Nedgang på Asia-børsene før rentemøter

De store børsene i Asia starter uken nedover før en rekke rentehevinger er ventet å komme på løpende bånd de neste dagene.

Bank of Japan, Bank of England, Federal Reserve og Norges Bank er blant sentralbankene som samler seg denne uken.
Publisert:

Børsene i Asia er stort sett på vei nedover mandag morgen. Shanghai-børsen skiller seg samtidig ut med forsiktig oppgang.

Slik ser bildet ut litt etter klokken 05.00 norsk tid:

  • Hang Seng i Hongkong ned 0,78 prosent
  • Shanghai Composite opp 0,08 prosent
  • Kospi i Seoul ned 0,09 prosent
  • FTSE Straits Times i Singapore ned 0,09 prosent
  • ASX 200 i Sydney ned 0,11 prosent

Også indeksene på Wall Street faller i handelen utenfor åpningstid. S&P 500-indeksen falt for øvrig nær fem prosent i forrige uke, mens markedet venter på en rekke rentebeslutninger.

Sentralbanktung uke

I likhet med Federal Reserve i USA, skal også Bank of Japan og Bank of England holde rentemøter i løpet av de kommende dagene. Det samme gjelder Norges Bank – og Riksbanken i Sverige.

På onsdag runder Fed av sitt rentemøte, og det er brede forventninger om at det kommer en heving. Markedet spekulerer nå i hvor stor hevingen blir. Flertallet av analytikerne tror at oppjusteringen blir på 0,75 prosentpoeng – men noen har også tatt til ordet for et helt prosentpoeng.

– Det som taler for 100 basispunkter er at arbeidsmarkedet i USA fortsatt er svært stramt, og at kjerneinflasjonen er over seks prosent. Fed bør sette opp renten veldig mye for å ta ned inflasjonsforventningene. Det er argumentet for, sa sjeføkonom i Danske Bank, Frank Jullum, til E24 denne helgen.

Selv holder han en knapp på 0,75 prosentpoeng. Det blir i så fall den tredje gangen i år at den amerikanske nøkkelrenten blir hevet så mye.

Venter stor heving i Storbritannia

Bank of Englands rentemøte rundes for øvrig av på torsdag – samme dag som Norges Bank. Møtet har fra før blitt utsatt i forbindelse med dronning Elisabeths død.

Her er det ventet en heving på 0,5 prosentpoeng for andre gang på rad, ifølge konsensusestimatet fra Reuters. Men flere økonomer nyhetsbyrået har snakket med åpner også for en heving på 0,75 prosentpoeng.

Bank of England har fra før løftet renten til 1,75 prosent, det høyeste på 27 år. Samtidig er inflasjonen mer enn fem ganger sterkere enn sentralbankens mål på to prosent. Ved forrige korsvei, i juli, lå den britiske inflasjonen på 10,1 prosent, det høyeste siden 80-tallet.

Den nyinnsatte statsministeren, Liz Truss, har på sin side introdusert en krisepakke i møte med høye energipriser, noe som har dempet forventningene for inflasjonen fremover, ifølge Reuters.

I en tidligere versjon av denne saken sto det at Japan-børsen var åpen mandag. Dette stemmer ikke, børsen holder stengt i forbindelse med høytidsfeiring.

Publisert:
Gå til e24.no