Den nye Flyr-sjefen: – Vi snur hver eneste stein for å kutte pengebruken

De neste månedene blir «utfordrende», ifølge den nye sjefen i Flyr, som sier at «kunsten blir å tape så lite som mulig».

TAR OVER SPAKENE: Brede Huser rykker opp fra finansdirektør til toppsjef i Flyr.
Publisert: Publisert:

– Jeg fikk et tilbud med svært kort svarfrist, sier den nye Flyr-sjefen Brede Huser til E24. Han sier at han ikke ønsker å «diskutere personalprosesser».

Fredag varslet Flyr at Tonje Wikstrøm Frislid går av som toppsjef etter at hun har ledet nykommeren i norsk luftfart siden 2021.

Ny toppsjef er Huser. Han tar over sjefsstolen i et flyselskap som har havnet under stort finansielt press.

Manglende lønnsomhet har tvunget Flyr til å kutte kraftig i rutene i Norge, permittere halvparten av de ansatte og selge aksjer til ett øre stykket for å etterfylle kassen.

Les også

Avgått Flyr-sjef får med seg 1,3 millioner kroner ut døren

– De neste månedene blir utfordrende

– Det viktigste for Flyr er at vi leverer på vår nye forretningsplan, slik at vi blir et finansielt bærekraftig flyselskap, sier Huser.

Han sier at Flyr er «godt i rute» med kostnadsreduksjoner selskapet skal oppnå gjennom vinteren, og at det er «god respons» på billettsalget.

– Det viktigste er å redusere «cash burn» gjennom vinteren. Alle flyselskaper taper penger om vinteren, samtidig som alle tjener penger om sommeren. Kunsten blir å tape så lite som mulig.

Les også

Flyr-ansatte kjemper for arbeidsplassene: – Det er beintøft

Huser sier at Flyr hadde planlagt å ha 12 fly i drift, men setter nå seks på bakken. Samtidig permitteres rundt halvparten av personalet.

– Vi snur hver eneste stein for å kutte pengebruken gjennom vinteren. Det er vinteren som er problematisk. Når vi kommer til våren og sommeren igjen, så er vi tilbake i et mer normalisert marked.

– Neste vinter har vi en plan på som vi har begynt å implementere. Så neste vinter skal ikke bli et problem. Det er de neste fire-fem månedene som blir utfordrende for oss, sier Flyr-sjefen.

Les også

89 av 150 «redningsmenn» ute av Flyr: – Altfor mange som bare skulle flippe

– Vil du gjøre noe annerledes enn din forgjenger?

– Det jeg er opptatt av er å snakke om hva vi i Flyr skal gjøre sammen fremover. Det vi skal gjøre er å fortsette å levere på forretningsplanen, som også investorene har stilt seg bak.

– Jeg takket ja til å bli leder for Flyr, og det er fordi jeg har tro på at dette selskapet har livets rett, sier Huser på spørsmål om selskapets muligheter for å overleve.

Pengenød

Fortsatt er det uvisst om selskapet vil komme i mål med en finansieringsplan som skal sikre opp mot 700 millioner kroner i friske penger.

250 millioner kroner er sikret gjennom det første steget av planen. Men det holder ikke lenger enn til utgangen av første kvartal neste år, har Flyr varslet.

Og strukturen i finansieringsplanen er slik at det kun er lønnsomt for investorene å bli med på de neste stegene dersom kursen holder seg over ett øre.

I dag har kursen falt til 0,59 øre, en kurs som kan gjøre det vanskelig for Flyr å få inn resten av pengene.

Det neste steget er en såkalt reparasjonsemisjon.

Der kan aksjonærer som ikke deltok i den første kapitalinnhentingen kjøpe aksjer for opp mot 100 millioner.

– Hvor mye over ett øre må aksjekursen for at det skal være realistisk å hente 100 millioner i reparasjonsemisjonen?

– Vi jobber nå for fullt med å planlegge de neste stegene i vår finansieringsprosess. Det første elementet der er reparasjonsemisjonen.

– Vi er ikke avhengig av å gjennomføre den. Vi står selvfølgelig sterkere, men vi er ikke avhengig av å gjennomføre den, sier Huser.

Uten reparasjonsemisjonen vil det maksimale beløpet Flyr kan hente inn, falle fra 700 til 500 millioner kroner.

– 500 millioner holder mer enn nok. Selvfølgelig ønsker jeg at vi får inn alle de 700 millionene, for da vil vi stå sterkere finansielt sett. Men vi er ikke avhengig av å få inn alle de 700.

– Hvor mye må dere ha inn for at det skal gå bra?

– Som vi har kommunisert til markedet tidligere, så vil 430 millioner være mer enn tilstrekkelig for at vi skal komme oss gjennom vinteren og deretter kunne levere positive resultater fra 2024.

– Hva gjør dere hvis ikke kursen kommer over ett øre igjen?

– Vi er sterke i troen på at vi skal levere på vår nye forretningsplan, og at det vil være grunnlag for å overbevise investorene.

– Har dere noen reserveplan hvis ikke finansieringsplanen går som tenkt?

– Min rolle innebærer at jeg kontinuerlig søker alle former for finansiering. Det er et løpende arbeid, uavhengig av finansieringsplanen, å utforske alle alternativer.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om