«Dr. Doom» om Fed: – Uansett hva de gjør, så ender de opp i trøbbel

Nouriel Roubini, som ble kjent etter å ha forutsett finanskrisen i 2008, mener at Fed er for sent ute med å finne en løsninger som forhindrer alvorlige økonomiske konsekvenser for USA.

Økonomiprofessor Nouriel Roubini. Her fotografert på Skagens finanskonferanse i 2020.
Publisert: Publisert:

Det amerikanske banksystemet er i en farlig posisjon, og sentralbanken Federal Reserve (Fed) vil tape uansett hva den gjør med styringsrenten, mener økonomiprofessor Nouriel Roubini, kjent som «Dr. Doom», skriver Markets Insider.

Roubini har fått kallenavnet «Dr. Doom» for sine pessimistiske prognoser etter at han forutså finanskrisen tilbake i 2008.

Les på E24+

Bankaksjonærenes utbyttevår har blitt mindre trygg

Nå advarer han om konsekvensene som kan komme som følge av kollapsen til Silicon Valley Bank.

– Det er et ekstremt farlig øyeblikk, fordi det nå er betydelig stress i deler av det amerikanske banksystemet i en tid hvor inflasjonen fremdeles er for høy, sa han i et intervju med Bloomberg TV fredag.

Roubini sier at det etterlater sentralbanken i en tap-tap-situasjon, ettersom Fed dras mellom å bekjempe inflasjonen, som kan gjøres ved å heve renten, og å senke finansiell volatilitet, som sentralbanken kan gjøre ved å lette på renten.

Ender opp i trøbbel

«Dr. Doom» advarer samtidig om at det å heve rentene mer kan utløse mer ustabilitet ved å ryste banksystemet. Han sier også at at det å senke rentene som et svar på bankkrisen kan føre til at man mister grepet om inflasjonen igjen, som igjen kan føre til en stagflasjonær krise.

Stagflasjon beskriver en økonomi som stagnerer samtidig som det er høy inflasjon, en situasjon som det er vanskelig for sentralbankene å håndtere.

– På en måte så er sentralbanken fortapt om de gjør det, og fortapt om de ikke gjør det, sier han.

Les også

Sjeføkonomer tror boliglånsrenten kan bli høyere

Professoren mener at dette dilemmaet, kombinert med et økende gjeldsnivå, gjør at USA er på vei mot resesjon.

«Dr. Doom» har også tidligere advart mot stagflasjonær gjeldskrise, og spådd at aksjemarkedet kan falle ytterliggere 30 prosent mens USA kjemper mot høy inflasjon og gjeldsproblemer.

– Jeg tror at uansett hva de gjør, så ender de opp i trøbbel. På dette tidspunktet er det for sent å finne en løsning som forhindrer en hard landing og alvorlige økonomiske påkjenninger, sier Roubini.

Spenning rundt rentemøte

Hva som skjer med den amerikanske renten får vi svar på onsdag, når Federal reserve kommer med neste rentebeslutning.

DNB Markets skriver i sin morgenrapport mandag at de forventer at Fed hever renten med 0,25 prosentpoeng. De skriver videre at det derimot ikke er åpenbart at Fed vil følge etter den europeiske sentralbanken som trosset bankuroen og hevet renten med 0,5 prosentpoeng torsdag.

Styringsrenten ligger nå på et intervall mellom 4,5–4,75 prosent.

Ifølge CME Group priser markedet inn rundt 75 prosent sjanse for at Powell vil sette opp renten med 0,25 prosentpoeng, mot 25 prosent sannsynlighet for en uendret styringsrente. Tallene har svingt mye den siste tiden, og var i dag tidlig på 50 prosent sjanse for hvert av de to utfallene.

Les også

Wall Street trosser bankuroen – krisebank stuper

Les også

Storbanken UBS kjøper kriserammede Credit Suisse

Publisert:

Her kan du lese mer om