Kryptobørsen Firi satser på 500.000 kunder i 2022
Etter kraftig vekst er målet til den norske kryptobørsen å firedoble kundeantallet, blant annet ved å utvide til Sverige og Danmark. – 2021 har vært en perfekt storm.
Kryptobørsen Firi, som for ett år siden besto av åtte gründere, er nå blitt til 57 ansatte med over 125.000 norske kunder, og den største kryptobørsen i Norden.
Målet for 2022 er å øke til 500.000 kunder.
– Det er viktig å sette et høyt mål og jakte på det, og vi mener det er fullt oppnåelig, sier daglig leder Thuc Hoang til E24.
Foreløpig er Firi bare i Norge, men Hoang forteller at de vil utvide i hvert fall til Sverige og Danmark i løpet av året.
– Markedet er langt fra mettet
Firi rykket i fjor fra konkurrenten NBX, Bjørn Kjos sin kryptobørs som ble notert på Oslo Børs før jul.
– Konkurranse er egentlig en fin gulrot for oss. Vi ser at flere aktører også utenfor Norge ønsker fotfeste i skandinaviske land, men ikke har klart det ennå. Markedet er langt fra mettet og mange kan spise av samme pai, sier Hoang.
Det anslås at rundt 400.000 nordmenn sitter på kryptovaluta, ikke langt under antallet som eier aksjer på 531.000.
Det har i første rekke vært unge menn som har investert i kryptovaluta i Norge, men Firi ser nå at alderssnittet stiger, spesielt etter at de lanserte en tjeneste som ligner fondssparing, med månedlige kryptoinvestering og automatisk skattekalkulering.
Et heftig år har endret finansbransjen – kanskje for alltid
Ikke børsnotering – ennå
Til tross for at Firi har blitt Nordens største kryptobørs, gikk de ikke med overskudd i 2021.
– Begrunnelsen er enkel: Vi investerer hardt i videre vekst, i ansettelser både i Norge, men også på tvers av landegrenser samt markedsføring, forklarer Hoang.
En av utfordringene nå er at det gjerne tar 3–4 måneder før selskapet får tak i nok folk når behovet oppstår.
Firi har ikke planer om å ta selskapet på børs «helt enda».
– Det betyr ikke at vi sier at vi aldri skal. Vi utelukker ingenting, men for oss akkurat nå er det viktig at vi fokuserer på å jobbe mot målene våre for 2022.
Bloomberg-kommentar: Derfor blir meme-aksjer verdifulle
Neste skritt blir e-pengekonsesjon
Firi har fått 2,9 millioner kroner i offentlig støtte fra Skattefunn i år, og fikk nesten like mye i fjor. Pengene skal blant annet gå til forskning på teknologi og systemer som kan hindre hvitvasking, svindel og terrorfinansiering.
– Det gjør at vi kan fortsette å invester mye mer, og at vi kan blir pionerer fordi vi sitter på en helt unik informasjon og teknologi. Det gjør det mulig å fortsette og samtidig bistå med informasjon og forståelse, sier Hoang.
Firi har nylig søkt Finanstilsynet om e-pengekonsesjon, for å kunne tilby flere typer tjenester, men tror det kan ta tid til tross for god dialog. Tilsynet har flere ganger advart mot tapsrisikoen i kryptovaluta.
– Det må være utfordrende for Finanstilsynet å holde tritt med den ekstreme utviklingstakten i krypto. Vi merket at utviklingen kom litt brått på i 2019, men vi ser nå at forståelsen allerede har kommet opp på et litt annet nivå, sier Hoang.
Han ønsker regulering som beskytter sluttbrukeren velkommen, så lenge den ikke hemmer innovasjon.
Bitcoin mest populært
I tillegg til bitcoin, som fortsatt er klar størst, finnes det et mylder av mer eller mindre seriøse kryptovalutaer.
– Bitcoin er foreløpig mest populært, og står for rundt 50 prosent av volumene våre, men andelen minker, forteller Hoang.
Å investere i mindre nykommere i kryptouniverset er forbundet med mer risiko, og krever at man setter seg godt inn i konseptene.
Firi tilbyr foreløpig handel i bitcoin, ethereum, litecoin, ripple, cardano og dai.
– Vi ønsker bare å tilby coins som er store og likvide nok til at folk skal kunne selge seg ut hvis de ønsker det, sier Hoang.
Enorme svingninger
Selv om verdien på bitcoin har gått i kraftige bølger, er det fortsatt en avkastning på rundt 60 prosent det siste året.
Firis inntjening er imidlertid ikke særlig rammet av de voldsomme verdisvingningene, da de har en kurtasje (gebyr) på 0,5 prosent på alle handler.
– Men vi merker det på markedsinteressen når prisen svinger både opp og ned, sier Hoang.
Firi har som mål å lære folk å investere, og Hoang understreker at de store svingningene i kryptovaluta krever mental tålmodighet. Han viser til at en av hovedegenskapene til kryptovaluta er å bevare verdier («store value»), i likhet med gull.
– Sånn sett har 2021 vært en perfekt storm, sier han.
Bitcoin-entusiast spår revolusjon: – Bitcoin blir verdt alt eller ingenting
– Mellommenn, ironisk nok
Bitcoin startet som en grasrotbevegelse, med et ideologisk mål om å fjerne mellommenn (som banker) ved betalinger, for å gjøre det enkelt, billig og uten sensur eller kontroll.
– Verden er ikke klar for det enda, svarer Hoang på spørsmål om ikke de nye kryptobørsene bare er en ny type mellommenn.
– Det er jo litt ironisk, men foreløpig er det en nødvendig kobling fra kryptovaluta til kroner, sier han videre.
Selv om det florerer med utenlandske kryptotilbud, har Firi opplevd at temaet for folk flest er «nesten gresk», og at det derfor er en fordel med lokale tjenester for å kunne hjelpe.