Spent på Fed-signalene etter rentebeslutning: – Kan bevege markedet en god del

Den amerikanske sentralbanken fortsetter kampen mot skyhøy inflasjon, mens mange av teknologigigantene i USA skal i resultatilden i løpet av uken.

Av de store teknologiselskapene som legger frem resultatrapporter i løpet av uken er Halfdan Grangård, investeringsstrateg i Handelsbanken, mest spent på hva Amazon tror om situasjonen fremover.
Publisert: Publisert:

Rentebeslutningen til USAs sentralbank, Federal Reserve, kommer onsdag kvelden klokken 20, etterfulgt av sentralbanksjef Jerome Powells pressekonferanse en halvtime senere.

– Forventningen til dette rentemøtet er at Fed skal fortsette å heve renten i et ganske raskt tempo for å motvirke oppgangen i inflasjonen, sier Halfdan Grangård, investeringsstrateg i Handelsbanken.

Den skyhøye prisveksten har spilt hovedrollen i pengepolitikken til USAs sentralbank det siste halvåret, og Powell har vært klar på at den viktigste oppgaven nå er å få inflasjonen ned.

Prisveksten i USA var igjen den høyeste på over 40 år i juni, med en inflasjon på 9,1 prosent målt mot samme måned i fjor.

Ved forrige møte hevet sentralbanken renten med 0,75 prosentpoeng, den første såkalte triple rentehevingen siden 1994.

I forkant av dette møtet har markedet priset helt inn en ny trippel renteheving. Powell signaliserte også ved forrige møte at en renteheving på 0,5 eller 0,75 prosentpoeng er det mest sannsynlige på det kommende møtet.

– Akkurat rentebeslutningen vil neppe overraske veldig. Sånn det har vært på de siste møtene har beslutningen vært godt signalisert. Markedet vil være mer opptatt av hva Fed kommuniserer om hvordan de ser på utsiktene til økonomien og den videre pengepolitikken, sier Grangård.

Les også

Høyeste prisvekst i USA på over 40 år

Spenningen og potensialet for markedsutslag ligger ifølge investeringsstrategen i signalene og uttalelsene fra Fed, uansett om det blir den triple rentehevingen markedet venter eller om det skulle komme en overraskelse.

Grangård omtaler prisingen i rentemarkedet som veldig spesiell akkurat nå, med forventning om rask renteoppgang på kort sikt og før renten kuttes igjen i 2023.

– Forventningen om at Fed må trykke på gassen neste år har begynt å sette seg mer de siste ukene. Det som forsterker eller rokker ved den forventningen er det som vi skal se etter. Det kan bevege markedet en god del.

Markedet har priset inn at Federal Reserve og sentralbanksjef Jerome Powell kommer med en trippel renteheving for andre møte på rad onsdag.

Tek-uke på Wall Street

Blant selskapene på Wall Street som legger frem kvartalstall den kommende uken er det de store, amerikanske teknologiselskapene som står i sentrum.

Microsoft og Google-eier Alphabet åpner ballet på tirsdag. Facebook-eier Meta følger opp onsdag kveld, før Amazon og Apple legger frem sine kvartalsrapporter torsdag. I alle fem tilfeller slippes tallene etter stengetid på Wall Street.

Les også

Snap kollapset på Wall Street etter resultatbom

Grangård sier det er bra om de store tek-selskapene leverer gode tall, men mener markedene og investorer er mindre opptatt av selve resultatet enn normalt på grunn av hvordan det går i økonomien overordnet.

– Markedet vil legge mer vekt selskapenes signaler om hvordan det står til vekstmessig. Det er alltid viktig med guiding, men nå er det enda viktigere enn vanlig, sier investeringsstrategen.

– Man er nervøse for den økonomiske situasjonen og vekstbildet fremover. All informasjon som kan gi noe lys rundt dette vil være nyttig, og kan bevege markedene.

Av de fem gigantene som legger frem rapporter er Grangård mest spent på hva Amazon tror om tiden fremover. Han forklarer det med at tek-sektorens resultater ikke alltid gir det beste bildet på hvordan det går i økonomien, men at Amazon som blant annet netthandelskjempe kan gi bedre tegn på det.

Les også

Lagarde: – Venter at inflasjonen fortsatt vil være uønsket høy

I flybransjen er det også en viktig uke på resultatkalenderen.

Lavprisselskapene Easyjet og Ryanair legger begge frem sine kvartalstall tidlig i uken. På fredag følger både Air France-KLM og IAG, som står bak British Airway, spanske Iberia og Vueling, opp med sine resultater.

De to flyprodusentene Airbus og Boeing legger onsdag frem sine resultater for andre kvartal.

Hvordan våren har gått økonomisk for flere store europeiske flyselskaper får vi svaret på i løpet av uken.

Equinor, varehandel og arbeidsledighet

Her hjemme fortsetter resultatsesongen, og oljekjempen Equinor legger onsdag frem sine kvartalstall midt i en energitung uke.

Olje- og gassprisene har fortsatt å holde seg høye, og Sparebank 1 Markets-analytiker Teodor Sveen Nilsen tror Equinor resultatet vil ligge nærme konsensus på 167 milliarder kroner i justert resultat før skatt.

Videre er han spent på om Equinor kommer til å si noe om selskapets høye kontantbeholdning.

– Man kan si at Equinor nærmer seg en ufornuftig høy kontantbeholdning. Derfor er investeringer som oppkjøp eller eventuelt økt utbytte aktuelt, sier Sveen Nilsen til E24.

Oljeselskapet Vår Energi, oljeserviceselskapet Subsea 7 og havvindselskapene Seaway 7 og BW Ideol skal også i resultatilden i løpet av uken.

Les også

Pengene renner inn: – Forundret hvis Equinor ikke øker utbyttet

Ellers får vi inn mot helgen vite hvordan det gikk med varehandelen i Norge i juni når SSB legger frem tall på fredag. I mai falt omsetningen i den norske detaljhandelen med 0,9 prosent og det var særlig dagligvare som bidro til nedgangen.

Samme dag blir det klart hva arbeidsledigheten ligger på her til lands. Ved utgangen av juni var det registrert 47.000 helt arbeidsledige, men Nav så da tegn på at ledigheten var i ferd med å nå en bunn.

Avviser resesjon ved BNP-fall

Inn mot helgen krydres også uken med nøkkeltall fra flere store økonomier. Inflasjonstall og BNP-tall for både eurosonen som helhet og for land som Tyskland og Frankrike er noe av det som står på programmet.

I USAs tilfelle kommer det BNP-tall på torsdag. Dersom de viser et fall for økonomien vil det være andre kvartal på rad at USAs økonomi går tilbake. I første kvartal falt USAs økonomi 1,6 prosent.

Selv hvis tilbakegang er fasit for andre kvartal også blir det likevel feil å si at man er inne i en resesjon, mener investeringsstrategen.

– Tekniske sett kan man kanskje kalle det en det en resesjon hvis BNP skulle falle to kvartaler på rad, men det er en for svak og enkel definisjon når du har arbeidsledighet på 3,6 prosent, sier Grangård.

– Det er vanskelig å kalle det et alvorlig økonomisk tilbakeslag, men noen vil kanskje lage litt støy rundt det om det skulle skje.

Publisert:
Gå til e24.no