Analytiker om SAS-avtale: – Markerer et skritt tilbake for spareprogrammet

SAS kom nylig til enighet med kabinansatte om lønnsøkning på 3,7 prosent. Analytiker mener avtalen rammer spareprogrammet til flyselskapet.

– VIKTIG: SAS kalte enigheten med kabinansatte viktig, men analytiker stiller spørsmål ved den.
Publisert:

«Den nylig inngåtte avtalen med norske kabinansatte inkluderer lønnsøkninger og ikke nye effektivitetsgevinster. Sett fra vår side markerer det et skritt tilbake for SAS Forward-planen», skriver Sydbank-analytiker Jacob Pedersen.

Det tapstyngede flyselskapet la i februar frem spareprogrammet «SAS Forward». Det innebærer årlige kostnadskutt på 7,5 milliarder svenske kroner, i tillegg til omgjøring av gjeld til aksjer og innhenting av frisk kapital.

Det ble tirsdag kveld enighet etter frivillig megling mellom SAS Norge og de norske kabinforeningene. Pressesjef i SAS, Tonje Sund, kommenterer følgende om Pedersens utspill:

«Vi har i den nye avtalen fått justert noen punkter med tanke på effektivisering. Kabinforeningene i Norge har også levert effektiviseringer de seneste årene, og dette arbeidet skal fortsette videre», skriver hun i en epost.

Jacob Pedersen

Avtalen sikrer medlemmene i de norske kabinforeningene en lønnsøkning på 3,7 prosent fra 1. januar 2023.

Lønnsøkningen følger frontfaget, ifølge SAS.

Den nye kollektivavtalen varer frem til 31. mars 2024.

Den innebærer i stor grad en forlengelse av eksisterende avtalevilkår fra 2020, med enkelte mindre endringer, ifølge SAS.

– Hvis ikke nå, når da?

Kabinpersonalet ga innrømmelser i 2020. Pedersen skriver at han likevel hadde håpet på at SAS fikk flere «skjellsettende» forbedringer nå under Chapter 11Chapter 11en amerikansk rettsprosess der et kriserammet selskap i en periode er beskyttet mot at kreditorer slår det konkurs.

«Hvis ikke nå under konkursbeskyttelse, når da?», spør Pedersen.

Avtalen med det norske kabinpersonalet øker ifølge Pedersen heller ikke sannsynligheten for å få massive forbedringer forhandlet hjem med det svenske og danske kabinpersonalet.

Det svenske og danske kabinpersonalets avtaler utløper i utgangen av mars 2023, like før påskeferien.

SAS: – Viktig

SAS og deres kabinansatte har møttes til frivillig megling hos riksmegleren flere ganger de siste ukene. Men mandag møttes partene for det som ble uttalt som et «siste forsøk» om å komme til enighet.

– Det er viktig at vi fikk denne avtalen, for våre reisende og juletrafikken, sa pressesjef Tonje Sund i SAS tirsdag.

Pedersen er mer positiv til leasingavtalene flyselskapet har meldt om i flere runder den siste tiden.

«Uavhengig av kabinavtalen, holder de oppmuntrende fremskritt i leasingavtalene den samlede SAS Forward-planen på sporet», skriver Pedersen.

SAS har i løpet av høsten blitt enig med leasingselskaper om å endre leievilkårene for flere titalls fly som en del av prosessen med konkursbeskyttelse.

– Vi har oppnådd 1 milliard svenske kroner i innsparelser. Kundene vil ikke merke det, men det er viktige nyheter for oss, sa SAS-sjef Anko van der Werff til E24 i forrige uke.

Nytt milliardtap

Pedersens uttalelser kommer i et notat analytikeren har lagt frem etter at SAS la frem kvartalsrapporten onsdag.

SAS endte det regnskapsmessige fjerde kvartal med et underskudd på 1,2 milliarder svenske kroner, en nedgang fra et underskudd på 744 millioner svenske kroner på samme tid i fjor.

Før skatt var tapet på 1,7 milliarder svenske kroner i perioden, ned fra 945 millioner svenske kroner.

SAS har avvikende regnskapsår som løper fra 1. november til 31. oktober, og la derfor frem tall for fjerde kvartal onsdag.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om