Kryptobørsen Firi satser på 500.000 kunder i 2022

Etter kraftig vekst er målet til den norske kryptobørsen å firedoble kundeantallet, blant annet ved å utvide til Sverige og Danmark. – 2021 har vært en perfekt storm.

VEKSTPLANER: Daglig leder Thuc Tuan Hoang i kryptobørsen Firi har store vekstambisjoner for 2022.
Publisert: Publisert:

Kryptobørsen Firi, som for ett år siden besto av åtte gründere, er nå blitt til 57 ansatte med over 125.000 norske kunder, og den største kryptobørsen i Norden.

Målet for 2022 er å øke til 500.000 kunder.

– Det er viktig å sette et høyt mål og jakte på det, og vi mener det er fullt oppnåelig, sier daglig leder Thuc Hoang til E24.

Foreløpig er Firi bare i Norge, men Hoang forteller at de vil utvide i hvert fall til Sverige og Danmark i løpet av året.

– Markedet er langt fra mettet

Firi rykket i fjor fra konkurrenten NBX, Bjørn Kjos sin kryptobørs som ble notert på Oslo Børs før jul.

– Konkurranse er egentlig en fin gulrot for oss. Vi ser at flere aktører også utenfor Norge ønsker fotfeste i skandinaviske land, men ikke har klart det ennå. Markedet er langt fra mettet og mange kan spise av samme pai, sier Hoang.

Det anslås at rundt 400.000 nordmenn sitter på kryptovaluta, ikke langt under antallet som eier aksjer på 531.000.

Det har i første rekke vært unge menn som har investert i kryptovaluta i Norge, men Firi ser nå at alderssnittet stiger, spesielt etter at de lanserte en tjeneste som ligner fondssparing, med månedlige kryptoinvestering og automatisk skattekalkulering.

Les på E24+

Et heftig år har endret finansbransjen – kanskje for alltid

Ikke børsnotering – ennå

Til tross for at Firi har blitt Nordens største kryptobørs, gikk de ikke med overskudd i 2021.

– Begrunnelsen er enkel: Vi investerer hardt i videre vekst, i ansettelser både i Norge, men også på tvers av landegrenser samt markedsføring, forklarer Hoang.

En av utfordringene nå er at det gjerne tar 3–4 måneder før selskapet får tak i nok folk når behovet oppstår.

Firi har ikke planer om å ta selskapet på børs «helt enda».

– Det betyr ikke at vi sier at vi aldri skal. Vi utelukker ingenting, men for oss akkurat nå er det viktig at vi fokuserer på å jobbe mot målene våre for 2022.

Les på E24+

Bloomberg-kommentar: Derfor blir meme-aksjer verdifulle

Neste skritt blir e-pengekonsesjon

Firi har fått 2,9 millioner kroner i offentlig støtte fra Skattefunn i år, og fikk nesten like mye i fjor. Pengene skal blant annet gå til forskning på teknologi og systemer som kan hindre hvitvasking, svindel og terrorfinansiering.

– Det gjør at vi kan fortsette å invester mye mer, og at vi kan blir pionerer fordi vi sitter på en helt unik informasjon og teknologi. Det gjør det mulig å fortsette og samtidig bistå med informasjon og forståelse, sier Hoang.

Firi har nylig søkt Finanstilsynet om e-pengekonsesjon, for å kunne tilby flere typer tjenester, men tror det kan ta tid til tross for god dialog. Tilsynet har flere ganger advart mot tapsrisikoen i kryptovaluta.

– Det må være utfordrende for Finanstilsynet å holde tritt med den ekstreme utviklingstakten i krypto. Vi merket at utviklingen kom litt brått på i 2019, men vi ser nå at forståelsen allerede har kommet opp på et litt annet nivå, sier Hoang.

Han ønsker regulering som beskytter sluttbrukeren velkommen, så lenge den ikke hemmer innovasjon.

IKKE METTET: Kryptobørsen Firi er ikke redd for konkurranse, for markedet er langt fra mettet tror de.

Bitcoin mest populært

I tillegg til bitcoin, som fortsatt er klar størst, finnes det et mylder av mer eller mindre seriøse kryptovalutaer.

– Bitcoin er foreløpig mest populært, og står for rundt 50 prosent av volumene våre, men andelen minker, forteller Hoang.

Å investere i mindre nykommere i kryptouniverset er forbundet med mer risiko, og krever at man setter seg godt inn i konseptene.

Firi tilbyr foreløpig handel i bitcoin, ethereum, litecoin, ripple, cardano og dai.

– Vi ønsker bare å tilby coins som er store og likvide nok til at folk skal kunne selge seg ut hvis de ønsker det, sier Hoang.

Verdien på bitcoin har gått i bølger gjennom det siste året.

Enorme svingninger

Selv om verdien på bitcoin har gått i kraftige bølger, er det fortsatt en avkastning på rundt 60 prosent det siste året.

Firis inntjening er imidlertid ikke særlig rammet av de voldsomme verdisvingningene, da de har en kurtasje (gebyr) på 0,5 prosent på alle handler.

– Men vi merker det på markedsinteressen når prisen svinger både opp og ned, sier Hoang.

Firi har som mål å lære folk å investere, og Hoang understreker at de store svingningene i kryptovaluta krever mental tålmodighet. Han viser til at en av hovedegenskapene til kryptovaluta er å bevare verdier («store value»), i likhet med gull.

– Sånn sett har 2021 vært en perfekt storm, sier han.

Les også

Bitcoin-entusiast spår revolusjon: – Bitcoin blir verdt alt eller ingenting

– Mellommenn, ironisk nok

Bitcoin startet som en grasrotbevegelse, med et ideologisk mål om å fjerne mellommenn (som banker) ved betalinger, for å gjøre det enkelt, billig og uten sensur eller kontroll.

– Verden er ikke klar for det enda, svarer Hoang på spørsmål om ikke de nye kryptobørsene bare er en ny type mellommenn.

– Det er jo litt ironisk, men foreløpig er det en nødvendig kobling fra kryptovaluta til kroner, sier han videre.

Selv om det florerer med utenlandske kryptotilbud, har Firi opplevd at temaet for folk flest er «nesten gresk», og at det derfor er en fordel med lokale tjenester for å kunne hjelpe.

Les også

Kryptobørs henter 12 millioner: – Hatt noen veldig gode måneder

Les på E24+

Dette bør du vite for å unngå straffeskatt på kryptovaluta

Les på E24+

Vurderer du å ansette kryptoeksperter? Dette er hodejegernes beste tips

Publisert:
Gå til e24.no