Tesla-spekulanten

For noen år siden samlet Bruce Burnworth (72) rabattkuponger og hadde mistet troen på fremtiden. Så gjorde han et risikabelt aksje-veddemål. Det glohete markedet kan skape store fristelser, advarer eksperter.

 • Linn Kongsli Hillestad
 • Jason Henry (Foto)
Publisert:

SAN FRANCISCO (E24): Én artikkel snudde livet på hodet for Bruce Burnworth. En kronikk, ført i pennen av forfatter og Silicon Valley-gründer Tony Seba, som handlet om fremtiden for el-biler og selvkjørende biler.

– Jeg leste artikkelen og tenkte: Han har rett. Dette kommer til å bli enormt, sier Burnworth til E24.

Ett år senere, i 2018, kjøpte han seg en Tesla. Så, i desember 2019, bestemte han seg for å investere i selskapet bak bilen. Han betalte litt over 200.000 kroner for kjøpsopsjoner, som gir rett til å kjøpe aksjer til en forhåndsbestemt pris i en gitt periode.

– I august året etter hadde kursen skutt i været, sier 72-åringen.

Innskuddet hans på 200.000 kroner var blitt til 15 millioner.

Dette er ikke første gang den tidligere sivilingeniøren handlet i opsjonsmarkedet, et marked hvor investorer kan beskytte seg mot tap, men også inngå ekstremt risikofylte veddemål (se forklaring i faktaboks under).

For rundt ti år siden kjøpte Burnworth kjøpsopsjoner i teknologiselskapene Micron Technology og Intel. Først tjente han nesten åtte millioner kroner. Så tapte han alt.

– Jeg lærte av den erfaringen, sier han i dag.

– For det første lærte jeg hvordan man kan bruke opsjoner. For det andre lærte jeg at du ikke kan investere alle pengene dine i de mest risikable opsjonene.

Nå anslår Burnworth at han har brukt cirka 10.000 timer på å researche Tesla. Hver dag tilbringer han rundt 3–4 timer på å lese seg opp og kommunisere om selskapet med andre, deriblant sine rundt 5600 Twitter-følgere.

Investeringsstrategien er å utøve opsjonene, det vil si kjøpe aksjene innen fristen, og så holde på dem på lang sikt.

– Jeg er ingen passiv eller vanlig investor. Jeg bruker opsjoner aggressivt for å akselerere kjøp av Tesla-aksjer, sier 72-åringen.

– Vær så snill og ikke gjør som meg. Det er altfor risikabelt.

Enorme svingninger

Bare dager før intervjuet med E24 hadde Elon Musk begynt sitt nedsalg av Tesla-aksjer etter en avstemning på Twitter. Det fikk store konsekvenser for selskapets aksjekurs - og gir et godt bilde på Burnworths følsomhet for kortsiktige bevegelser i markedet.

– På tirsdag tapte jeg ni millioner dollar, tror jeg. I dag er jeg opp fire millioner dollar før frokost, sier han.

– Det er bare enorme svingninger.

De siste årene har imidlertid pilene stort sett pekt rett til værs for Tesla. I løpet av tre år har aksjekursen steget med over 1.500 prosent.

Les også

Elon Musk selger Tesla-aksjer for enda en milliard dollar

Bilprodusenten ble en av pandemiens store børsvinnere, i likhet med mange av de andre store teknologiselskapene basert i Silicon Valley.

De har gjennomgått svingninger, men dratt børsene oppover de siste årene.

Og når markedet er hett, kan det by på farlige fristelser, fordi investorer gjerne tar større risiko, påpeker den anerkjente finansprofessoren Aswath Damodaran ved NYUs Stern School of Business.

– Vi har et marked som har gått oppover i fem år på rad, og hver gang markedene har gått opp, har folk en tendens til å låne mer penger og kjøpe flere opsjoner, sier Damodaran, som er regnet som en nestor innen verdisetting.

– Og så når markedene faller, slikker de sårene sine og sier «det vil jeg aldri gjøre igjen». Og så gjentar syklusen seg om og om igjen.

Damodaran sammenligner opsjoner med Lotto-kuponger, og det er minimal sannsynlighet for at småaksjonærer vil trekke vinnerloddet, mener han. Derfor gjør de best i å holde seg unna.

– Private investorer som spiller med opsjoner, vil bli brent, slår han fast.

Les også

Juks og bedrag i Silicon Valley

Finansprofessor Robert R. Johnson ved Heider College of Business på Creighton University påpeker at opsjonsmarkedet er et nullsumspill.

Hvis noen vinner, er det noen andre som taper.

Johnson synes Tesla er et godt eksempel på at aksjonærer ikke nødvendigvis handler rasjonelt.

– Hvis du ser på inntekter og grunnleggende informasjon om Tesla, kan du ikke rettferdiggjøre aksjekursen, sier han.

Finansprofessoren påpeker at aksjemarkedet ofte er styrt av fortellinger. I Teslas tilfelle dreier det seg om en forestilling om at Elon Musk er et geni og at el-biler vil ta over hele markedet, mener han.

– Folk sidestiller elektriske biler med Tesla, og mange forstår ikke engang hvor mye tid og penger de tradisjonelle bilprodusentene legger i el-biler, sier han.

– Men for å rettferdiggjøre Teslas aksjekurs, må Tesla være den ultimate vinneren i elbilkonkurransen. Og jeg tror ikke det nødvendigvis er tilfellet. Jeg tror det kommer til å være mange vinnere.

– En kult

Blant Teslas aksjonærer finnes en rekke lojale småsparere. Flere har fulgt Elon Musk i mange år på hans vei mot rikdom - og er selv blitt millionærer på ferden.

– Det er som en kult, og det kan du sitere meg på, sier finansprofessor Robert R. Johnson.

Alle de amerikanske aksjonærene E24 har snakket med, sier at selskapets miljøprofil har vært essensiell for at de valgte å investere.

– Jeg er en miljøforkjemper og vil gå i bresjen for nye transportformer, sier Laura Goldman (63), som investerte i Tesla-aksjer i 2010.

Nå er hun blitt dollarmillionær.

GOD INVESTERING: Laura Goldman har Tesla-aksjer verdt over en million dollar.

Bruce Burnworth hadde først som mål å tjene rundt 35 millioner kroner så han kunne leve et godt liv som pensjonist. Så oppnådde han det målet. Da tenkte han at han kunne hjelpe barna sine med å kjøpe hvert sitt hjem. Så oppnådde han det målet.

– Da tenkte jeg at jeg må gjøre noe for å gjøre verden bedre.

Nå har 72-åringen stiftet den ideelle stiftelsen Healthy Soil Biomes. Den har som formål å spre kunnskap om regenerativt landbruk, hvor man dyrker jorden på en annen måte enn det som i dag er konvensjonelt.

Målet er å gi næring tilbake til utarmet jord og å trekke CO2 fra luften og ned i bakken.

– Da jeg skjønte hvor bra dette er for jorden, fant jeg ut at jeg var nødt til å bruke pengene mine på det, sier Burnworth.

Les også

Sonya har tre jobber, men ikke råd til et ordentlig hjem

Han har blant annet inngått et samarbeid med det statlige universitetet i Chico for å dokumentere fordelene ved denne typen landbruk.

– For noen år siden var jeg ganske motløs. Det er så mye konflikt og forurensing. Ting så ut til å falle fra hverandre, og alt var bare ille, sier han.

– Så begynte jeg å investere i Tesla, og jeg innså at vi har en mulighet til å gjøre verden bedre.

Burnworth er også medlem av et eget forum for Tesla-investorer som vil endre verden. De er ennå på idéstadiet og opererer derfor fortsatt litt under radaren, ifølge den velstående aksjonæren.

– Dette er en gruppe mennesker som har tjent titalls millioner hver på Tesla, og vi jobber med å bruke de midlene til å gjøre verden til et bedre sted, sier Burnworth.

– Jeg tror ikke Elon forstår hvor stor innflytelse han har på verden. Eller kanskje gjør han det.

Les mer av E24s USA-dekning her.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. E24 i Silicon Valley
 2. Tesla
 3. Aksjer
 4. Børs og marked
 5. Teknologi
 6. Silicon Valley
 7. Elon Musk

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Laura kjøpte Tesla-aksjer i 2010. Nå er hun mangemillionær

 2. Betalt innhold

  Dette bør du vite om derivater: – Feil bruk kan koste deg dyrt

 3. Elon Musk saksøkes for kjøp av Twitter-aksjer

 4. Twitter-brukere stemte for Musks milliardsalg: Norsk investor er ikke bekymret

 5. Betalt innhold

  Slik kan Musk bla opp 400 mrd. for Twitter