Oppdretter skal bygge for milliarder - meglerhus venter nytt år med dundrende underskudd

Atlantic Sapphires utvidelse av laksefabrikken i Miami anslås å koste to milliarder kroner. SEB tror ikke oppdretteren har tilstrekkelig finansiering til å nå sine vekstmål, og venter at aksjen skal falle videre.

STORE PLANER: Atlantic Sapphire-gründer Johan Andreassen (t.v.), her med en ikke navngitt kollega, har ambisjoner om å produsere 220.000 tonn laks utenfor Miami. Neste byggetrinn skal øke kapasiteten til 25.000 tonn.
Publisert: Publisert:

Atlantic Sapphire falt to prosent på Oslo Børs fredag, etter å ha publisert en markedsoppdatering for desember torsdag kveld.

Selskapet står bak en storsatsing på landbasert oppdrett av laks i USA, og aksjen red lenge på en bølge av optimisme.

Nå har kursen rast tilbake til nivået fra børsnoteringen i mai 2018, og papirverdier for 9,6 milliarder kroner er forduftet siden toppen i februar i fjor.

Årsakene til kollapsen er flere utfordringer ved det nybygde anlegget i Miami, samt en ødeleggende brann ved selskapets pilotanlegg i Danmark.

I torsdagens oppdatering slår Atlantic Sapphire fast at det vil koste nær to milliarder kroner å gjennomføre en planlagt utvidelse av Miami-anlegget i 2022, som skal øke årlig produksjonskapasitet til 25.000 tonn laks.

Meglerhuset SEB spår at selskapet gjør opp marerittåret 2021 med et underskudd på over 850 millioner kroner, og estimerer et nytt underskudd på 462 millioner i inneværende år.

«Vi gjentar vårt syn at den nåværende finansieringen er utilstrekkelig for å realisere 2024-målene», skrev SEB i en analyse publisert i oktober, og har ikke gjort nevneverdige endringer i estimatene i etterkant av dette.

Ser nedside på 23 prosent

SEB-analytiker Bent Rølland har en salgsanbefaling på Atlantic Sapphire-aksjen med kursmål på 34 kroner, nesten 23 prosent under dagens aksjekurs.

Analytikeren har lenge frarådet å investere i selskapet, og peker blant annet på at det er i en tidlig utviklingsfase med høy driftsrisiko.

Mens snittet av meglerhusene som følger Atlantic Sapphire venter lønnsomhet fra 2023, tror ikke SEB dette vil skje før i 2024, og da med et knapt overskudd på 30 millioner kroner.

Innen den tid vil selskapet ha lagt bak seg et akkumulert underskudd på 2,4 milliarder kroner i årene 2019–2023, ifølge SEB.

Atlantic Sapphire hentet sist ny egenkapital i juni i fjor, da én milliard kroner ble skutt inn til en kurs på 98,6 kroner. Midlene skulle brukes til «delvis finansiering av fase 2».

Nå står kursen i underkant av 44 kroner.

Venter emisjon på 100 mill. dollar

Mens SEB ikke er konkrete på om de anser en ny emisjon som nødvendig, tror Pareto Securities at aksjonærene må belage seg på å åpne lommebøkene igjen.

– Jeg ligger inne med at Atlantic Sapphire trenger 100 millioner dollar i ny egenkapital, sier Pareto-analytiker Carl-Emil Kjølås Johannessen til E24.

Det tilsvarer rundt 890 millioner kroner med dagens dollarkurs.

Etter å ha fylt opp kassen før sommeren i fjor, gikk selskapet ut av første halvår med en kontantbeholdning på 89 millioner dollar.

Kassen ventes å være betydelig slankere når Atlantic Sapphire leverer tall for andre halvår 2021, etter nok et underskudd på driften og nye investeringer i fase 2.

– Jeg har ikke publisert oppdaterte estimater etter den siste oppdateringen på capex (investeringsbehov, red. anm.), men justert for et lavere beløp enn jeg ventet her, så var nok cash-beholdningen rundt 25 millioner dollar ved utgangen av året, sier Johannessen.

VENTER EMISJON: Pareto-analytiker Carl-Emil Kjølås Johannessen.

Har ikke hastverk

De største eierne i Atlantic Sapphire er gründerne Johan Andreassen og makker Bjørn Vegard Løvik gjennom deres felleseide selskap Alsco, samt aksjefondet Skagen Kon-Tiki og investor Runar Vatne.

Ingen av disse kjøpte aksjer i den nevnte emisjonen før sommeren, som hovedsakelig ble dekket av utenlandske investorer.

I sin siste presentasjon understreker selskapet at det har en fleksibel tilnærming til fremdriften for fase 2-utbyggingen.

Av den anslåtte kostnaden på to milliarder kroner, har Atlantic Sapphire foreløpig kun forpliktet seg til å investere drøye halvparten av dette beløpet.

«Nivå og tempo på investeringer i fase 2 styres av selskapet til den nødvendige kapitalen er kommittert», heter det i presentasjonen.

Selskapet skriver videre at fremdriften er i henhold til plan, og at man venter å være klar til å sette ut fisk i det nye anlegget ved slutten av inneværende år.

– Har vært flinke til å tiltrekke seg nye investorer

I slutten av januar venter Atlantic Sapphire å motta et forsikringsoppgjør på 33 millioner dollar etter brannen i Danmark.

– Jeg har hørt folk spekulere i at selskapet vil trenge en ny emisjon, men det blir snarere mindre sannsynlig etter denne hendelsen, når man ser på mengden kapital som frigjøres, sa Atlantic Sapphire-aksjonær Bjørn Wicklund til E24 i september i fjor.

Uavhengig av ny emisjon vil Atlantic Sapphire uansett ha behov for å øke belåningen, blant annet fra sin hovedbankforbindelse DNB, for å finansiere fase 2.

Johannessen i Pareto utelukker ikke at selskapet kan klare seg med mindre egenkapital om bankene er villig til å stille opp med mer gjeld.

– Jeg tror også dagens aksjonærbase har en ganske god løfteevne, og selskapet har jo også historisk vært flinke til å tiltrekke seg nye investorer, sier Johannessen.

– Ingenting har endret seg

Karl Øystein Øyehaug, finansdirektør i Atlantic Sapphire, opplyser i en e-post til E24 at selskapet har en klar og uttalt strategi om å finansiere fase 2-utbyggingen med en kombinasjon av kontanter på bok og bankgjeld.

«Dette har ikke endret seg», skriver Øyehaug, og viser til den nevnte kontantbeholdningen på 89 millioner dollar ved utgangen av første halvår, samt en gjeldspakke med DNB og Farm Credit på 200 millioner dollar, der 50 millioner dollar var trukket.

«Atlantic Sapphire forventer å oppnå lønnsom drift når vi kommer inn i ‘steady state’ produksjon fra fase 1 om et halvt år. Det vil si fra og med tredje kvartal 2022», skriver Øyehaug.

«Når vi begynner å slakte fase 2-volumer mot slutten av 2023, forventer vi en forbedring av marginene takket være store skalafordeler når den årlige produksjonen øker fra rundt 10.000 tonn sløyd vekt i fase 1 til ca. 25.000 tonn», legger han til.

Les også

– Ser ut som man har investert hos verdens mest uheldige mennesker

Les også

Brann i Atlantic Sapphire-anlegg i Danmark

Les også

Coronatrøbbel for oppdretter: Frykter å gå tom for oksygen til laksen

Les også

Milliardras i Atlantic Sapphire: – Flere uforutsette hendelser på kort tid

Publisert:
Gå til e24.no