Veddemålene på Tesla-knekk faller videre i år

Rentefrykten som tynger tek-aksjer gjør at spekulantene som fortsatt vedder mot Tesla på børs er i pluss for året så langt.

Tesla-sjef Elon Musk har det siste året beveget aksjekursen betydelig gjennom ulike Twitter-meldinger, blant annet da han hadde en avstemning om hvorvidt han skulle selge aksjer.
Publisert: Publisert:

Tesla var lenge blant aksjene som hadde høyest veddemål på kursfall mot seg gjennom shortsalg, men situasjonen har snudd fullstendig.

Nå er kun 2,7 prosent av de utestående Tesla-aksjene i fri flyt lånt ut til shortsalg, der investorer tjener penger hvis aksjekurser faller og motsatt taper dersom de stiger, ned fra rundt 20 prosent på starten av 2020.

Det fremgår i tall fra det amerikanske analysebyrået S3 Partners, som viser at short-nivået har tikket nedover den siste tiden.

På grunn av den høye markedsverdien til Tesla, tilsvarer shortsalget fortsatt over 20 milliarder dollar, eller over 175 milliarder kroner.

Shortselgerne i Tesla-aksjen har svidd seg kraftig på grunn av den store kursoppgangen i selskapet de siste årene.

Siden årsskiftet har elbilaksjen imidlertid falt rundt 15 prosent og påført de nåværende shortselgernes posisjoner et hopp på over 140 millioner dollar, eller rundt 1,2 milliarder kroner, ifølge S3 Partners-tallene.

Kursfallet forklares blant annet med den økte frykten for høyere renter, som spesielt tynger aksjer som har den store inntjeningen i fremtiden.

Kritisk toppsjef

Tesla har tidligere blitt omtalt som «alle shortskvisers mor», og ved flere anledninger de siste årene har shortskvis blitt brukt til å forklare kursoppgang i elbilaksjen.

En shortskvis er noe som skjer i aksjer som har en stor andel investorer som vedder på kursfall. Når slike aksjer plutselig stiger, faller verdien av disse investeringene, og dette kan føre til at shortselgerne enten ønsker eller blir tvunget til å kvitte seg med posisjonen.

Det skaper et unaturlig stort positivt trykk på aksjen, som gjerne fører til en betydelig kursoppgang.

Tesla-sjef Elon Musk har tidligere gått hardt ut mot short-spekulantene i selskapets aksje, og har på Twitter pekt på at han mener de kommer til å «brenne seg».

Blant Teslas kjente aksjonærer er fondsprofilen Cathie Wood gjennom sine ARK-fond, som også har falt tungt i år på grunn av tek-uroen på Wall Street.

Les også

Kokk eier Tesla-aksjer for åtte millioner: – Kritikerne graver ikke dypt nok

Leverte rekordmange biler i 2021

Både fjerde kvartal og 2021 sett under ett ble et rekordår for elbilprodusenten, ifølge tall fra tidligere i januar.

Tesla leverte 308.000 elbiler i fjerde kvartal i fjor.

I tredje kvartal i fjor leverte selskapet 241.300 biler, noe som frem til fjerde kvartal var det høyeste antallet for en tremånedersperiode.

Totalt leverte selskapet 936.172 biler i 2021, opp fra 499.550 i 2020, en økning på 87,4 prosent.

Antallet er betydelig over anslag fra analytikere på Wall Street. Ifølge Factset spriket analytikerestimatene mellom 245.000 og 292.000 biler levert, ifølge CNBC.

Publisert: