KLP kaster ut to amerikanske selskaper

Flyktningmottakselskapene Core Civic og Geo Group utelukkes av KLP og KLP-fondene.

Kiran Aziz er leder for ansvarlige investeringer i KLP.
Publisert: Publisert:

De to selskapene utelukkes for å bryte menneskerettighetene og arbeidstagernes rettigheter ved flyktningmottakene deres, skriver KLP i en pressemelding.

– De to selskapene driver flyktningmottak i flere delstater i USA og er blant de største aktørene innen sikkerhetstjenester. Flyktninger på enkelte av mottakene blir holdt mot sin vilje og uten rettslig grunnlag. Slike tilfeldige fengslinger er brudd på folkeretten, sier Kiran Aziz, som er leder for ansvarlige investeringer i KLP Kapitalforvaltning i meldingen.

Før beslutningen eide KLP og KLP-fondene aksjer for rundt fire millioner kroner. Disse aksjene er nå solgt, opplyser KLP.

Les på E24+

Edvard (73) trosser ekspertenes råd: Handler kun i favorittaksjen sin

KLP har gjennom dialog med selskapene forsøkt å påvirke dem uten resultat. Pensjonsgiganten mener selskapene har vist «liten forståelse» for anklagene mot dem, og forklarer at selskapene har «nektet for kritikkverdige forhold».

– At selskapene har brutt flere av de viktigste menneskerettighetene over lang tid er dokumentert av flere menneskerettighetsgrupper. De er også fulgt opp av statlige aktører som riksadvokaten i delstaten Washington. Bruddene omfatter uforsvarlige boforhold, manglende helsestell for innsatte med livstruende sykdom, slavelignende arbeidsforhold og seksuelle overgrep, sier Aziz i meldingen.

Hun forklarer at virksomheten til de to selskapene «utgjør en uakseptabel risiko» for å bidra til brudd på KLPs retningslinjer.

– Vår vurdering er at det er stor risiko for at menneskerettighetsbruddene vil fortsette og derfor ekskluderer vi selskapene, sier Aziz.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om