Aksjonærer peker ut ny styreleder i NTS

Vibecke Bondø foreslås som ny styreleder i NTS. Hun skal etter planen gå av som sjef for Salmonor.

Vibecke Bondø har vært sjef i Salmonor siden 2010. Nå kan hun bli ny styreleder i NTS.
Publisert:

Det er kommet ønske fra flere aksjonærer om at valgkomiteen innstiller Vibecke Bondø som ny styreleder i oppdrettsselskapet NTS, ifølge en melding mandag.

I meldingen står det at Bondø siden 2010 har ledet Salmonor og har bred styreerfaring fra NTS, NHO, Sjømat Norge og flere andre selskaper. Bondø-familien er NTS’ nest største eier.

«Hun fratrer dermed som administrerende direktør i datterselskapet SalmoNor både for å sikre god eierstyring og frigjøre tid til styrelederjobben», står det i meldingen.

Det har vært en maktkamp i NTS som endte med at en aksjonærgruppe tok kontrollen og avtalte salg av NTS til Salmar. Bondø-familien har vært blant dem av aksjonærene i NTS som ønsket å selge til Salmar.

– Eierstrid

– Jeg er glad for å bli foreslått som ny styreleder i NTS i en brytningstid. Nils Martin Williksen har gjort en formidabel jobb som styreleder de siste månedene, og har styrt selskapet med stø hånd i en komplisert situasjon med overtakelsestilbud og eierstrid, sier Bondø.

Nåværende styreleder Nils Martin Williksen i NTS sier Bondø har levert imponerende resultater over lang tid.

– Styret har etter fusjonen mellom Salmonor og Midt Norsk Havbruk i oktober i fjor også merket seg diskusjonene knyttet til hennes posisjon som leder og stor eier i NTS, og de foreslåtte endringene vil tydeliggjøre Bondøs eierrolle samtidig som forslaget også burde være en god løsning for Salmonor og for de ansatte i selskapet», sier Nils Martin Williksen.

Forslag om ny NRS-styreleder

Det er også kommet forslag om valg av ny styreleder i oppdrettsselskapet NRS, der NTS er største eier.

NTS skriver at styre er av den oppfatning at styreleder i NRS fremover bør være en representant foreslått av NTS, men ikke en representant fra de selgende aksjonærene i tilbudet fra Salmar.

«Styret vil derfor foreslå at Paal E. Johnsen tiltrer som ny styreleder i NRS på den ekstraordinære generalforsamlingen 20. april. I den forbindelse vil Johnsen fratre som styreleder i SalmoNor og erstattes av Roald Dolmen», står det i meldingen.

Forslagene vil bli behandlet på ekstraordinær generalforsamling i NRS den 20. april og på ordinær generalforsamling i NTS den 29. april.

Krangel om oppkjøp

Det har vært en krangel mellom NTS og NRS-styret om det tidligere avtalte kjøpet av lakseoppdretteren Salmonor, som har oppstått i kjølvannet av en maktkamp i NTS.

Opprinnelig ble det avtalt at NRS skulle kjøpe Salmonor fra NTS. Det skulle finansieres med en kapitalinnhenting. NTS eier i dag hele Salmonor og 68 prosent av NRS.

Men transaksjonen ble stemt ned på en ekstraordinær generalforsamling i forrige uke, blant annet av nettopp NTS. Det skjedde etter at maktkampen i NTS endte med at en aksjonærgruppe tok kontrollen og avtalte salg av NTS til Salmar.

NTS-styret slo deretter fast at Salmar-budet på NTS gjorde at det etter loven var forhindret fra å stemme for kapitalutvidelsen. Et av vilkårene i budet fra Salmar er at Salmonor-transaksjonen ikke gjennomføres.

NRS-styret argumenterte på sin side med at NTS hadde «påtatt seg en ubetinget juridisk forpliktelse til å stemme for emisjonen».

Les også

Kampen om laksemilliardene

Les også

Mot milliardsøksmål i laksekonflikten: – Overrasket

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om