Kraftig fall på Oslo Børs etter oljeprisfall og mer bankdrama

Hovedindeksen falt tungt fredag. Frykten strømmer samtidig tilbake i den europeiske banksektoren, og barberer markedsverdien til Deutsche Bank.

Publisert:

Oslo Børs endte dagen med forsiktig nedgang etter rentehevingen fra Norges Bank torsdag, og nedturen fortsatte på ukens siste handelsdag.

Hovedindeksen falt 2,93 prosent fredag.

63 av 68 aksjer på Hovedindeksen endte dagen med nedgang.

Les på E24+

Ukens Investtech: Kjøp disse tre aksjene

– Dette er resesjonssignal

Sjeføkonom i Danske Bank, Frank Jullum, er rask med å fastslå at dette skjer som en konsekvens av de siste ukers bankuro. Han mener stadig flere begynner å stille spørsmål ved bankenes struktur. Dermed oppstår kaos.

– Det har vært et økende fokus på dette. Når man setter opp renten så fort og så mye, vil det svi et sted. Da begynner man å lete etter strukturelle problemer i systemet. Nå er det Deutsche Bank som er utsatt. Vi advarte mot dette i forrige uke. Uroen er langt fra over. Dette er dramatisk, sier Jullum til E24.

– Dette er resesjonssignal, følger han opp.

Sjeføkonom i Danske Bank, Frank Jullum.

– Lik i skapet

Jullum mener skepsisen vil vedvare og at problemet vil dukke opp igjen, og igjen fremover. Han mistenker at bankkollapsen i USA bare er de første sprekkene i isen.

– Når renten er så høy, blir mange nervøse. Hever man den så fort, får det konsekvenser for hele systemet. Europeiske myndigheter har forsikret at banksektoren er solid. Det samme sies i Norge og også i USA etter de siste ukers kollaps. Men det er nok lik i skapet etter så kraftig opplåning over lang tid, slår han fast.

Les også

Uro rundt ny europeisk storbank

Fornyet bankdrama

For nå knaker det på ny i den europeiske banksektoren.

Den tyske storbanken Deutsche Bank faller over 10 prosent på Frankfurt-børsen. Aksjen faller for tredje dag på rad og en femtedel av markedsverdien er barbert bort så langt denne måneden, ifølge CNBC.

Aksjefallet skjer etter at prisen på kredittapsforsikringer (credit default swaps, CDS) knyttet til banken skyter i været.

En høy pris på disse forsikringene kan indikere at sannsynligheten for at banken ikke kan betale tilbake gjelden sin med renter, øker.

Før den sveitsiske storbanken UBS kjøpte den kriserammede rivalen Credit Suisse steg prisen på nettopp disse forsikringene til rekordhøye nivåer.

– Renten har vært opp veldig mye på kort tid. «Business-ideen» med å låne opp kort og låne ut langt kommer under press, og det medfører tapsrisiko, sier sjeføkonom Jullum.

Les også

Bankkrisen oppsummert: Dette har skjedd hittil

Over 400 mrd. forduftet fra Equinor siden toppen

Fra midnatt og frem til klokken 08.12 klatret oljeprisen, og et fat nordsjøolje ble på den tid handlet for like over 76 dollar.

Men så snudde det. Ved børsslutt handles nordsjøolje til 73,75 dollar.

De mest omsatte aksjene på Oslo Børs var disse:

  • Equinor falt 3,07 prosent
  • Aker BP endte ned 4,36 prosent
  • Yara falt 3,03 prosent
  • DNB endte ned 2,8 prosent
  • PGS falt 11,64 prosent

De største oljeaksjene på Oslo Børs fortsetter en fallende trend.

Equinor-aksjen har siden toppen i august i fjor, falt med over 30 prosent – tilsvarende et fall i markedsverdien på over 400 milliarder kroner fra toppen.

Publisert: