Telenor barberer milliardverdier i Pakistan

Telenors resultat for andre kvartal kom inn flere milliarder dårligere enn analytikere ventet, på grunn av en stor nedskrivning i Pakistan og styrket dollar.

Konsernsjef Sigve Brekke i Telenor.
Publisert:

Telenor fikk et resultat før skatt på 222 millioner kroner i årets andre kvartal ned fra 4,38 milliarder kroner i fjor.

Det fremgår i kvartalsrapporten lagt frem tirsdag morgen.

– Det blir en svak negativ markedsreaksjon i dag. Det er naturlig å forvente, sier DNB Markets-analytiker Frank Maaø til E24.

Han fremhever at inntektene til selskapet var litt bedre enn ventet, men at resultatfasiten var svakere enn ventet.

Telenor-aksjen er tirsdag ettermiddag ned 4,3 prosent. Selskapet har en markedsverdi på 178 milliarder kroner.

Les også

Kraftig resultatløft for Telenor i første kvartal

Milliardnedskrivning i Pakistan

Telekomselskapet skriver i rapporten at det tar en nedskrivning på 2,5 milliarder kroner.

Den er knyttet til Pakistan-virksomheten, «som en konsekvens av en forverring av den makroøkonomiske situasjonen» og en «uheldig» avgjørelse fra Høyesterett i forbindelse med en lisensfornyelse.

– Analytikere og aksjemarkedet generelt bryr seg egentlig lite om nedskrivinger, så lenge de ikke bygger på underliggende negative nyheter, sier Maaø.

– I dette tilfellet reflekterte nedskrivningen i Pakistan imidlertid noe som ikke var kjent, nemlig dommen i høyesterett. Der ble det klart hvor mye Telenor skal betale for fornyelsen av sin mobillisens i landet, og de må ut mer enn hva de mente var riktig, tilføyer han.

Maaø forteller at dette ikke var «viden kjent» i markedet før i dag.

– Det vil trolig skape en negativ reaksjon. Det var riktignok kjent at de hadde en sak i Høyesterett, men altså ikke utfallet.

I tillegg meldes det om valutatap på 1,8 milliarder kroner for kvartalet - i stor grad på grunn av styrkingen av amerikansk dollar mot den norske kronen.

– Gjelden ble klart negativt påvirket av dollaren, så dette får en negativ effekt som vil slå ut på aksjekursen, sier DNB Markets-analytikeren.

Dollaren regnes gjerne som en trygg havn for investorer i urolige tider, og valutaen har styrket seg i takt med fallende aksjemarkeder og utsikter.

Omtrent som ventet på driften

Omsetningen landet på 28 milliarder kroner i årets tremånedersperiode, opp fra 27 milliarder kroner året før.

På forhånd var det ventet et resultat før skatt på 4,34 milliarder kroner og en omsetning på 27,5 milliarder kroner, ifølge estimater Infront har hentet inn fra TDN Direkt.

Driftsresultatet før av- og nedskrivninger (ebitda) ble 12,5 milliarder kroner i årets andre kvartal, mot 12,4 milliarder kroner året før.

Ebitda-fasiten var ventet å lande på 12,2 milliarder kroner.

Les også

Blandet børsstemning i Asia

«Erkjenner den økte usikkerheten»

For 2022 forventer Telenor nå en organisk ebitda på om lag 2021-nivået. Til sammenligning ventet selskapet i forrige kvartalsrapport en organisk ebitda i 2022 rundt 2021-nivået eller litt høyere.

Det fremgår av selskapets kvartalsrapport tirsdag. Guidingen for 2022 er fortsatt eksklusive Digi-virksomheten.

Telenor venter fortsatt en lav ensifret prosentvis vekst i organiske tjenesteinntekter i 2022. Videre forventes driftsmessige investeringer fortsatt å tilsvare 16-17 prosent av driftsinntektene.

Selskapet viser til at den finansielle utviklingen i første halvår ble negativt påvirket av stengningen av kobbernettet i Norge, høye energipriser og tøff konkurranse i Thailand, samt kostnader knyttet til strategiske prosjekter.

Som tidligere kommunisert forventer selskapet at ebitda-veksten vil ligge etter inntektsutviklingen med noen få kvartaler.

«I andre kvartal har vi har implementert initiativer, både på inntekter og ebitda, som forventes å bidra til utviklingen i andre halvdel av året. Vi erkjenner imidlertid den økte globale usikkerheten inkludert høy inflasjon og fortsatt høye energipriser», skriver Telenor.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om