Kampen om luften

Én million fløy med Norwegian i november

Flyselskapet Norwegian legger bak seg en kraftig forbedret novembermåned, sammenlignet med samme periode i fjor.

Et Norwegian-fly tar av fra Oslo Lufthavn Gardermoen.
 • Fredrick Chr. Ekeseth
Publisert:

Norwegian fraktet én million passasjer i november, en økning på over 700 prosent fra samme periode i fjor. Samtidig vokste kapasiteten femgangen.

Norwegian har imidlertid redusert produksjonen for vintersesongen og kapasiteten var ned rundt 14 prosent fra oktober til november.

– Resultatet viser at vi har truffet godt med å tilpasse produksjonen til kundenes reisebehov. Spania er ett av markedene vi ser en god utvikling i bookingene, sier Norwegian-sjef Geir Karlsen, og fortsetter;

– Den siste måneden har vi gjort det enda tryggere for kundene å kjøpe billetter ved å forlenge muligheten for én gebyrfri endring også av de rimeligste billettene som ikke er fleksible i utgangspunktet.

Konsernsjef Geir Karlsen, Norwegian.

Ned fra oktober

I november hadde Norwegian 1 005 380 passasjerer, mot 124 481 i november i fjor. Sett opp mot november 2020 økte den totale kapasiteten (ASK) med 541 prosent og passasjertrafikken (RPK) er opp 1007 prosent.

Videre lå fyllingsgraden i november på 76,6 prosent, mot 44,4 prosent på samme tid i fjor, mens 49 fly var i drift.

Norwegian fraktet 1,2 millioner passasjerer og hadde en fyllingsgrad på 82,7 prosent med 48 fly i drift i oktober, der også høstferien spiller inn.

Inntekten per passasjerkilometer (yield) var på 0,55 kroner i november, sammenlignet med 0,60 kroner i oktober, og 0,82 kroner i samme måned i fjor.

Enhetsinntekten, inntekten per tilbudte setekilometer (RASK), var på 0,42 kroner i november, sammenlignet med 0,50 kroner i oktober, og opp fra 0,37 kroner i samme periode i fjor.

Les også

Norwegian-sjefen vil ha flere fly: – Vi er mer konkurransedyktige enn på lenge

Motvind

Hans Jørgen Elnæs, flyanalytiker og rådgiver i Winair, mener Norwegian møter litt motvind i november men at dette er også noe man ser i trafikktall fra andre flyselskaper i Europa, målt mot oktober.

Han peker på at Norwegian hadde 200.000 færre passasjerer i november mot foregående måned, og at både fyllingsgraden og enhetsinntektene er ned.

Hans Jørgen Elnæs, Winair.

– Dette viser at selv om Norwegian kutter litt i prisene så slår det ikke positivt ut i fyllingsgraden, som best kan forklares gjennom at etterspørselen faller både innenlands og på ruter til/fra destinasjoner i Europa, sier Elnæs til E24.

Han frykter den negative utviklingen vil fortsette i desember dersom omikron-situasjonen forverrer seg i Europa.

Norwegian hadde en inntekt per passasjerkilometer (yield) på 0,55 kroner i november, sammenlignet med 0,60 kroner i oktober, og 0,82 kroner i samme måned i fjor.

Enhetsinntekten, inntekten per tilbudte setekilometer (RASK), var på 0,42 kroner i november, sammenlignet med 0,50 kroner i oktober, og opp fra 0,37 kroner i samme periode i fjor.

Omikron

Bakom trafikktallene for november truer utviklingen av det muterte coronaviruset, omikron.

Som E24 skrev i helgen, kan det bidra til at Norwegian tar ned ytterligere kapasitet allerede på nyåret.

– Vi er jo forberedt på at det kan få en konsekvens i januar og februar, avhengig av hvordan dette utvikler seg, sier Norwegian-sjef Geir Karlsen til E24, og fortsetter;

– Vi har en viss fleksibilitet som vi vil benytte oss av. Hvis det er nødvendig så vil vi ta ned kapasitet gjennom den perioden.

Konsernsjef Geir Karlsen, Norwegian.
Les også

Frykter omikron-smell: – Den største utfordringen

Norwegian-sjefen var imidlertid «komfortabel» med resten av 2021.

– Det vi kan si er at Black Friday var bra hos oss også. November er ok, og desember ser ok ut, så får vi se hvordan dette (omikron, red.anm.) slår inn, sa Karlsen.

Les også

SAS-sjefen om omikron-konsekvenser: – La oss være ærlige, det er ingen som vet

Les også

Ville mistet pengemaskin ved Norwegian-konkurs: – Det første vi tenkte, var «hva kan vi gjøre?»

Les også

Er rådgiver for Flyr, eier aksjer i konkurrenten

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Kampen om luften
 2. Norwegian
 3. Trafikktall
 4. Fly
 5. Geir Karlsen
 6. Luftfart

Flere artikler

 1. Norwegian bekrefter trafikktallene: - Stadig flere ønsker å reise

 2. SAS-sjefen: – Vi står fortsatt foran utfordringer

 3. SAS-sjefen: – Etterspørselen og billettsalget har stabilisert seg

 4. Mener omikron avsporer SAS-comeback

 5. Passasjernedgang for Norwegian