en løypemelding, vi er langsiktig investert, men vil følge tallene nøye, sier han til E24.

Han bemerker at Oslo Børs «har hatt et meget godt år», selv om det har flatet ut den siste måneden. Både hjemme og ute har børsene så langt i år utviklet seg sprekt. Hovedindeksen på Oslo Børs og New Yorks nøkkelindeks S&P 500 er begge opp over 16 prosent.

– Det som slår oss nå er at det er en mer avventende holdning til hvordan en gjenåpning og normalisering av samfunnet vil slå ut for det enkelte selskap, forklarer han.

Forvalteren forklarer at investorfrykten for stigende renter og inflasjon har avtatt litt, i likhet med noteringsboomen tidligere i år.

Hauge omtaler det å spå kvartalsvise tall som «en veldig vanskelig sport», men planlegger å dykke ned i kvartalsrapportene «for å se om den langsiktige verdiskapingen i selskapet ikke er som vi hadde trodd».

– Fokus er på om det er noe som kan varsle at den langsiktige troen på selskapet endres, om det er noen tegn i tallene, sier han.

Men samtidig varsler han at det neppe blir gjort «voldsomt store grep basert på ett kvartal».

– Vår filosofi er mer langsiktig enn som så, men for kortsiktige tradere er gjerne resultatrapportering mer som et «checkered flag» (målgang, journ.anm.) og dermed avgjørende. Enten treffer de og får gevinst, eller så må de ta et tap, forklarer Hauge.

Les også

DNB-økonom etter ny USA-undersøkelse: – Det er i 2022 slaget står

Les også

Resultatboom for Morgenlevering: – Eksploderte i visse faser

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Kvartalsrapporter
 2. Dette skjer denne uken
 3. Resultatrushet
 4. Regnskap og resultater

Flere artikler

 1. Oslo Børs med solid start på uken

 2. Børsuroen: – Vi vet ikke hvordan dette ender

 3. Strongpoint vokser og øyner inntekter på 2,5 milliarder

 4. Betalt innhold

  Derfor bør du følge med klokken 14.30

 5. Dette skjer denne uken: – Markedet forventer mer enn analytikerne anslår