NTS-aksjonærgruppe vil kaste Helge Gåsø som styremedlem

Gåsø er største aksjonær i det Oslo Børs-noterte oppdrettskonsernet, der det nå foregår en maktkamp.

Illustrasjonsfoto. Laksekjempen NTS har en markedsverdi på 13,6 milliarder kroner.
Publisert:

Aksjonærgruppen i NTS, som representerer over 50 prosent av aksjene og vil kjøpe opp resten, har tidligere fremsatt et krav om ekstraordinær generalforsamling 21. januar for å velge nye styremedlemmer.

I en innkalling tirsdag kveld fremgår det at aksjonærgruppen, med blant annet aksjonærene Nils Williksen as, Terboli Invest as og Rodo Invest as, har kommet med følgende styreforslag:

  • Hans Martin Storø (Ny styreleder)
  • Nils Martin Williksen (Nestleder)
  • Vibecke Bondø
  • Roald Dolmen
  • Solvår Hallesdatter Hardesty (Nytt styremedlem)
  • Håvard Magne Jakobsen (Nytt styremedlem)
  • Sunniva Nicolaisen
Les også

Maktkamp i laksegigant: – Ikke sikkert dette er siste bud

Vil bytte styreleder

Dette betyr at aksjonærgruppen ønsker å kaste de nåværende styremedlemmene Helge Gåsø og Anders Gåsø, samt bytte ut styreleder Odd Reidar Øie. Sistnevnte ble utnevnt som styreleder i mai i fjor.

Helge Gåsø er største eier i NTS gjennom Gåsø Næringsutvikling, som eier 37 prosent av aksjene. Anders Gåsø er sønnen hans.

Aksjonærgruppen har tidligere uttalt at de med tilbudet vil «beskytte og videreutvikle aksjeverdier», og at de vil «videreføre sondering av alternativer» for aksjonærene fremover – inkludert muligheten for å selge aksjene.

Aksjonærene skrev at de også vil «forbedre eierstyringen og selskapsledelsen» da planene om budet ble kjent tidligere denne uken.

E24 har denne uken vært i kontakt med flere representanter for aksjonærgruppen, men ingen ønsket å utdype kritikken ytterligere.

At gruppen allerede kontrollerer over 50 prosent av aksjene innebærer at den har såkalt vanlig flertall, og dermed står fritt til å gjennomføre ønskede endringer i styrerommet.

NTS sitter med kontrollerende eierposter i to børsnoterte selskaper, Norway Royal Salmon og brønnbåtrederiet Frøy.

– Helt sikkert flere kjøpere der ute

Pareto-analytiker Carl-Emil Kjølås Johannessen har spådd en budkamp om NTS, men tror et slikt scenario avhenger av hva Gåsø velger å gjøre.

Gåsøs aksjepost verdsettes til 4,9 milliarder kroner. Han har bygget seg opp som brønnbåtreder etter en oppdrettskonkurs i 2003.

Hvis Gåsø ikke vil selge, er det vanskeligere å se for seg at en stor aktør kommer inn og kjøper gruppens aksjer, mener Johannesen.

– Hvis de får kjøpe posten til Gåsø er det helt sikkert flere kjøpere der ute, mener han.

Publisert:

Her kan du lese mer om